;

Haïti getroffen door aardbeving en tropische storm Grace

Op zaterdag 14 augustus werd Haïti getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7,2 gevolgd door nog enkele naschokken. Drie grote steden werden getroffen: Jacmel, Jeremie en Les Caves. De doortocht van tropische storm Grace op 16 augustus heeft voor de hulpverlening bemoeilijkt en voor vertraging gezorgd.  

Deze dubbele ramp komt bovenop de uitdagingen die reeds aanwezig zijn door de coronacrisis en de politieke chaos na de moord op de president van Haïti op 7 juli. In 2010 werd het eiland ook al getroffen door een aardbeving waarbij meer dan 200.000 mensen het leven lieten, en in 2016 door orkaan Matthew

 

Aantal slachtoffers loopt verder op

Ondertussen is het dodental verder opgelopen tot bijna 2.000 en zijn er bijna 10.000 gewonden geteld. Ongeveer 300 personen zijn nog vermist. Er wordt verwacht dat deze cijfers nog verder oplopen. Meer dan 115.000 huizen werden beschadigd of vernietigd. Gebrek aan onderdak kan ertoe leiden dat gezinnen gedwongen worden te verhuizen naar evacuatiecentra die vaak overvol zijn en waarvan de faciliteiten ook getroffen kunnen zijn. In dat kader kan de incidentie van COVID-19 toenemen. Schade aan de wegen blijft een groot obstakel om de noden in kaart te brengen en om de getroffen bevolking bij te staan.  

Activiteiten van het Rode Kruis

De reddingsteams van de nationale Rode Kruisvereniging, het Haïtiaanse Rode Kruis (HRCS), zijn sinds 14 augustus bezig met het zoeken naar slachtoffers onder het puin en bijstaan van de getroffen bevolking. Rode Kruisvrijwilligers zijn ondanks de naschokken ingezet in het zuiden van het land en op de luchthaven van Port-au-Prince. 2 HRCS-ambulances staan stand-by op de luchthaven Toussaint Louverture en nog eens twee op de Ayiti Air Ambulance-basis voor medische transfers van gewonden die per vliegtuig naar Port-au-Prince zijn geëvacueerd voor geavanceerde zorg in gespecialiseerde ziekenhuizen.

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) lanceert een noodoproep om 10 miljoen Zwitserse frank (9,34 miljoen euro) in te zamelen om zo het Haïtiaanse Rode Kruis te steunen in het verlenen van noodhulp aan personen die getroffen werden door de aardbeving. De operatie zal zich concentreren op onderdak, levensonderhoud en basisbehoeften, water en hygiëne (WASH), bescherming, gender en inclusie, migratie en rampenrisicovermindering. 

Inzet van de BeNeLux Emergency Response Unit

Ondertussen werden verschillende Emergency Response Units (ERU) geactiveerd. Dit zijn eenheden van verschillende Rode Kruisverenigingen bestaande uit experts en materiaal, met elk hun eigen expertise. Deze ERU’s worden in tijd van ramp geactiveerd op aanvraag van de lokale zustervereniging. 

De BeNeLuX ERU gespecialiseerd in het snel en efficiënt uitdelen van noodhulp. Op aanvraag van het Haïtiaanse Rode Kruis wordt de BeNeLux Relief ERU deze week uitgestuurd naar Port-au-Prince. Ze heeft als opdracht om het IFRC en Haïtiaanse Rode Kruis te ondersteunen bij de nodenanalyse, ontwikkelen van een uitgebreid noodplan, ondersteuning van de verdeling van noodhulp, ondersteunen en trainen van lokale Rode Kruis vrijwilligers en hulpteams.