Dodelijkste aardbeving ooit in Nepal

Blijf de slachtoffers helpen

Amper twee weken na de zware aardbeving in Nepal, kreeg het land op dinsdag 12 mei opnieuw af te rekenen met een hevige aardschok. De noden blijven dus enorm: duizenden mensen hebben medische verzorging nodig of een tijdelijk onderdak. We werken met man en macht om noodhulp te bieden, ook op het platteland.

We blijven vragen om jouw hulp.

Live nieuws updates:

 • 02/05/2015 12:00

  Mensen wachten op medische hulp en noodhulpgoederen

  Her en der in het land is het al tot kleine schermutselingen gekomen bij het transporteren en uitdelen van noodhulpgoederen. Het Rode Kruis vreest voor nog meer protest omdat hulpgoederen niet tijdig tot bij getroffen bevolking geraakt. Mensen zijn radeloos en bovendien kent het land een zekere ‘traditie’ wat betreft protestacties (in het verleden meestal gericht tegen de overheid).

  Verschillende vliegtuigen met noodhulpgoederen van het Rode Kruis zijn ondertussen geland. Het Indische Rode Kruis heeft bijvoorbeeld 800 familietenten laten invliegen, 2.000 veldbedden, evenveel dekens, 700 lijkenzakken en een waterzuiveringsstation. Ook het Spaanse en Duitse Rode Kruis hebben hulpgoederen ter plaatste gebracht.

  Het Japanse Rode Kruis heeft een medische team gestuurd naar Melamchi – een dorp op 25 kilometer van Kathmandu. Het dorp is zwaar getroffen en het team ondersteunt er vooral de opvang van gewonden in het plaatselijke ziekenhuis. Dat heeft de voorbije dagen meer dan 1.000 gewonden over de vloer gekregen. Dat maakt dat de dokters de mensen ook buiten moet behandelen en dat de voorraad aan medicijnen en ander medisch hulpmateriaal snel slinkt.

  Kesab - een jonge Nepalees van 18 jaar oud vertelt: “ Ik was thuis toen de aarde begon te beven. Mijn twee ouders hebben het niet overleefd. Mijn been is zwaar gekwetst. Een familielid bracht me naar hier. Ik heb vijf dagen moeten wachten op verzorging. Toen het Rode Kruis me eindelijk kon bereiken was ik erg opgelucht."

  Volgens Sachiko Yano, een Japanse verpleegster komen er nog meer gewonden binnen van de meer afgelegen gebieden. “Mensen die in de bergachtige streken wonen, komen nu pas toe. Zij hebben dringend medische hulp nodig omdat ze dagen geleden al gewond raakte. Het gaat vaak om open wonden die dringend behandeld moeten worden.”

  Laat er geen twijfel over bestaan dat hulp nog steeds nodig is om mensen zoals Keshab te verzorgen. Stort nu op BE 53-0000-0000-5353 met vermelding ‘Nepal'.

   

lees alle updates