Eerste hulp in Afrika

Vorige week verzamelden een twintigtal Afrikaanse Rode Kruisverenigingen – van Nigeria over Somalië tot Zuid-Afrika – zich in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Drie dagen lang kregen ze presentaties en oefeningen die hen op weg helpen bij het uitwerken van een fondsenwervingstrategie. Organisator van het evenement was de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC), de koepelorganisatie van het Rode Kruis die Rode Kruisverenigingen overal ter wereld ondersteunt.

Wat ik dan te zoeken had op een opleidingsdriedaagse voor Afrikaanse Rode Kruisverenigingen? Op vraag van de federatie mocht ik een workshop geven over onze ervaringen rond bedrijfseerstehulp, als voorbeeld van een fondsenwervende activiteit voor Rode Kruisverenigingen.


- Groepsfoto met Lieve in het midden (met rode vest)

Rode Kruis-Vlaanderen helpt al vele jaren zijn zusterverenigingen hierbij. Bijvoorbeeld in Burundi, waar we het Burundese Rode Kruis ondersteunen om eerstehulplessen te geven in bedrijven. Op die manier kan de vereniging inkomsten verdienen. Die inkomsten kan het gebruiken om te investeren in zijn eigen werking.

De presentatie over onze geleerde lessen, aandachtspunten en voorbeelden over bedrijfseerstehulp kreeg veel bijval onder de aanwezigen. Bijna alle nationale verenigingen hebben een of andere vorm van bedrijfseerstehulp en zijn erg gemotiveerd om dit verder uit te bouwen. Tijdens mijn workshop gaf ik hen een overzicht van de mogelijkheden om deze activiteit in hun land te verbeteren en liet ik de deelnemers met elkaar ervaringen uitwisselen.

Het was fijn dat we zo de kans kregen om onze ervaringen met eerstehulptrainingen en bedrijfseerstehulp in landen als Burundi en Malawi te kunnen delen met andere nationale verenigingen. Ik hoop dat ik zo veel Rode Kruisverenigingen heb kunnen inspireren!

Meer artikels van deze expert