;

"De fijne momenten waar ik als vrijwilliger mijn energie uit haal, vielen door corona een voor een weg.”

Yanaika (26) is een bezige bij. Ze werkt in een ziekenhuisapotheek in Tielt, is ambulancier én in haar vrije tijd is ze ook nog Hulpdienstvrijwilliger bij Rode Kruis-Gent. Dat betekent dat ze tijdens een “gewone” zomer veel tijd spendeert op festivals en allerlei events om anderen te helpen.

“Ik ben altijd al getriggerd geweest door zorgverlening omdat ik als kind zelf heel hard geholpen ben geweest door de geneeskunde. Hierdoor heb ik van jongsaf aan het gevoel gehad dat ik iets wou teruggeven aan andere mensen. Als tiener wou ik een eerstehulpopleiding volgen, maar dat is er uiteindelijk nooit van gekomen. Andere prioriteiten, je kent dat wel wanneer je jong bent. Uiteindelijk heb ik 6 jaar geleden de stap gezet om vrijwilliger te worden bij de Hulpdienst omdat je daar meteen resultaat ziet van wat je doet. Dat geeft me keer op keer een enorme boost. Het is gewoon fijn dat mensen spontaan om hulp komen vragen en dat je ook echt iets voor hen kan betekenen.”

Energie uit vrijwilligerswerk

Ook voor Yanaika was het even slikken toen de coronacrisis roet in het vrijwilligersleven strooide: “Voor mij is dit dan ook de perfecte hobby: ik leer nieuwe mensen kennen en ja, het is hard werken, maar voor mij is het ook een vorm van ontspanning om als Rode Kruisvrijwilliger aan de slag te zijn. Ik vind het belangrijk om anderen te helpen, zeker als je ziet wat je ervoor terugkrijgt. Al is het maar een glimlach … zalig is dat! Omdat we sinds maart zo goed als nergens nog een preventieve hulppost hebben gedaan op festivals of events, valt dit allemaal weg. De fijne momenten waar ik mijn energie uit haal, vielen dus een voor een weg.”

Maar waar een wil is, is een weg natuurlijk! De vrijwilligers van Rode Kruis-Gent proberen toch zoveel mogelijk contact met elkaar te houden door online te vergaderen, door af en toe eens een digitale spelletjesavond te organiseren of gewoon een “bijpraat-momentje” te voorzien. Zo kunnen ook nieuwe vrijwilligers geïntroduceerd worden in de groep en blijft iedereen gemotiveerd in dit uitzonderlijk jaar.

Uiteraard staan de vrijwilligers in Gent ook klaar om te helpen waar nodig tijdens deze gezondheidscrisis.

Onze afdeling stond tijdens de eerste piek bijvoorbeeld mee in voor het vervoer van COVID-19-patiënten, heel wat vrijwilligers zijn aan de slag in zorginstellingen om daar de druk op zorgverleners te verminderen, we zorgden voor een tent aan het ziekenhuis als triagepost, … Je ziet, zelfs in een ongewoon jaar kan iedereen blijven rekenen op onze straffe vrijwilligers!

Yanaika

Hulpdienstvrijwilliger Rode Kruis-Gent

Hoopvol maar realistisch

“Mijn vrienden en familie weten dat ik mij 100% geef als vrijwilliger en dat ik het hierdoor vaak druk heb. Maar ze staan er heel positief tegenover en zijn trots dat ik op deze manier het beste van mezelf geef voor anderen.”

Yanaika geeft toe dat ze hoopvol maar realistisch uitkijkt naar 2021: “De grote vraag zal zijn of festivals opnieuw kunnen en mogen doorgaan. Ik denk dat er wel meer mogelijk zal zijn dan dit jaar, maar dat toch nog niet alles zoals vroeger zal verlopen. Maar als we al stilletjes aan terug kunnen opbouwen met kleinere initiatieven zoals een loopwedstrijd of een fuif zal ik al tevreden zijn. Dan kan ik terug energie putten uit het helpen van anderen.”