Meer dan 7 jaar conflict in Syrië

Het conflict in Syrië is bezig aan z’n achtste jaar. Eind vorig jaar was het aantal doden er opgelopen tot meer dan 400.000. Bijna 15 miljoen personen hadden nood aan humanitaire hulp, 5 miljoen van hen bevond zich in moeilijk bereikbare en belegerde gebieden. Meer dan 6 miljoen personen waren in eigen land op de vlucht. Ook in 2018 gaat het conflict onverminderd voort.

Live nieuws updates:

 • 28/03/2018 00:00

  Humanitaire hulp in Oost-Ghouta in cijfers

  Momenteel zijn er meer dan 50.000 mensen gevlucht uit Oost-Ghouta, maar de komende dagen worden er nog duizenden vluchtelingen verwacht in de opvangkampen opgericht in de buitenwijken van Damascus.

  De humanitaire cijfers

  • De Syrische Rode Halve Maan (SARC) heeft momenteel een duizendtal vrijwilligers die non-stop helpen. Een team van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) brengt dagelijks bezoek aan de verschillende opvangkampen en speelt in op de meest kritische noden van de gezinnen.
  • Iedere dag wordt er voor brood gezorgd voor 25.000 mensen en produceren 4 mobiele keukens 21.500 maaltijden per dag.
  • Naast het leveren van conserveblikken voor 45.000 mensen zorgt het ICRC ook voor hygiënekits (30.000 mensen), matrassen (13.000 mensen), dekens voor zo'n 30.000 mensen en 84.000 luiers.
  • Het ICRC ondersteunt de eerstehulpposten van de SARC waar 25 ambulances en 100 hulpverleners ingezet worden voor noodhulp.
  • Er werd ook een medische hulppost opgezet in het opvangkamp in Dweir met specifieke aandacht voor zwangere en pasbevallen vrouwen en kinderen.
  • Ondertussen werken ingenieurs en vrijwilligers van het ICRC en de SARC volop aan het verbeteren en verruimen van de capaciteit in de opvangcentra, worden waternetwerken hersteld en toiletten gebouwd. Van levensbelang als je weet dat 70% van de gezondheidsproblemen gelinkt is aan diarree. 

lees alle updates