Meer dan 8 jaar conflict in Syrië

De oorlog in Syrië gaat nu zijn achtste jaar in. Eind vorig jaar was het aantal doden er opgelopen tot meer dan 400.000. Bijna 15 miljoen personen hadden nood aan humanitaire hulp, 5 miljoen van hen bevond zich in moeilijk bereikbare en belegerde gebieden. Meer dan 6 miljoen personen waren in eigen land op de vlucht. Een jaar later is de situatie in verschillende gebieden in Syrië nog niet veel veranderd.

Live nieuws updates:

 • 02/03/2018 00:00

  Hulp voor 50.000 mensen in Afrin

  Donderdag 1 maart slaagden het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) erin om hulpgoederen te leveren voor zo'n 50.000 mensen in Afrin. Het is de eerste hulp die de burgers er krijgens sinds begin december vorig jaar.

  Het konvooi bestond uit 29 vrachtwagens die volgeladen waren met (vaak levensnoodzakelijk) materiaal:

  • 7.450 voedselpakketten
  • 1.700 hygiënekits
  • 2.500 matrassen
  • 20.000 dekens
  • 2.080 stuks winterkledij

  De huidige situatie in Afrin en andere gebieden in Syrië is verontrustend. In de buurt zijn nog maar 4 ziekenhuizen operationeel. Dokters en verpleegkundigen worden overspoeld en kunnen de toestroom aan gewonden niet langer aan. Heel wat medische instellingen werden vernietigd of beschadigd door het conflict en ook hulpverleners en medici raakten gewond door de aanhoudende gevechten.

  Ondertussen blijft het ICRC verder aandringen bij de strijdende partijen om ook toegang te krijgen tot Oost-Ghouta, een ander gebied in Syrië waar humanitaire hulp NU nodig is.

lees alle updates