Meer dan 8 jaar conflict in Syrië

De oorlog in Syrië gaat nu zijn achtste jaar in. Eind vorig jaar was het aantal doden er opgelopen tot meer dan 400.000. Bijna 15 miljoen personen hadden nood aan humanitaire hulp, 5 miljoen van hen bevond zich in moeilijk bereikbare en belegerde gebieden. Meer dan 6 miljoen personen waren in eigen land op de vlucht. Een jaar later is de situatie in verschillende gebieden in Syrië nog niet veel veranderd.

Live nieuws updates:

 • 19/12/2017 06:49

  Gevechten in Syrië blijven toenemen

  Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) is gealarmeerd door de steeds toenemende gevechten in Oost-Ghouta (Damascus) die een zware tol eisen op het dagelijkse leven in de buurt. Tientallen burgers werden gedood of raakten gewond sinds de gevechten opnieuw heviger werden op 14 november. 

  "De humanitaire situatie in Oost-Ghouta bereikte haar kritieke punt. Zoals zo vaak in Syrië de afgelopen 6 jaar zitten mensen opnieuw gevangen in een situatie waarin (over)leven zo goed als onmogelijk wordt en waar de goederen en hulp zwaar gelimiteerd zijn." Robert Mardini - ICRC 

  Medische hulpverleners ter plekke spreken van honderden gewonden en zieken die geen gepaste, vaak levensnoodzakelijke, medische hulp meer krijgen. Het koude weer dreigt de situatie nog erger te maken. Er is zo goed als geen brandstof meer beschikbaar waardoor mensen zonder enige vorm van verwarming vallen. 

  "Mensen die leiden aan chronische ziekten of mensen die zware verwondingen hebben, vinden nog maar moeilijk de juiste hulp. Zij mogen niet gebruikt worden als pionnen in de onderhandelingen tussen de verschillende betrokken partijen. Sommige families kunnen amper één maaltijd per dag betalen. Bijzonder zwaar voor mensen met kinderen! Dit betekent dat steeds meer mensen terugvallen op hulp van humanitaire organisaties. Geen enkele militaire of politieke winst kan dit leed goedpraten. Niet in Oost-Ghouta, niet in de rest van Syrië."

lees alle updates