Een opleiding simulatie geven in Malawi is altijd een avontuur

Met een tot de laatste gram gevulde koffer trek ik samen met Maddy richting Malawi om er een nieuwe opleiding omtrent simulatie te geven. Koffers waar de douane trouwens weinig kleren in terugvond, maar des te meer simulatiemateriaal om ter plekke te gaan gebruiken. Na een vlucht van 15 uur landen we in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi waar we meteen getrakteerd worden op een stevige regenbui aangezien het regenseizoen net van start was gegaan.

Samen met Alick, Rode Kruismedewerker én cursist , en Blessings, onze chauffeur, gaan we tijdens de eerste dag inkopen doen voor de gevorderde simulatieopleiding die we in Mangoshi gaan geven aan de geslaagde cursisten van de basisopleiding van vorig jaar. De zoektocht naar de goedkoopste materialen, onbekende producten, plastieken potjes is moeilijker dan gedacht. Vooral omdat de cursisten het materiaal achteraf ook zelf moeten kunnen aankopen op de thuismarkt.

We reizen door naar Mangoshi en starten twee dagen later met de 'Advanced Simulation Course', een beperkte versie van onze simulant-senioropleiding in Vlaanderen. We voorzien 4 dagen voor de opleiding plus een extra dagje om het examen af te nemen. Voor mij is het een blij weerzien met de cursisten van vorig jaar, voor Maddy het begin van een nieuwe uitdaging.

Na een korte, maar stevige herhaling van enkele letsels uit de basisopleiding gaan we meteen van start met de gevorderde opleiding. Na de uitleg en praktijk van de nieuwe simulaties komen we er al snel achter dat onze cursisten nog heel wat oefening kunnen gebruiken als het op het kleuren van brooddeeg aankomt. Dit blijkt voor hen even moeilijk te zijn als voor onze Vlaamse cursisten, want ook hun huidskleur is bij iedereen wel een beetje anders. Met de nodige tips helpen we hen de juiste tint te vinden. De hoge temperaturen in Malawi zorgen ervoor dat het werktempo lager ligt dan tijdens de opleiding in Vlaanderen dus we moesten telkens behoorlijk doorwerken om het programma volledig rond te krijgen.

's Avonds maken we nog een verslag op van de dag en bereiden we de volgende les voor. De vele black-outs (stroompannes) maken ons werk er niet makkelijker op en zorgen ervoor dat we onze presentaties, foto's of filmpjes ook op andere manieren moeten kunnen tonen. 

De laatste dag kan het examen buiten doorgaan: het groepsscenario wordt naast het hotel geacteerd en trekt meteen heel wat kijklustigen aan. De drama's die aan bod komen, krijg je dan ook niet iedere dag in het echte leven te zien natuurlijk. Alle cursisten slagen voor het examen en kunnen huiswaarts - voor sommigen een rit van 12u - met het diploma van de 'Advanced Simulator Course'. 

We nemen afscheid van de cursisten, het wondermooie land en hopen dat dit avontuur Malawi alweer een stukje vooruit helpt. En we kijken nu alvast uit naar onze volgende opdracht.

Meer info over ons project "Eerste hulp in Malawi"

Maddy en Chris, lesgevers simulatie Rode Kruis-Vlaanderen

Meer artikels van deze expert