Handen uit de mouwen in Groot-Brittannië!

Camella woont sinds vier maanden in Engeland en werkt er mee aan een vrijwilligersproject van het Britse Rode Kruis. In onderstaande blog vertelt ze over haar buitenlandse avontuur.

 

Het begon allemaal acht maand geleden, toen ik besloot om te solliciteren voor het EVS-project dat aangeboden werd door Jeugd Rode Kruis en het Britse Rode Kruis. Elk jaar kunnen 2 Vlaamse vrijwilligers voor 12 maand met dit project naar Engeland. Dit jaar was ik bij de gelukkigen!

Eventjes kort uitleggen wat alles hier precies inhoudt. Met zo’n 24 vrijwilligers van verschillende nationaliteiten, kwamen we begin september in Groot-Brittannië aan om mee te werken aan een project van het Rode Kruis. Naast mezelf zijn hier ook vrijwilligers uit Duistland, Finland, Frankrijk, Armenië en Portugal. We werden in groepjes verspreid over heel Engeland om er te werken rond verschillende projecten die gaan van refugee services of projecten binnen het Rode Kruisteam, tot support work in lokale projecten. Zelf werk ik mee aan één van die lokale initiatieven. Ik woon, samen met mijn Duitse partner in crime, in Preston. Maar je vindt ook vrijwilligers terug in Londen, Bristol, Kent, Leeds, Liverpool, Nottingham, etc. Doordat alle EVS’ers zo verspreid over Engeland leven, is het voor ons gemakkelijk om heel wat van het land te zien. Daarnaast is het ook mooi meegenomen dat we op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk opleidingen krijgen van het Rode Kruis en EVS.

The Woodhouse en Sow ´n´ Grow

Het project waarin ik werk noemt ‘Integrate Preston’. Kort samengevat werk ik hier met mensen met een learning dissability (leermoeilijkheden). Heel verschillende mensen allemaal maar vooral een kleurrijke bende. Velen van hen worden dagdagelijks begeleid door een sociale werker. Niet enkel op het werk krijgen ze ondersteuning, maar vaak worden ze ook 24u/24u begeleid in hun thuissituatie omdat ze moeilijkheden hebben om voor zichzelf te zorgen of om financiële beslissingen te nemen. Het doel van dit project is om deze doelgroep uit hun zetel te krijgen en onder de mensen te brengen. Op deze manier vergroten ze op termijn hun sociale- en werkvaardigheden, en leren ze enigszins onafhankelijk te zijn. Mijn dagdagelijkse taak bestaat er uit om hen te ondersteunen binnen enkele werkprojecten van Integratie. Namelijk: The Woodhouse en Sow ´n´ Grow.

Het is al een ongelofelijk avontuur geweest. Zo ben ik hier een echte klusjesvrouw aan het worden: verven, behangen, hout bewerken, gaten boren in beton… Daarnaast heb ik mij ook leren aanpassen aan de mensen met wie ik werk. Als mens willen we altijd alles zo snel mogelijk doen en hup, op naar het volgende. Maar deze mensen hebben echter wat meer tijd nodig en hierdoor moet ikzelf ook gergeld eventjes op de rem gaan staan. Iets wat ik met alle plezier doe aangezien ik er heel wat dankbaarheid voor in return krijg.

Verder is het ook altijd interessant om in een ander land te wonen, in plaats van er enkel te reizen. Je staat dichter bij de mensen en leert al snel veel over hun gebruiken, do’s en dont`s, eetgewoontes (alles frituren als het even kan), hoe ze nu echt denken over de Brexit, verschillen tussen België en het Verenigd Koninkrijk, etc. En ja inderdaad, ze drinken hier veel (thee) ;-) . Ook omgekeerd is er heel veel interesse in onze gewoontes, zeker omdat ik de eerste Belgische Rode Kruisvrijwilliger ben die in Preston werkzaam is. Mijn bijnaam is hier dan ook Belgian Chocolate.

Ook iets voor jou?

Binnenkort gaat Jeugd Rode Kruis opnieuw op zoek naar kandidaten om deel te nemen aan een EVS-project. Ik wil graag jongeren oproepen om te solliciteren, want het is een onvergetelijke ervaring, een originele manier om je te ontplooien en je horizon te verruimen!

Meer artikels van deze expert