Dodelijkste aardbeving ooit in Nepal

Blijf de slachtoffers helpen

Amper twee weken na de zware aardbeving in Nepal, kreeg het land op dinsdag 12 mei opnieuw af te rekenen met een hevige aardschok. De noden blijven dus enorm: duizenden mensen hebben medische verzorging nodig of een tijdelijk onderdak. We werken met man en macht om noodhulp te bieden, ook op het platteland.

We blijven vragen om jouw hulp.

Live nieuws updates:

 • 28/04/2015 11:00

  Rode Kruis staat voor zware uitdagingen bij hulpverlening Nepal

  Zoals verwacht blijft het dodenaantal in Nepal oplopen. Op dit moment is er sprake van ruim 4.500 doden en meer dan 8.000 gewonden, maar dit aantal zal wellicht nog verder stijgen.

  Wat doet het Rode Kruis momenteel?

  Meer dan 1.800 medewerkers van het Rode Kruis, waaronder 1.500 vrijwilligers, werken dag en nacht om de getroffen bevolking te helpen. Zij bieden medische hulp en psychosociale steun aan, maar helpen ook bij evacuaties en proberen de mensen een veilig onderkomen te bieden. In de bereikbare gebieden worden er ook hygiënekits uitgedeeld en de komende dagen wordt er ook nog extra materiaal verwacht vanuit India, Kuala Lumpur, Dubai, Duitsland, Spanje en Zwitserland.

  De bloedbank in Kathmandu is ondertussen steeds operationeel gebleven en levert bloedproducten aan de medische faciliteiten in de hoofdstad.

  De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) stelt ondertussen teams samen om het Nepalese Rode Kruis te ondersteunen: het gaat dan om een 12-koppig “Field Assessment and Coordination Team” dat de noden moet inschatten en de inspanningen moet coördineren; en om verschillende “Emergency Response Units” (ERU’s), die zorgen voor medische hulpverlening, logistieke steun en communicatiemiddelen.

  Wat zijn de grootste uitdagingen?

  Duizenden mensen zijn momenteel dakloos of durven hun huizen niet meer in omwille van de zware naschokken. Dit betekent dat veel van hen momenteel in open lucht slapen, terwijl er voor de komende drie dagen regen wordt voorspeld.

  De hulpverlening wordt ook moeilijker gemaakt door de infrastructuur van de regio, met smalle bergwegen. Zelfs onder normale omstandigheden zijn deze wegen soms moeilijk te begaan, maar de gevolgen van de aardbeving maken de uitdagingen uiteraard nog eens veel groter.

lees alle updates