Meer dan 6 jaar conflict in Syrië

De oorlog in Syrië gaat deze maand zijn zevende jaar in. Het aantal doden is er ondertussen opgelopen tot meer dan 400.000. Bijna 15 miljoen personen hebben nood aan humanitaire hulp, 5 miljoen van hen bevinden zich in moeilijk bereikbare en belegerde gebieden. Meer dan 6 miljoen personen zijn in eigen land op de vlucht.

Live nieuws updates:

 • 10/03/2017 00:00

  Deze vrijwilligers zetten dagelijks hun leven op het spel in Syrië

  Ondanks alle hinderpalen op het terrein is de Internationale Rode Kruis- en de Rode Halve Maanbeweging al sinds de start van het conflict actief in Syrië. Bijna 10.000 vrijwilligers zijn de ‘laatste mijl’ of de laatste schakel om internationale hulp tot bij Syriërs in nood te krijgen. Dit vaak met gevaar voor eigen leven. Sinds het begin van het conflict kwamen al 60 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan om het leven en dat terwijl ze mensen in nood hielpen.

  Dít zijn enkele van de 10.000 vrijwilligers die dagelijks hun leven op het spel zetten om anderen te helpen.

  Layla werkt sinds vorig jaar als voedingsdeskundige voor het Salemiyeh ziekenhuis van de Syrische Rode Halve Maan.

  "Door het conflict is er niet voldoende eten en al zeker niet voor zij die gevlucht zijn. Sommige families zijn heel groot en hebben het moeilijk om te overleven - zo hebben we onlangs een moeder met acht kinderen behandeld. Sommige ouders zijn zich ook niet bewust van juiste voedingspatronen."

  In het ziekenhuis worden vooral patiënten met ondervoeding behandeld en krijgen ouders informatie over goede voedingsstoffen. 

  "Ik ben een emotioneel iemand, maar ik probeer mijn emoties op een positieve manier in te zetten om zo patiënten beter te begrijpen. En ja, ik heb nog steeds een foto in mijn zak zitten van de eerste jongen die ik gered heb!"

   

   


  Al meer dan 10 jaar geeft Hilal het beste van zichzelf als vrijwilliger. Momenteel reist hij mee met een mobiele SARC-team in Syrië.

  "We gaan naar het platteland en naar steden om mensen die ondervoed zijn te helpen. Soms zijn ze geholpen met vitaminen, maar vaak moeten ze naar het ziekenhuis voor een medische behandeling en voedingssupplementen. Ons team, bestaande uit 9 vrijwilligers, is verantwoordelijk voor zo'n 74 steden. Het is onmogelijk om ze allemaal op regelmatige basis te bereiken maar we streven ernaar om iedere stad om te zes maanden te bezoeken."

  Het mobiele team onderzoekt gemiddeld 50 kinderen per stad. 7 à 10 van hen vertonen tekenen van ondervoeding. 

  "Ik herinner me nog drie broers en zussen met ondervoeding. Hun familie had niets, leefde in een tentje. De jongen was er erg aan toe, maar dankzij onze interventie doet hij het ondertussen veel beter. Daar doe je voor, anderen helpen bezorgt me een intens gevoel van geluk."

   

  Dr. Attasi werkt sinds twee jaar als kinderarts in het Homs Ghouta centrum en ziet zo'n 35 patiënten per dag.

  "Eén van de patiënten die ik nooit zal vergeten, is een vijfjarig meisje dat amper vijf kilo weegt. Ze heeft een ziekte die ervoor zorgt dat ze niet kan praten, horen of eten. Ze is enkel in staat om melk te drinken. Het meisje verblijft ondertussen geruime tijd in het centrum maar haar toestand blijft ongewijzigd. Heel triestig om te zien, vooral als je weet dat ik zelf twee kinderen heb."

  De dokter beseft dat ze voor heel wat andere patiënten wél het verschil kan maken: "Als er resultaat geboekt wordt, ben ik ontzettend blij. Het is heel druk in het centrum, maar ik hou van mijn werk omdat ik zo anderen kan helpen."

   

   

   

   

  Zeina is verpleegster in het Salemiyeh ziekenhuis en is sinds 2014 vrijwilliger bij de Syrische Rode Halve Maan.

  "Ik hou van mijn vrijwilligerswerk en geniet ervan om zwangere vrouwen en kinderen te helpen. Het is vreselijk om mama's te zien worstelen met het feit dat ze geen borstvoeding kunnen geven. Heel pijnlijk en moeilijk om te verwerken aangezien ze al zoveel zorgen en stress hebben."

  Zeina herinnert zich een vrouw die samen met haar baby behandeld werd. Haar echtgenoot was ontvoerd door gewapende mannen en ze was helemaal in shock. Hierdoor kon ze geen borstvoeding meer geven. In het ziekenhuis kreeg ze advies en hulp waardoor ze na een tijdje opnieuw in staat was om haar baby te voeden.

  "Het is ongelooflijk wat er door je heen gaat wanneer je iemand kan helpen. De glimlach op het gezicht van een vrouw of kind dat hersteld is: onbeschrijflijk!"

   

   

   

   

   

lees alle updates