Dodelijkste aardbeving ooit in Nepal

Blijf de slachtoffers helpen

Amper twee weken na de zware aardbeving in Nepal, kreeg het land op dinsdag 12 mei opnieuw af te rekenen met een hevige aardschok. De noden blijven dus enorm: duizenden mensen hebben medische verzorging nodig of een tijdelijk onderdak. We werken met man en macht om noodhulp te bieden, ook op het platteland.

We blijven vragen om jouw hulp.

Live nieuws updates:

 • 13/05/2015 20:47

  “Mensen zijn bang, maar ook ontzettend dankbaar”

  Hoewel het vandaag al een stuk rustiger is in Nepal, is iedereen er toch nog ontzettend bang. Dat wist Rode Kruis-medewerker Toon Vandenhove ons zopas telefonisch te vertellen vanuit Kathmandu.

  “Het leger en de plaatselijke bevolking hebben gisteren en vandaag hard gewerkt om de wegen grotendeels vrij te krijgen. Toch blijft de logistiek het grootste probleem van de hulpverlening. Niet alleen zitten we hier met een kleine luchthaven – momenteel staan er 100 vliegtuigen op de wachtlijst om te landen – nadien moeten er nog vrachtwagens gezocht worden om de goederen over moeilijk bereikbare wegen te vervoeren. De nood aan onderdak, water en voedsel blijft nochtans torenhoog.”

  Volgens Vandenhove blijven de mensen bang dat er ieder moment opnieuw een aardbeving kan plaatsvinden: “Heel wat van hen slapen buiten in tenten uit schrik voor een nieuwe aardschok. We proberen hen gerust te stellen, maar velen geloven er niet echt meer in.”

  Ondanks dat gevoel zijn de inwoners van Nepal ontzettend dankbaar voor alle hulp die ze krijgen en zijn ze blij met iedere vorm van steun: “In ons hospitaal hebben we de afgelopen 9 dagen maar liefst 1.000 mensen kunnen helpen. We hebben er zelf twee operaties kunnen uitvoeren. Tijdens de meest recente aardschok grepen patiënten spontaan één van onze verpleegsters vast zodat haar niets zo overkomen. Een bijzonder mooi teken van dankbaarheid.”

   

lees alle updates