;

"Als Zorgbibvrijwilliger ga ik natuurlijk rond met boeken voor de bewoners maar wat nog belangrijker is: ik maak tijd voor een praatje."

Toen Rita vorig jaar in mei een advertentie zag om Zorgbibvrijwilliger te worden bij haar in de buurt, was ze meteen verkocht. Als bezige bij en fervent lezer leek dit vrijwilligerswerk haar op het lijf geschreven. Niet veel later ging ze aan de slag en sindsdien haalt ze wekelijks haar hart op tijdens de boekenronde in een woonzorgcentrum. Tot corona hard toesloeg in maart …

“Het ging allemaal heel snel. Op vrijdag mocht ik nog langsgaan in het woonzorgcentrum, uiteraard mits rekening te houden met een aantal extra voorzorgsmaatregelen, maar de dag nadien kreeg ik een telefoontje dat alles stopgezet werd en er geen bezoekers of vrijwilligers meer toegelaten waren.”

Als Zorgbibvrijwilliger ga ik natuurlijk rond met boeken voor de bewoners maar wat nog belangrijker is: ik maak tijd voor een praatje. Als je wekelijks bij dezelfde mensen langsgaat, heb je na verloop van tijd ook echt een band met elkaar en leer je elkaar beter kennen. De lockdown viel dan ook zwaar … zowel bij mij als bij de bewoners.

Rita Van Lommel

Zorgbibvrijwilliger

Hoop op beterschap

Dat Rita sinds maart niet meer op bezoek kon bij “haar” bewoners, betekent niet dat ze geen contact probeerde te houden. Zo stopte ze geregeld postkaartjes in de brievenbus van het woonzorgcentrum met daarop persoonlijke boodschappen en stuurde ze af en toe Messenger-berichtje naar de "jongste" bewoner van het centrum. En uiteraard bleef de boekenkar ter plekke zodat iedereen zich toch kon blijven bedienen.

“Een viertal weken geleden kwam het fijne nieuws dat we opnieuw welkom waren. Al was het deze keer enkel om buiten te gaan wandelen met de bewoners. Dat weerzien was best emotioneel omdat een aantal van hen dacht dat ik de brui had gegeven aan het vrijwilligerswerk. Dan is verschrikkelijk om te horen, maar het is niet eenvoudig om uit te leggen dat ik gewoon niet mocht langskomen. Het geluk was van korte duur want amper een week later werden de maatregelen opnieuw verstrengd en mochten we opnieuw niet meer langsgaan. ” 

Daar waar Rita tijdens de eerste piek in de coronacrisis nog de hoop had om na een aantal weken terug te keren naar het woonzorgcentrum, ziet ze de toekomst nu minder positief in: “Ik denk dat we pas volgende lente terug aan de slag zullen mogen gaan als Zorgbibvrijwilliger. Ik heb schrik dat bezoekjes op de kamer om een babbel te doen dan nog niet aan de orde zullen zijn en dat het persoonlijk contact, eens een knuffel geven aan iemand die het nodig heeft, volledig uit den boze zal zijn. En dat is iets dat velen gaan missen.” 

Het mooiste moment

Toch houdt Rita ook enkele mooie herinneringen over aan deze moeilijke periode: “Een moment dat ik niet snel zal vergeten? Toen mijn man en ik op een zondag gingen fietsen, passeerden we aan het woonzorgcentrum. We zijn toen even gestopt en enkele bewoners kwamen aan het raam staan om te zwaaien. Een van hen had een boek van de Zorgbib vast, toonde dat aan mij en stak zijn duim op. Zijn manier om te zeggen dat alles ok was."

Als we Rita vragen hoe ze het interview wil afsluiten, zegt ze spontaan: "Dan wil ik graag iedereen een hart onder de riem steken! En roep ik iedereen ook op om elkaar én het Rode Kruis te blijven steunen in deze moeilijke periode."