Updates

Na de doortocht van orkaan Matthew is de schade in Haïti groot, heel groot. De (vissers)dorpen aan de zuidkust van Haïti werden het hevigst getroffen. In bepaalde regio's is zo'n 80% van de gebouwen vernield. In totaal vielen meer dan 500 dodelijke slachtoffers en hebben 1,4 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. 750.000 van hen heeft dringend voedsel nodig.

 

Twee weken na de doortocht van orkaan Matthew trekt Rode Kruis-Vlaanderen als onderdeel van een Emergency Response Unit (ERU) richting Haïti om logistieke ondersteuning te bieden in één van de zwaarst getroffen gebieden van het land.  

Doe een online gift
 

Of stort je bijdrage op BE53-0000-0000-5353 met vermelding 'Haïti'

Zo help jij mee bouwen aan een nieuwe toekomst voor de Haïtianen!

Live nieuws updates

Blog - Distributie noodhulp in Haïti is een les in relativering

Half oktober vertrok vrijwilligster Anne als teamlid van een Emergency Response Unit (ERU) naar Haïti om er te helpen bij de distributie van hulpgoederen na de doortocht van orkaan Matthew. Vier weken later keerde ze terug met een pak verhalen en gaf ze even later de fakkel door aan vrijwilliger Jan Standaert. Hij verbleef tot 24 december in Haïti en kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn missie. Je leest zijn verhaal hier.

2 maand na orkaan Matthew bereikt Rode Kruis Capa Fou

Op 5 december bereikte onze Emergency Response Unit het dorpje Capa Fou. Voor de bewoners was het de eerste hulp sinds de doortocht van orkaan Matthew 2 maanden geleden. Het dorp was al die tijd onbereikbaar waardoor de tocht ook nu nog moeizaam verliep voor de hulpverleners.

In diezelfde week kon de ERU hulpgoederen uitdelen aan zo'n 2.000 gezinnen. De distributies en de voorafgaande ticketing om te bepalen wie recht heeft op hulpgoederen verliepen niet altijd even makkelijk. De plaatselijke bevolking is wanhopig en klampt zich vast aan iedere hulp die ze krijgt. 

Opnieuw vrijwilliger naar Haïti

Gisteren is opnieuw een vrijwilliger van Rode Kruis-Vlaanderen naar Haïti vertrokken als onderdeel van een Emergency Response Unit. Jan Standaert is nu één van de 7 leden van deze ERU en zal zich samen met de andere teamleden focussen op de opstart van het verdelen cash voor de wederopbouw en het verdelen van hulpgoederen aan zo'n 1.000 families.

Bij de verdeling van cash ligt de nadruk vooral op de reconstructie van huizen en het in stand houden van de voedselzekerheid. Begin december hoopt het team klaar te zijn met de verdeling van hulpgoederen, maar de weersomstandigheden zijn momenteel niet optimaal waardoor dit alles vertraging oploopt. 

BLOG - Het gaat over vertrouwen hebben in elkaar

Op 18 oktober vertrok Anne Seghers voor Rode Kruis-Vlaanderen als teamlid van een Emergency Response Unit naar Haïti. Amper een maand na de doortocht van orkaan Matthew verwachtte Anne heel wat chaos aan te treffen maar hoopte ze vooral snel en efficiënt hulpgoederen te kunnen verdelen in vaak zo goed als onbereikbare gebieden. Vier weken later is Anne terug in België en vertelt ze in deze blog over de kwetsbaarheid van de Haïtianen.

Welke families moeten eerst geholpen worden?

Vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis bezoeken families in de omgeving van Les Irois die getroffen werden door orkaan Matthew en onderzoeken hoe kwetsbaar ze zijn. Is hun huis volledig of gedeeltelijk beschadigd? Zijn er ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een handicap aanwezig? Op basis van hun bevindingen wordt bepaald welke gezinnen eerst geholpen dienen te worden. Op één dag tijd werden hulpgoederen uitgedeeld aan 500 gezinnen. Anne van onze Emergency Response Unit ging mee op pad en maakte volgende beelden. 

 

Facts & Figures

  • Nog steeds verblijven 141.500 mensen in één van de 204 tijdelijke shelters die opgezet werden in Haïti.
  • Na hevige regenval is het aantal mogelijke cholerapatiënten gestegen. De Haïtiaanse overheid en verschillende hulporganisaties bereiden daarom een grootschalige campagne rond choleravaccinaties voor. 
  • Een maand na de natuurramp zijn er nog steeds gebieden onbereikbaar met de wagen door vernieling van de wegen én slechte weersomstandigheden.  

Hulpgoederen voor 300 gezinnen in Anse d'Hainault

Woensdag trok onze Emergency Response Unit (ERU) naar Anse d'Hainault in Haïti om er hulpgoederen te helpen verdelen. 300 gezinnen ontvingen op die manier broodnodige hulp na de doortocht van orkaan Matthew. Onderstaand filmpje van vrijwilligster Anne toont hoe zo'n bevoorrading in zijn werk gaat. De slachtoffers ontvingen onder andere shelter tool kits, hygiënekits, emmers, jerrycans, keukenmateriaal, muggennetten,... De ERU reist morgen door naar Les Irois om ook daar hulpgoederen te verdelen.

 

 

[VIDEO] Vrijwilligster Anne toont hoe erg het gesteld is in Haïti

De Emergency Response Unit (ERU), die instaat voor een snelle en efficiënte verdeling van hulpgoederen, is gearriveerd in Jérémie. Dat het gebied zwaar getroffen werd door orkaan Matthew blijkt duidelijk uit deze beelden die teamlid Anne maakte van de trip tussen Port-au-Prince en Jérémie.

Momenteel verblijven nog steeds 92.000 mensen in 640 evacuatiecentra. Duizenden mensen hebben hulp nodig om hun woning te herstellen of opnieuw te bouwen. De ERU kon afgelopen week, in samenwerking met de Nederlandse marine, al honderden gezinnen helpen door hulpgoederen uit te delen. 

Hulpmateriaal vanuit Brussel onderweg naar Haïti

De transportploeg van onze Logistieke Eenheid haalde gisteren materiaal op in Luxemburg dat door de Emergency Response Unit gebruikt zal worden in Haïti. Vanuit Brussel wordt dit alles overgebracht naar Port-Au-Prince.

Morgen trekken de teamleaden van de ERU van Port-Au-Prince naar Jérémie, één van de zwaarst getroffen gebieden, om er verdeelpunten op te zetten. Ook het materiaal zal dus naar daar gebracht worden.

[VIDEO] Zo hard werd Haïti geraakt door orkaan Matthew

Hoe hard het gebied rond de stad Jérémie getroffen werd door de orkaan mag duidelijk blijken uit onderstaande video. Het is net in dit gebied dat de Emergency Response Unit van Rode Kruis-Vlaanderen een cruciale rol zal gaan spelen bij de verdeling van hulpgoederen.

Vrijwilligster Anne als teamlid ERU naar Haïti

Vrijwilligster Anne Seghers vertrekt vandaag samen met de andere teamleden van de Emergency Response Unit (ERU) naar Port-au-Prince. Van daaruit gaat het verder naar Jérémie, het gebied dat het zwaarst getroffen werd door orkaan Matthew. Voor Anne is het ondertussen de vijfde keer dat ze met een ERU op missie vertrekt. Zo was ze zes jaar geleden al een keer in Haïti na de zware aardbeving toen en trok ze vorig jaar nog naar Griekenland en maakte ze de vluchtelingencrisis van heel dichtbij mee.

Net voor ze vertrok, vroegen we haar nog even naar haar verwachtingen bij aankomst en hoe de giften van de Vlaming ter plekke ingezet zullen worden.

35 ton hulpgoederen bereikt Haïti

Gisteren is opnieuw 35 ton hulpgoederen toegekomen in Port-au-Prince, Haïti. Het vliegtuig van de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) was volgeladen met voedsel, hygiënekits, dekzeilen, gereedschap om huizen te herstellen, emmers en waterzuiveringstabletten om de verspreiding van cholera en andere ziekten tegen te gaan.

De hulpgoederen werden meteen overgebracht naar de haven van Port-au-Prince zodat van daaruit een schip kon vertrekken naar Jérémie, één van de steden die het zwaarst getroffen werd door orkaan Matthew. Het schip in kwestie is uitgerust met verschillende kleinere bootjes die ingezet zullen worden om de hulpgoederen van Jérémie naar afgelegen gebieden en dorpen te brengen.

Deze week vertrekt ook Rode Kruis-Vlaanderen als onderdeel van een Emergency Response Unit (ERU) naar Haïti om logistieke ondersteuning te bieden. Concreet staat het team in voor het onderzoek naar lokale noden, de selectie van begunstigden (wie kan de hulp het meest gebruiken) en correcte verdeling van hulpgoederen. Dit door onder andere verschillende verdelingspunten op te zetten voorzien van digitale registratie van mensen die hulpgoederen ontvangen, inclusief locatie en hoeveelheid. Zo speelt Rode Kruis-Vlaanderen een cruciale rol in het efficiënt en professioneel verdelen van de hulpgoederen. 

Ook jij kan de Haïtianen helpen om hun toekomst terug op te bouwen door een gift te doen.

 

Rode Kruis-Vlaanderen als onderdeel van een Emergency Response Unit richting Haïti

Twee weken na de doortocht van orkaan Matthew trekt Rode Kruis-Vlaanderen als onderdeel van een Emergency Response Unit (ERU) richting Haïti om logistieke ondersteuning te bieden in één van de zwaarst getroffen gebieden van het land.  

Afgelopen week bepaalde een team van het Internationale Rode Kruis de meest urgente noden na de natuurramp in Haïti. Op basis van deze bevindingen lanceerde het Internationale Rode Kruis een appeal of noodoproep om 6 miljoen euro in te zamelen om zo de nodige medicijnen, sanitair, veilig onderdak en water te voorzien. Hierdoor wordt nu ook de hulp ingeroepen van verschillende ERU’s. Dit zijn eenheden die bestaan uit experts en materiaal van internationale Rode Kruisverenigingen met elk hun eigen expertise.

Vrijwilligster Rode Kruis-Vlaanderen helpt snel en efficiënt noodhulp verdelen

Het ERU-team dat nu dus uitgestuurd wordt, is erop gericht om snel en efficiënt noodhulp te verdelen. Rode Kruis-Vlaanderen brengt niet alleen alles in gereedheid om het team ter plekke te sturen, de organisatie stuurt ook vrijwilligster Anne Seghers mee als expert.

"Ik verwacht chaos, complete chaos. Maar ik hoop met ons team snel en efficiënt de lokale bevolking te kunnen helpen." 

Concreet staat het team in voor het onderzoek naar lokale noden, de selectie van begunstigden (wie kan de hulp het meest gebruiken) en correcte verdeling van hulpgoederen. Dit door onder andere verschillende verdelingspunten op te zetten voorzien van digitale registratie van mensen die hulpgoederen ontvangen, inclusief locatie en hoeveelheid. Zo speelt Rode Kruis-Vlaanderen een cruciale rol in het efficiënt en professioneel verdelen van de hulpgoederen. 

Ook jij kan de Haïtianen helpen om hun toekomst terug op te bouwen door een gift te doen. Jouw bijdrage wordt in de eerste plaats gebruikt om de werking van de ERU te ondersteunen*.

 

*Om onze hulpverlening optimaal uit te voeren, vragen we of we je schenking mogen inzetten waar onze hulp echt nodig is, en dat op basis van onze evaluaties van de behoeften ter plaatse. We bedanken je alvast voor je vertrouwen. 

100 ton hulpgoederen voor Haïti

Afgelopen week is meer dan 100 ton aan hulpgoederen gearriveerd in Port-Au-Prince (Haïti). Zo kan essentiële humanitaire hulp geboden worden aan inwoners die getroffen werden door orkaan Matthew.

Vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis zorgen momenteel voor de verspreiding van de net geleverde hulpgoederen. Ook in moeilijkbereikbare gebieden zoals Les Cayes en Jérémie kunnen nu dekens, waterzuiveringstabletten, hygiënekits en dekzeilen uitgedeeld worden. - Steve McAndrew (IFRC)

Afgelegen gebieden worden zoveel mogelijk bevoorraad vanuit de lucht of per boot maar vaak moeten vrijwilligers kilometers ver stappen om de nodige hulp ter plekke te krijgen.

Een overzicht van de hulpgoederen die nu reeds aanwezig zijn in Haïti:    

Hulpgoederen                 Hoeveelheid

Hygiënekits                        2.099
Emmers                              3.003
Jerrycan                              6.040
Dekzeilen                           8.830
Gereedschapskits             3.999
Keukensets                        8.780
Muggennetten                  2.500

Ten strijde tegen cholera-uitbraak

Medewerkers van het Rode Kruis in de Dominicaanse Republiek zijn gearriveerd in Haïti met een water en sanitatie unit. Op die manier kan er beter en meer ingespeeld worden op de noden ter plekke én kan het Rode Kruis het risico op een cholera-uitbraak aanpakken.

 

Hulpmiddelen ter plekke

Nog steeds wordt alles op alles gezet om de vele Haïtianen bij te staan na de doortocht van orkaan Matthew. Zo stuurde de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) net een grote lading hulpmiddelen ter plekke. 

 

In het enige ziekenhuis in Jeremie in het zuidwesten van Haïti proberen dokters en verpleegkundigen hun patiënten zo goed mogelijk te verzorgen in het kleine deel van het ziekenhuis dat nog open is na de doortocht van de orkaan.

Eén van hen is dokter Lynda Redwood-Campbell van het IFRC. Zij maakte deel uit van het FACT-team dat vorige week naar Haïti werd gestuurd om bijstand te verlenen. Ze staat ondertussen mee in de operatiezaal maar bekijkt ook hoe het Rode Kruis het best kan helpen met gezondheidszorg in het getroffen gebied.

Nochtans is gezondheidszorg niet de enige bezorgdheid in Haïti: in Jeremie bijvoorbeeld is er nog steeds geen drinkbaar water en is er dringend nood aan onderdak en voedsel. 

Het Rode Kruis stuurde nog voor de passage van orkaan Matthew medewerkers en hulpverleners ter plekke om zoveel mogelijk mensen voor te bereiden. Stephane Rengervé was één van hen: "Toen ik de kracht van de orkaan voelde, wist ik meteen hoe erg de situatie ging worden. We hadden op voorhand materiaal gestockeerd op veilige plaatsen en deze kits om bijvoorbeeld tijdelijk onderdak te bouwen zijn ondertussen uitgedeeld."

Maar het blijft moeilijk om hulp naar Jeremie te sturen aangezien heel wat wegen geblokkeerd zijn. Voorlopig lukt dit enkel via een helikopter of per boot. Er wordt hard gewerkt om de wegen opnieuw vrij te maken zodat steden zoals Jeremie makkelijker bereikbaar worden. 

Orkaan Matthew verwoest Haïti

Na de doortocht van orkaan Matthew in Haïti wordt stilaan duidelijk hoe groot de schade is. De (vissers)dorpen aan de zuidkust van Haïti werden het hevigst getroffen. In bepaalde regio's is zo'n 80% van de gebouwen vernield. Hoewel het nog onduidelijk is hoeveel dodelijke slachtoffers er gevallen zijn, hebben nu al 350.000 mensen humanitaire hulp nodig.

Daarom lanceert de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) een noodoproep om 6,8 miljoen Zwitserse frank (6,23 miljoen euro) in te zamelen om zo de nodige medicijnen, onderdak, water en sanitair te voorzien voor 50.000 mensen in het zuidwesten van Haïti.

In Haïti zijn 3.000 hulpverleners van het Rode Kruis getuige van de immense schade. Ingestortte bruggen, weggespoelde wegen en overstromingen zorgen ervoor dat bepaalde gebieden moeilijk te bereiken zijn. 

Sinds dinsdag is er ook een FACT-team van het Rode Kruis werkzaam in Haïti. Dit team zorgt ervoor dat er binnen enkele dagen vastgesteld wordt wat er nodig is. Op basis van hun bevindingen lanceerde het IFRC vandaag de appeal. Dit is als het ware een boodschappenlijst: er zijn x aantal tenten nodig, x aantal waterzuiveringstabletten, ... Doneer je geld, dan wordt jouw gift gebruikt om een deel van de lijst te betalen of bepaalde goederen te leveren.

Het FACT-team kan in een later stadium ook een Emergency Response Unit (ERU) inroepen. Dit zijn eenheden, bestaande uit experts en materiaal, van andere Rode Kruisverenigingen met elk hun eigen expertise. De Benelux heeft bijvoorbeeld een ERU gericht op het snel en efficiënt uitdelen van noodhulp. Een ERU kan heel snel ter plekke geraken en kan gedurende vier maanden volledig zelfvoorzienend werken in een rampgebied. Een Zwitserse ERU Logistics team is ondertussen al onderweg. Zij zorgen voor een snelle aanvoer van noodhulpgoederen. 

Omdat in enkele gebieden communicatie bijna onmogelijk is (telefoontoestellen werken niet of zo goed als niet), focust Restoring Family Links op het herstellen van deze communicatie. In het hoofdkantoor van het Rode Kruis in Haïti zijn ondertussen al twintig tracingdossiers opgestart.  

Via FamilyLinks kunnen familieleden contact proberen zoeken met vermisten en kan iedereen aangeven dat hij/zij veilig is. Verder zullen ook drie RFL antennes geplaatst worden die ervoor moeten zorgen dat mensen in de getroffen gebieden hun familie kunnen contacteren via gsm.