Macdonald  Chitimbe

Vrijwilliger Rode Kruis Malawi

Het verschil maken voor mensen, daar draait het om!

18 jaar geleden kwam Macdonal Chitimbe voor het eerst in contact met het Rode Kruis. "Tijdens een activiteit op school in Blantyre zag ik verschillende vrijwilligers aan het werk en las ik over de fundamentele beginselen van de organisatie. Ik was meteen nieuwsgierig naar meer en vastbesloten om ook anderen te gaan helpen."

"Als vrijwilliger in de schoolclub lag mijn focus op eerste hulp, dus volgde ik een opleiding en dat was meteen de eerste stap die ik binnen het Rode Kruis zette. Omdat het Malawische Rode Kruis iedere twee jaar een update uitbrengt van hun eerstehulphandboek blijf ik gemotiveerd om mijn kennis up to date te houden en mijn skills bij te schaven.

Wanneer ik voor het eerst wist dat ik voor altijd Rode Kruisvrijwilliger wil blijven? In mijn tienerjaren was er een periode dat de dokters in Malawi staakten om meer loon te eisen. Heel wat patiënten stonden op die manier in de kou, zonder enige hulp. Mijn school werd gemobiliseerd om te helpen in het Queen Elizabeth ziekenhuis. Drie dagen lang hielpen we zoveel mogelijk patiënten en dat wakkerde mijn passie alleen maar aan. Tijdens mijn studies aan de hogeschool stonden mijn activiteiten voor het Rode Kruis even op een lager pitje, maar meteen na mijn afstuderen sloot ik aan bij de lokale afdeilng in Kaliyega.

In 2012 werd Kaliyega getroffen door een zware overstroming die heel wat mensen in de buurt trof. Samen met 60 andere vrijwilligers bood ik eerste hulp, zorgde ik voor drinkbaar water en deelde ik hygiënekits uit. Een jaar later bood ik me aan om deel te nemen aan een project van het Finse Rode Kruis dat inzette op de gevolgen van de klimaatsverandering. Gemeenschappen in de buurt werden geïnformeerd over de effecten van de opwarming van de aarde en werden aangemoedigd om mee te werken aan herbebossing. We hielpen ook mee om ontbossing aan oevers tegen te gaan en zo overstromingen beter in te dijken.

Drie jaar later werd Malawi toch getroffen door één van de grootste overstromingen in de geschiedenis van het land. Opnieuw werd ik gemobiliseerd, maar dit keer om non-food items uit te delen in de getroffen gebieden. Zo rolde ik uiteindelijk ook in het logistieke werk binnen het Rode Kruis en leerde ik veel meer over het transport, opslaan en distribueren van hulpgoederen. Ik zorgde er mee voor dat hulpgoederen op afgelegen gebieden terecht kwamen. Een zware periode omdat de transporten niet altijd van een leien dakje liepen omwille van de slechte staat van heel wat wegen, maar mijn gedrevenheid werd er niet minder door.

Iedere dag brengt andere uitdagingen binnen het Rode Kruis, maar ik geniet nog altijd het meest van het echte veldwerk. Hier leer je ontzettend veel zaken bij over wat mensen echt nodig hebben in geval van nood en het helpt ons nog beter in te spelen op die exacte noden. Omwille van het regenseizoen zetten we in Malawi heel fel in op rampenparaatheid. Het managen van de stock hulpgoederen is daar een voorbeeld van. Zo kunnen we bijvoorbeeld heel snel gezinnen helpen die op de vlucht moesten door een overstroming.

Ook na 18 jaar blijf ik genieten van mijn werk als Rode Kruisvrijwilliger, ik leer nog steeds bij en ik maak écht een verschil wanneer het erop aankomt." 


+ meer artikels van deze expert

Gerelateerd

 • Philippe Vandekerckhove

  Gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen

  Laten we beginnen met het goede nieuws: het aanpakken van de grijze zone tussen ‘vrijwilligerswerk’ en reguliere arbeid, daar kan niemand echt iets op tegen hebben. De beleidsmakers willen een aangepast sociaal en fiscaal statuut ontwikkelen voor engagementen die niet tot het vrijwilligerswerk…

  Lees meer...
 • Mark Powell

  Disaster Risk Reduction Delegate

  Sinds oktober 2017 werk ik als délégué voor Rode Kruis-Vlaanderen in Malawi. Malawi is een klein land in het zuiden van Afrika, de thuisbasis van ongeveer 17 miljoen mensen. Mijn taak als afgevaardigde? Het project disaster risk reduction ondersteunen.  Steeds meer zware rampen in Malawi Malawi…

  Lees meer...
 • Hubert Beuselinck

  Afdelingsvoorzitter Bredene

  Ik was amper 11 jaar oud toen ik deel ging uitmaken van de toenmalige Nationale dienst der kadetten van het Rode Kruis. In april 1968 kreeg ik er de totemnaam “hamster”, iets waar mijn gretigheid ongetwijfeld veel mee te maken had. Diezelfde eigenschap zorgde er ook voor dat ik heel wat functies…

  Lees meer...
 • Ingrid Sannen

  Afdelingsverantwoordelijke Communicatie en Werving

  Yessss, het is zo ver: vandaag vliegen we erin! In februari kregen alle Afdelingsverantwoordelijken Communicatie & Werving een zeer goed “draaiboek” van Rode Kruis-Vlaanderen waar wij in Tervuren alvast vol enthousiasme mee aan de slag gingen om de stickeractie te organiseren en te coördineren.

  Lees meer...
 • Gaëlle Huysentruyt

  Stafmedewerker Brugfiguren en Vakantiekampen

  26-01-2016 Zo mooi anders

  522 brugvrijwilligers staan wekelijks in voor de begeleiding van maatschappelijk kwetsbare kinderen bij schoolse vaardigheden.  Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, kinderen die extra nood hebben aan planning en structuur, kinderen die misschien anders zijn. Anders maar niet minder. Mooi…

  Lees meer...
 • Jan Standaert

  Vrijwilliger

  Afgelopen week verscheen in de pers een citaat van de minister van landsverdediging, waarin hij te kennen gaf dat het leger geen ‘Rode Kruis met een geweer op de buik’ mocht worden. Dat is nogal logisch, maar het werd door velen, ook door Rode Kruisvrijwilligers, als verwarrend ervaren. Zelf ben…

  Lees meer...
 • Britt

  Adjunct-verantwoordelijke Jeugd Rode Kruis Sint-Lenaarts

  Britt is adjunct-verantwoordelijke binnen het Jeugd Rode Kruis van afdeling Sint-Lenaarts. Als studente Journalistiek trok ze via het project Beyond Your World naar Suriname waar ze enkele reportages maakte. Maar Britt werd er ook als Rode Kruisvrijwilliger een paar ervaringen rijker… Ik heb een…

  Lees meer...
Maak Kennis Met Onze Experten