Eerstehulpinitiatie in Madagascar

Eind februari kregen enkele jeugdmonitorbegeleiders de vraag of iemand tussen 15 en 30 maart een opleiding kon geven ... in Madagascar! Er moesten namelijk een aantal instructeurs opgeleid worden zodat zij nadien eerstehulpinitiatie konden geven aan 8 tot 12-jarigen. Mijn eerste reactie? 'Awel ja, waarom niet.' Een week later kreeg ik te horen dat ik mocht vertrekken. Spannend!

Na aankomst in Madagascar was er even tijd om te bekomen, maar op maandagochtend was het tijd om erin te vliegen. De laatste afspraken werden gemaakt, het materiaal werd voorbereid en we gingen op bezoek bij een van de scholen van het project. Voor mij heel belangrijk, want ik wou graag weten in welke omstandigheden de instructeurs nadien de opleiding moeten geven zodat ik erop kon inspelen tijdens de opleiding. De omgeving van de school bezorgde mij een kleine cultuurshock maar even later bezorgde een prachtige demonstratie van de kinderen mij kippenvel.

Een dag later stond ik voor een groep van 10 enthousiaste instructeurs, elk met hun eigen ervaringen in lesgeven (over de bijbel aan kinderen, over eerste hulp aan volwassenen, aan dokters in wording,...). Eén ding hadden ze echter met elkaar gemeen: geen van hen had ooit het idee opgevat om eerstehulplessen aan kinderen te geven! Onze opleiding werd dan ook met open armen ontvangen. Het lespakket bestond uit foto's, posters, een verhaal, een spel, een demonstratie maar er was ook ruimte voor discussie. Tijdens de tweede lesdag was het tijd voor de instructeurs om zelf aan de slag te gaan. 

Een boeiende ervaring dus, zowel voor de instructeurs als voor mezelf. Eén van de deelnemers ging om te oefenen haar 9 kleinkinderen opleiden tot echte hulpverleners. 

À la dernière minute, uitdagend, boeiend maar vooral ook kort en krachtig. Dit zijn dé kernwoorden die dit project perfect samenvatten. Merci aan iedereen binnen en buiten (Jeugd) Rode Kruis voor de nodige feedback bij de voorbereidingen en de fantastische ervaring! 

Meer artikels van deze expert