Meer dan 8 jaar conflict in Syrië

De oorlog in Syrië gaat nu zijn achtste jaar in. Eind vorig jaar was het aantal doden er opgelopen tot meer dan 400.000. Bijna 15 miljoen personen hadden nood aan humanitaire hulp, 5 miljoen van hen bevond zich in moeilijk bereikbare en belegerde gebieden. Meer dan 6 miljoen personen waren in eigen land op de vlucht. Een jaar later is de situatie in verschillende gebieden in Syrië nog niet veel veranderd.

Live nieuws updates:

 • 27/12/2017 08:00

  Medische evacuatie jonge patiëntjes uit Syrisch oorlogsgebied

  Vrijwilligers van de Rode Halve Maan hebben afgelopen nacht (26 december) voor het eerst in lange tijd toegang gekregen tot Oost Ghouta. Op vraag van alle strijdende partijen evacueerden ze zwaar zieken en gewonden, waaronder talrijke kinderen. In totaal werden 500 mensen in veiligheid gebracht.

  In de afgesloten regio wonen nog 400.000 mensen waarvan 12% zwaar ondervoede kinderen en kinderen met onbehandelde en levensbedreigende kankers. Alle patiëntjes werden overgebracht naar ziekenhuizen in de hoofdstad Damascus.

  Naast de evacuatie kregen verschillende gezinnen 'cash transfers'. Met deze financiële steun zijn ze in staat medicijnen te kopen.

  “De Rode Halve Maan en Internationale federatie konden deze evacuatie uitvoeren door een overeenkomst tussen alle strijdende partijen. Op hun vraag hebben we de onze neutrale rol als humanitaire intermediaire opgenomen”. Vertelt Anastasia van het ICRC “ Het is de eerste keer sinds 12 november dat we toegang kregen tot dit gebied. Meer details kunnen we nog niet geven omdat de situatie erg kwetsbaar is en we de veiligheid van de mensen ter plaatse niet in gevaar willen brengen”.

lees alle updates