Nele de Vos

Manager Donorrelaties

8.682 bloedserieuze studenten

Moe maar voldaan… Gisteren sloten we de deuren van de laatste Bloedserieusinzameling van het kalenderjaar 2015. Op 13 oktober 2015 gaf Bloedserieus het startsein in Kortrijk om nu af te sluiten met een 21ste inzameling in Brussel.

Vermoeidheid in de benen, maar vooral ook in de handen. 8.682 studenten werden geregistreerd,  6.759 bloedzakken klaargemaakt, 33. 795 staalbuisjes bestickerd met het juiste donatienummer en 6.759 armen aangeprikt. Hiervoor konden we rekenen op 1082 mandagen aan enthousiaste Rode Kruismedewerkers die elke dag opnieuw de bloedinzamelingen opbouwen, bemannen en terug afbreken.

Vandaag worden in de labo’s de laatste bloedzakken verwerkt tot levensreddende zakjes rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes om via de bloedbanken van de ziekenhuizen finaal bij een patiënt terecht te komen. En daar een wereld van verschil te maken…

Administratie, afname en labo’s: overal draaiden medewerkers extra shiften om de donaties te verwerken. Want zo’n Bloedserieusperiode, dat is elke keer opnieuw speciaal. Massaal veel studenten die ervoor gaan. In zes studentensteden stroopten jongeren hun mouw op en gaven het beste van zichzelf.

Maar een kleine groep van studenten stroopte twee mouwen op. Vol enthousiasme en engagement smeten ze zich: flyeren, afficheren, tweeten, instagrammen, infosessies geven, promofilmpjes maken, sponsors zoeken, goodiebags vullen, donoren opvangen, activiteiten organiseren … In 6 studentensteden nam een selecte groep het voortouw. Reeds in juli, vlak na de examens, gingen ze er vol enthousiasme tegenaan. Een nieuwe campagne, een nieuwe website. Programma’s voor de nevenactiviteiten uitwerken, shiftlijsten worden opgemaakt. Elke stad heeft zijn bestuur en rapporteert aan de VZW Bloedserieus.

Waarom? Voor het goed gevoel… Het gevoel samen het verschil te maken, de voldoening van de gehaalde resultaten, de gelukzalige vermoeidheid te voelen als je naar je kot strompelt na een geslaagde Bloedserieusweek.

Respect voor iedereen die betrokken is bij Bloedserieus, van promo over donatie tot aanlevering van de bloedproducten aan de ziekenhuizen. Elke keer opnieuw.

Merci, aan de talloze studenten die zich vrijwillig inzetten en het verschil maken. Zonder jullie kunnen we dit nooit waarmaken.

 

 


+ meer artikels van deze expert

Gerelateerd

 • An Muylaert

  Directeur Diagnostiek

  Veilig bloed, daar staan we voor. Iedereen heeft het recht om veilige bloedproducten te krijgen. Daarom is de veiligheid van het bloed, plasma en de bloedplaatjes die we inzamelen even belangrijk als het inzamelen van voldoende bloedproducten. Zonder uitzondering. Een samenspel van verschillende…

  Lees meer...
 • Philippe Vandekerckhove

  Gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen

  Vorige maand publiceerde The Economist een artikel waarin het financieel vergoeden van plasmadonoren werd verdedigd. Onze gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove  is het echter niet helemaal eens met deze these en stuurde onderstaand antwoord door naar het Britse magazine in kwestie. Dear…

  Lees meer...
 • Nele de Vos

  Manager Donorrelaties

  Wist je dat er een directe link is tussen wat je eet en de kwaliteit van je bloeddonatie? Je frietjes met mayonaise of spek met eieren blijven niet alleen op je maag liggen, ze zijn ook zichtbaar in de samenstelling van je bloed, meer bepaald in het plasma! Of in vakjargon: als er teveel vet in je…

  Lees meer...