Dikke bertha kent geen nationaliteit

Het afgelopen jaar kwamen veel jonge asielzoekers in Vlaanderen aan. Hun tocht was niet altijd gemakkelijk, en ook in België is het wennen: een nieuw land, een nieuwe taal… Spelen, hangen, of gewoon 'jong’ zijn is dan soms moeilijk. Maar oh zo belangrijk. Jeugd Rode Kruis wil samen met andere jeugdverenigingen iets betekenen in dat proces. Want als er iets is waar jeugdverenigingen goed in zijn, dan is het kinderen en jongeren sterker maken en jong laten zijn!

Samen met andere jeugdverenigingen helpt Jeugd Rode Kruis met 'Wereldpelers'. Komend weekend (8 tot 10 juli) strijken we neer in het Opvangcentrum van Dendermonde. Met 9  begeleiders zullen we meer dan 100 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen een spetterend weekend bezorgen. Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zijn jonge asielzoekers (- 18 jaar) die in Vlaanderen zijn toegekomen zonder ouders of voogd. Zij verblijven in het centrum in Dendermonde en kunnen rekenen op de begeleiding van een wettelijk voogd.

Je kan ons Wereldspelers-weekend vergelijken met een jeugdkamp of speelpleinwerking. Iets heel normaals en tof voor onze Vlaamse jongeren, maar voor jonge asielzoekers een totaal nieuwe ervaring. Een ervaring met een meerwaarde. Veel van hen verblijven heel de zomer in het centrum, zonder hun familie of afleiding zoals school, sport of een kamp met de Chiro, Scouts, Jeugd Rode Kruis...

Kinderpet is grenzeloos

Dat ik dit weekend mee begeleid is geen toeval. Ik ben kleuterleidster in Brussel en in de zomer vind je mij terug op het speelplein. Werken met kinderen en jongeren doe ik dus niet alleen professioneel, maar ook graag in mijn vrije tijd. Vorig jaar begeleidde ik voor het eerst een speelweek in een opvangcentrum van Rode Kruis. Dit was een fantastische ervaring. Niet alleen de dankbare lach van de kinderen, maar ook de openheid van de ouders en andere bewoners is me erg bijgebleven.

De ervaring van vorig jaar zal me dit weekend goed van pas komen. Hoewel dat kinderpret grenzeloos is: spelletjes die wij in België spelen brengen ook bij jonge asielzoekertjes veel plezier. Dikke bertha kent geen nationaliteit! Toch zijn er ook aandachtspunten. Daarom zijn de begeleiders van dit weekend op voorhand al samengekomen. We hebben alle activiteiten voorbereid, met een uitgebreid aanbod binnen- en buitenspelen. Maar in onze voorbereiding hebben we ook bewust aandacht voor de achtergrond en context van de kinderen en jongeren. Ik geef enkele voorbeelden.

  • De jongeren in het centrum in Dendermonde zijn tussen 8 tot 20 jaar, en vooral jongens. We passen onze activiteiten daar op aan. Dit wil zeggen, actie, veel sport! Voetbal is natuurlijk de grote favoriet en dat gaan we dus zeker spelen. Maar we willen hen ook andere dingen laten ontdekken zoals dans- en knutselactiviteiten. We gaan voor een divers programma zodat iedereen kan kiezen wat hij of zij graag doet.
  • Wanneer je naar een opvangcentrum gaat, ga je echt naar de kinderen en jongeren hun thuis. In tegenstelling tot op school of bij een jeugdvereniging zijn de kinderen en jongeren niet verplicht of bewust gekomen naar je activiteiten. Ze mogen vrij meedoen of niet. Je moet dus voorbereid zijn om kinderen en jongeren extra te enthousiasmeren. Soms lopen de kinderen en jongeren als eens weg, of beter, terug naar hun huis. Dat is niet erg. Maar bij de opbouw van onze activiteiten houden we hier wel rekening mee en we doen er alles aan om hen te motiveren te blijven meedoen. We spelen luide muziek om hen te lokken. Dat werkt echt! We informeren ook altijd iedereen heel goed over de verschillende activiteiten die nog komen. Ze kunnen op elk moment terug aansluiten bij de groep.
  • Een van de belangrijkste barrières is de taal. Dat uit zich in kleine dingen. Is blad-steen-schaar wel de juiste manier om een spel te starten? Niet iedereen kent dit spelletje, en hoe leg je dit uit? Daarom zoeken we eenvoudige oplossingen. We werken met kleuren, gebaren en liedjes Ook is het aan te raden om een spel zelf voor te doen, tot je de jongeren mee krijgt.

Nog meer tips vind je in het boekje "Waahid doi tre .... start. Spelen met kinderen uit andere culturen". Zeker eens lezen!

Onze ploeg is alvast helemaal klaar voor het weekend. Naar het schijnt wordt het zonnig. Dat is leuk, maar de jongeren zien open bloeien, daar kijk ik nog het meest naar uit!

 

Meer artikels van deze expert