Meer dan 6 jaar conflict in Syrië

Het conflict in Syrië gaat binnenkort zijn zevende jaar in. Het aantal doden is er ondertussen opgelopen tot meer dan 400.000. Bijna 15 miljoen personen hebben nood aan humanitaire hulp, 5 miljoen van hen bevinden zich in moeilijk bereikbare en belegerde gebieden. Meer dan 6 miljoen personen zijn in eigen land op de vlucht.

Help ons helpen en doe een gift voor Syrië

Live nieuws updates:

 • 20/07/2017 00:00

  Nog duizenden lichamen onder puin in Mosul  

  Na de bevrijding van de Noord-Iraakse stad Mosul meet het Internationale Rode Kruis (ICRC) er de schade op. De ravage van de aanhoudende stadsoorlog is enorm. Bijna alle gebouwen zijn er volledig verwoest.

  Hoewel er geen officieel vermistenaantal is, is het nu al duidelijk dat er nog duizenden mensen onder het puin liggen. Het ICRC ondersteunt de reddingswerken en biedt lijkzakken aan om de lichamen respectvol te bergen.

  Daarnaast het zet ICRC ook in op het informeren van de inwoners die willen terugkeren. De gevechten in de stad doven dan wel uit, veilig is het er nog niet. Regelmatig vallen er slachtoffers onder burgers en reddingswerkers omwille van de vele explosieven die IS er achterliet. Ook drinkbaar water is er niet.

  Sinds het begin van de gevechten zijn al meer dan 800.000 mensen gevlucht. Zij verblijven op dit moment nog buiten de stad.

 • 17/07/2017 00:00

  Littekens voor het leven: het explosieve einde van de oorlog

  Op 10 juli 2017 maakte Iraaks Eerste Minister verklaarde de vrede in Mosoel. Hiermee kwam einde aan de militaire actie die de streek in de ban hield sinds oktober 2016.

  Ondanks het feit dat de gevechten gestaakt werden, blijven de humanitaire behoeften enorm. Zowel in als buiten de stad heerst een hoge nood aan hulp. Meer dan 800.000 mensen leeft nog altijd op de vlucht, ver van hun thuis. Wie naar huis terugkeert, wacht een tergende tocht. Vele wijken, huizen, wegen en bruggen, waterstations, elektriciteitscentrales, ziekenhuizen en scholen zijn met de grond gelijk gemaakt.

  We helpen mee heropbouwen

  Eén van de grootste bezorgdheden, blijft de toegang tot zuiver water. ICRC heeft in het oostelijke deel van Mosoel al acht waterzuiveringsstations hersteld. Zo voorzien ze proper water aan ongeveer 600.000 mensen. Ze zijn momenteel nog actief op vijf andere locaties.

  Daarnaast werkt hun mobiele chirurgische team mee in het ‘Mosul General Hospital’, waar ze intussen al meer dan 650 mensen hebben geholpen. Ze zien een stijgend aantal gevallen van gewonden door restanten van explosieven.

  Help ons nog meer doen

  Dokter Julia Schurch werkt in het ziekenhuis op ongeveer een kilometer van de frontlinie. Ze klaagt aan dat meer dan 90% van de trauma's die ze te zien krijgt, een direct gevolg zijn van schoten, of van letsels door rondzwervende granaten die ontploft zijn. “We zien hier een enorm groot aantal oorlogskwetsuren, van kleine oppervlakkige letsels tot dodelijke verwondingen.”

  ICRC-directeur van het Midden-Oosten Robert Mardini, bevestigt dit en hekelt dat veel van de gewonden erg jong zijn. “Ze zullen littekens dragen voor de rest van hun leven.”

  Ondanks het staakt-het-vuren in Mosoel, eindigt de lijdensweg niet voor vele honderdduizenden burgers. Intussen hielpen we al ruim een miljoen mensen. Dit doen we door essentiële hulpmiddelen aan te leveren, te helpen voorzien in zuiver water en in medicijnen.

 • 03/07/2017 13:17

  Van Beirut naar Damascus

  Collega's Trui en Laura kwamen enkele dagen geleden terug van een missie in Syrië maar zijn nog steeds onder de indruk van wat ze zagen. De twee medewerkers van Internationale Samenwerking vlogen naar Beirut, de hoofdstad van buurland Libanon, om van daaruit verder te reizen naar Damascus. Trui ging de resultaten bekijken van de door ons gesteunde projecten die werden uitgevoerd door de Syrische Rode Halve Maan (SARC), Laura legde dan weer een focus op het internationale humanitaire recht ter plekke. Hun verhaal ...

  Steun van Belgische bevolking en overheid 

  De weg tussen Beirut en Damascus is zeer divers. Tot aan de grens met Syrië was er veel verkeer op de weg en passeerden we continue een stroom aan winkeltjes. Aan de grenspost is het even spannend: ons visum is op voorhand aangevraagd en goedgekeurd, maar dit is geen garantie dat je zonder problemen het land in komt. Na een halfuur volgt de verlossende duim omhoog van de SARC-chauffeur: we kunnen onze trip verder zetten. De weg naar Damascus is zo goed als verlaten, en ligt bezaaid met checkpoints. Telkens identificeren we ons als Rode Kruis/Rode Halve Maan en kunnen we vlot doorrijden. Een uur na het oversteken van de grens komen we aan in Damascus.

  Om na te gaan wat er met de financiële steun van de Belgische bevolking, de Belgische en de Vlaamse overheid gebeurt, trokken we verder naar Tartous, in het oosten van het land, waar we twee magazijnen gingen bekijken. Via onze bijdrage werd het opslagsysteem geoptimaliseerd waardoor er 3 x meer opslagcapaciteit is en waardoor dus ook meer mensen geholpen kunnen worden. De noden in Syrië zijn en blijven hoog maar soms ook onvoorspelbaar. Dankzij deze opslagplaatsen is de Syrische Rode Halve Maan in staat om de nodige flexibiliteit te tonen en kan ze snel reageren als er nieuwe noden zijn, bv. wanneer toegang wordt verleend tot moeilijk bereikbare of belegerde gebieden.

  In het magazijn worden onder andere voedsel- en hygiënepakketten gestockeerd. Zo'n pakket biedt steun voor 1 gezin en dat gedurende 1 maand. Maandelijks worden er vanuit het logistieke centrum in Tartous, meer dan dan 650.000 pakketten verspreid onder de bevolking.

  De inhoud van een hygiënepakket:

  • een handdoek;
  • 5 tandenborstels;
  • 4 pakken maandverband;
  • wc-papier;
  • zakdoeken;
  • 2 pakken waspoeder;
  • 10 pakken zeep;
  • 2 flessen shampoo;
  • 2 flessen wasproduct;
  • sponsjes;
  • scheermesjes en -gel;
  • 3 tubes tandpasta

  De inhoud van een voedselpakket:

  • 6 kg witte rijst;
  • 6 kg suiker;
  • 900 gr thee;
  • 2 kg witte bonen;
  • 3 l zonnebloemolie;
  • 800 gr tomatenpuree in blik;
  • 800 gr Fava bonen in blik;
  • 6 blikjes tonijn, elk 160 gr;
  • 500 gr zout;
  • 1 kg groentenpasta;
  • 2 kg linzen;
  • 4 kg bulgur;

  Veiligheid

  Veiligheid is en blijft een relatief gegeven in Syrië. Via verschillende informatiebronnen van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) werd dagelijks bepaald of de voorziene bezoeken konden doorgaan of niet, welke route we moesten nemen, ... Verder reden we de hele tijd rond in een wagen met daarop duidelijk het embleem van SARC. Dit embleem moet voor bescherming en respect van hulpverleners, vrijwilligers en medewerkers van het Rode Kruis/Rode Halve Maan zorgen. Het respect dat alle strijdende partijen tonen voor dit embleem, vormt onze grootste bescherming. Het is dus absoluut niet zo dat wij onder gewapende begeleiding rondreden in Syrië.  

  In Damascus verbleven we in een "yellow" zone. De meest veilige zones, de groene, komen ondertussen niet meer voor in de stad, oranje of rode zones des te meer. Ondanks het feit dat je in de meest veilige omgeving verblijft, hoor je toch constant bombardementen op amper 3 kilometer afstand en zijn er mortieraanvallen op minder dan 1 kilometer. Onbewust ben je dus constant op je hoede voor mogelijk gevaar en dat begint na een aantal dagen toch te wegen op mentaal vlak. En dat na een verblijf van amper een vijftal dagen ... we kunnen ons dus alleen maar voorstellen hoe moeilijk het moet zijn voor de mensen die er wonen en dagelijks geconfronteerd worden met het conflict en bijhorende geweld!

 • 20/06/2017 15:14

  Burgers in Mosul zijn nergens veilig nu gevechten opnieuw toenemen

  De gevechten in Mosul worden dagelijks heviger. In de smalle straten van de oude wijk van de stad zitten tienduizenden burgers gevangen. Blijven ze ter plekke dan riskeren ze hun leven, maar ook vluchten houdt datzelfde risico in. Om Mosul te ontvluchtten moeten mannen, vrouwen en kinderen een spervuur aan kogels, bommen en granaten ontwijken. In het Mosul General Hospital, slechts honderden meters verwijderd van de gevechten, blijven patiënten toekomen.

  "Sinds vorige week zijn dat vooral kinderen. De meesten van hen raakten gewond terwijl ze Mosul probeerden te ontvluchtten. Anderen keerden terug naar huis omdat ze dachten dat het veilig was. Achtergebleven explosieven zorgen dan voor een grote ravage." - Fysiotherapeut Guido Versloot van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC)

  Het ICRC roept opnieuw alle partijen in het conflict op om het nodige te doen om burgers te beschermen. 

  "Het gaat hier niet alleen over de vreselijke verwondingen die mensen oplopen. Er is ook onnoemelijk veel psychologisch leed. Iedereen komt hier binnen met een eigen verhaal, vooral de kinderen. Ze willen erover praten maar huilen vaak, ze willen weten of hun ouders nog in de buurt zijn,... "

  In het ziekenhuis proberen dokters en verpleegkundigen zich sterk te houden omwille van de kinderen: "We moeten naar hen luisteren, we moeten hen steunen en aanmoedigen om verder te gaan. We proberen ervoor te zorgen dat ze zich thuisvoelen in het ziekenhuis ... voor zover dat kan."

   

lees alle updates