Dodelijkste aardbeving ooit in Nepal

Blijf de slachtoffers helpen

Amper twee weken na de zware aardbeving in Nepal, kreeg het land op dinsdag 12 mei opnieuw af te rekenen met een hevige aardschok. De noden blijven dus enorm: duizenden mensen hebben medische verzorging nodig of een tijdelijk onderdak. We werken met man en macht om noodhulp te bieden, ook op het platteland.

We blijven vragen om jouw hulp.

Live nieuws updates:

 • 30/04/2015 16:00

  Noodhulpgoederen sijpelen Nepal binnen, 500 mensen herenigd met familie

  De internationale hulp raakt wel degelijk het land binnen, maar door de moeilijke omstandigheden verloopt het erg traag. Er zijn nog steeds dorpen in afgelegen gebieden buiten de Kathmandu-vallei waar reddingswerkers nog niet zijn geraakt omdat de wegen niet toegankelijk zijn.

  Vervoer blijft sowieso één van de grootste uitdagingen voor de hulpverlening: niet alleen zijn tientallen dorpen afgesloten van de buitenwereld door de slechte wegen, ook luchtverkeer verloopt eerder moeizaam. De Tribhuvan luchthaven in Kathmandu is open en vliegtuigen van hulporganisaties krijgen voorrang, maar door de omstandigheden moet de luchthaven draaien op aanzienlijk minder personeel dan gewoonlijk.

  Ook communicatie blijft een probleem: buiten de Kathmandu-vallei is er zeer weinig of zelfs geen telefonisch contact mogelijk. Ondertussen zijn de ziekenhuizen in Kathmandu wel open, maar worden zij overstelpt met patiënten.

  Toch reden om te hopen

  Ondanks de gigantische uitdagingen waar de reddingswerkers - en in de eerste plaats natuurlijk de bevolking - van Nepal mee kampen, vallen er ook een paar hoopvolle zaken mee te geven.

  Zo raken Rode Kruishulpgoederen relatief makkelijk het land binnen, omdat het Rode Kruis een zeer gekende en betrouwbare partner in de hulpverlening is, die dan ook kan rekenen op de volle medewerking van alle instanties. Ook de internationale Rode Kruishulp sijpelt het land binnen: zo is er al een vliegtuig met hulpgoederen (tenten e.d.) van het Noorse Rode Kruis geland en heeft ook Duitsland nu een gelijkaardige zending gestuurd. Ook vanuit New Delhi is er al heel wat noodhulpmateriaal in Kathmandu aangekomen.

  De Family Links website van het IFRC, waarop mensen kunnen aangeven dat ze oké zijn of op zoek kunnen gaan naar vermiste familieleden, zit ondertussen aan 1 miljoen hits. Van de 1.700 geregistreerde vermisten, zijn er ondertussen 500 gevonden en herenigd met hun familie.

lees alle updates