#DVDJB zingt!

23 oktober is het weer zover. Jeugdbewegend Vlaanderen heeft opnieuw een reden om hun beweegkledij op een doordeweekse dag uit de kast te halen. Sjaaltjes, korte broeken en kleurrijke truien… CHECK! Dag van de Jeugdbeweging kan weer feestelijk van start gaan.

Dag van de Jeugdbeweging staat elk jaar met stip aangeduid in de agenda’s van vele jongeren, leiding, (oud-)leden, scholen, jeugddiensten … Het is een feestdag waarop we gezamenlijk naar buiten komen en een typisch aspect van de jeugdbewegingen in de kijker zetten. Op die manier vieren we het engagement van duizenden jongeren die zich jaar in jaar uit inzetten om meer dan 240.000 kinderen en jongeren een jaar vol spel en plezier te bezorgen. Deze dag wordt dan ook gezamenlijk gedragen door de acht Vlaamse erkende jeugdbewegingen: Chiro, FOS open scouting, JNM, IJD, KLJ, KSA, Scouts & Gidsen Vlaanderen … en natuurlijk Jeugd Rode Kruis!

Als trotse en enthousiaste jeugdbeweging werkte Jeugd Rode Kruis ook dit jaar weer geëngageerd mee aan de hoogdag van het jaar. Dit jaar wordt #DVDJB in een muzikaal jasje gestoken want alle jeugdbewegingen smeren hun kelen voor het thema ‘Zingt!’. Een vrolijk thema, zeker omdat zingen op elk moment en op eender elke plaats sfeer kan creëren en een uitlaatklep kan zijn. Voor Jeugd Rode Kruis komt dit thema ook op een uitgelezen moment, aangezien op de Startdag in september het gloednieuwe jaarthemalied voorgesteld werd. Een mooi moment dus om het jaarthema en het jaarthemalied met de achterliggende vijf actieterreinen waarrond Jeugd Rode Kruis werkt, kort even voor te stellen.

PRETland
PRETland, daar begint het plezier voor Jeugd Rode Kruis in het werkjaar 2015-2016. Dit jaar wordt aan alle actieterreinen waar Jeugd Rode Kruis rond werkt, speciale aandacht geschonken. Vijf actieterreinen klinkt als een flinke boterham, maar met PRET, Plezier Rond Elk Terrein, wordt spelen rond de verschillende actieterreinen kinderspel. Elk terrein heeft bovendien een eigen mascotte die de kinderen en jongeren feilloos door het Rode Kruislandschap leidt. Zo is Druppie de vaste waarde wanneer het om bloed geven gaat, en geven Isaac & Tracy je graag advies bij internationale vragen. Armand is dan weer het boegbeeld van de sociale werking en voor alle kennis omtrent de hulpdienst nemen Jos & Joske je graag bij de hand. Heb je tenslotte vragen over eerste hulp en weet je niet goed wat te doen? Dan weet Winnie Windel ongetwijfeld wel raad! Wil je meer te weten komen over deze vrolijke bende? Surf dan zeker even naar www.jeugdrodekruis.be.

PRETlied
Zingen schept een band, creëert sfeer en nodigt uit tot experimenteren. Met dit thema willen we op Dag van de Jeugdbeweging dan ook feestelijk de straat op trekken. Er is niets juist of fout, zolang je maar plezier maakt!

Naast de vele standaard kampliedjes en –dansjes die vandaag door de boxen zullen galmen, zal op verschillende plaatsen in Vlaanderen ongetwijfeld ook het PRETlied luidkeels meegezongen worden. Dit jaarthemalied van Jeugd Rode Kruis kadert – zoals de titel al verraadt – in het jaarthema PRETland. Op een vrolijke en muzikale manier worden de verschillende actieterreinen en jaarthemamascottes aan kinderen, jongeren en vrijwilligers van Jeugd Rode Kruis voorgesteld.

Als klein voorsmaakje vind je het refrein van het jaarthemalied hieronder. Ben je benieuwd hoe het PRETlied klinkt of wil je de tekst vanbuiten leren om de volgende keer mee te kunnen zingen? Neem dan zeker hier een kijkje. PRET verzekerd!

We wensen iedereen alvast nog een jeugdige dag toe en hopen volgend jaar op minstens evenveel enthousiasme. Noteer in jouw agenda 2016 op 21 oktober alvast #DVDJB!

Jeugd Rode Kruis & het ganse DVDJB-team




 

Meer artikels van deze expert