Updates

Cycloon Idai, die sinds 14 maart in zuidelijk Afrika aan land ging, eist honderden levens in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Het natuurgeweld verwoestte ook duizenden huizen. Door het uitvallen van de elektriciteit verloopt de communicatie op het terrein al enkele dagen bijzonder moeizaam.

Live nieuws updates

6 maanden na cycloon Idai blijft hulp noodzakelijk

Iets meer dan een half jaar na de doortocht van cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe blijft de impact van het natuurgeweld zwaar doorwegen op het dagdagelijkse leven van miljoenen mensen. Steeds meer mensen lijden honger en het Internationale Rode Kruis verwacht dat de voedseltekorten de komende maanden nog zullen oplopen omdat de opbrengst van de voorbije oogst stilaan uitgeput raakt. 

Bedeling van zaden om ondervoeding tegen te gaan

Meteen na de ramp waren onze hulpverleners ter plekke om eerste hulp toe te dienen en tijdelijk onderdak te voorzien voor de slachtoffers. Maar we stonden ook stil bij de heropbouw van de getroffen gebieden. Een maand na de orkaan deelden we, in samenwerking met het Internationale Rode Kruiscomité, zaden en materiaal om velden te bewerken uit. In totaal werden zo 12.000 gezinnen bevoorraad. Deze families kunnen binnenkort maïs, bonen en zoete aardappel oogsten, maar veel anderen hebben minder geluk.

Om de voorspelde voedseltekorten tegen te gaan, bereiden we momenteel nieuwe distributie van zaden voor. Dit gebeurt in coördinatie met de Verenigde Naties waarbij onze focus vooral naar gemeenschappen gaat die moeilijker bereikbaar zijn door bijvoorbeeld interne conflicten.

Toch zijn honger en ondervoeding nooit een kwestie van voedsel alleen. Een gebrek aan goede gezondheidszorg en proper water werken de problematiek nog extra in de hand. Daarom gaven we zo'n 300 lokale Rode Kruisvrijwilligers meteen na de doortocht van de orkaan een spoedcursus Eerste Hulp. Deze vrijwilligers zorgen nu op hun beurt voor een eerstelijns gezondheidszorg binnen hun gemeenschappen. Het zijn ook zij die de eerste signalen van ondervoeding of uitdroging spotten en behandelen. Ook deze activiteiten breiden we de komende maanden nog verder uit.

Tot slot blijven we het Mozambikaanse Rode Kruis structureel ondersteuning in rampenparaatheid en WASH-projecten.

Blijf de slachtoffers van cycloon Idai helpen

Shelter kits bieden nieuwe start in Malawi

Het leven in Malawi werd afgelopen maanden zwaar op de proef gesteld. In maart zetten zware overstromingen grote delen van het land blank en niet veel later volgde de doortocht van cycloon Idai. Duizenden mensen verloren al hun bezittingen, hun huizen werden vernield en vee en gewassen overleefden de natuurramp niet.

Dankzij de structurele steun van ECHO (European Civil Protection and Humanitarian Aid Operation) ondersteunden wij het lokale Rode Kruis bij het uitdelen van shelter kits aan de getroffen bevolking. Zo'n kit bevat onder andere een zeil, nagels en touw. Geen luxe, maar voor mensen zoals Estelle (25) en haar blinde vader Madison (55) betekent het wel een voorlopige, nieuwe start. De goederen bieden namelijk niet alleen tijdelijk onderdak, ze worden ook gebruikt bij de bouw van een nieuwe woning.

Ook het huis van Gladys werd volledig vernield door de overstromingen. Ze besloot te verhuizen naar een gebied waar minder kans op overstromingen is en ook zij gebruikte de shelter kit om - samen met de hulp van enkele vrienden en buren - een nieuwe woning te bouwen.

Rampenparaatheid

Natuurrampen treffen elk jaar miljoenen mensen. In Malawi worden de Zuidelijke regio’s de laatste jaren getroffen door periodes van aanhoudende droogte, en dan weer hevige regenval en overstromingen. Voor meer dan 6,7 miljoen die afhankelijk zijn van de opbrengst van landbouw is dit catastrofaal.

Samen met het Rode Kruis in Malawi willen we in 28 districten werken aan rampenparaatheid.  Zo is de bevolking voorbereid en worden rampen vermeden. We helpen door:

 • Opzetten van strategische schuil- en opslagplaatsen.
 • Sensibilisering van eenvoudige voorzorgsmaatregelen om de kwetsbaarheid van gemeenschappen bij rampen te verlagen, bv. registreren waterstand rivier.
 • Voorbereiden van medische centra op een mogelijke cholera-uitbraak na een ramp.

Het is dankzij deze rampenparaatheid dat we meteen na de overstromingen de nodige shelter kits konden uitdelen. De pakketten waren nog voor de natuurramp aanwezig in het gebied waardoor er snel gereageerd kon worden. Deze manier van werken is bijzonder kostenefficiënt: voor elke euro geïnvesteerd in rampenparaatheid, wordt tussen de 4 en 7 euro bespaard op noodhulp NA de ramp.

Administratieve hulp maakt een wereld van verschil in noodsituaties

Vrijwilliger Caroline is net terug uit Mozambique nadat ze er twee maanden hielp als Emergency Response Unit (ERU)-teamlid na de doortocht van cycloon Idai. Toen we haar vroegen of we haar konden interviewen, antwoordde ze meteen: "Goh, maar ik heb daar niet echt iets spectaculairs gedaan." En inderdaad, Caroline stond niet met beide voeten in de modder om de slachtoffers van het natuurgeweld rechtstreeks te helpen maar haar taak was daarom niet minder belangrijk. Als administratief teamlid zorgde zij namelijk voor het opvangen van de meer dan 100 Rode Kruishulpverleners die van overal ter wereld op de luchthaven in Beira toekwamen. Van daaruit hielp ze hen aan transport om tot in de getroffen gebieden te geraken en voorzag ze al deze hulpverleners van onderdak tijdens hun verblijf in Mozambique.

Een organisatorisch talent dus die Caroline want in zo'n noodsituatie loopt niet altijd alles even gestructureerd en vallen er vaak last minute beslissingen. Het was dus geregeld alle hens aan dek om van iedere hulpverlener een telefoonnummer te pakken te krijgen, te weten hoeveel kamers er voorzien moesten worden, welke bagage verloren ging en wie die dag toekwam of vertrok. 

Voor Caroline - die al 8 jaar lid is van onze ERU - was het haar eerste missie: "Het was hectisch maar ik kwam wel terug met een gevoel dat ik nooit zal vergeten. Iedereen in Beira ging voor datzelfde doel: zoveel mogelijk slachtoffers van de cycloon helpen. Da's iets dat ik hier in België nog nooit meegemaakt heb!"

Je ziet ... je hoeft niet óp het terrein te staan om een verschil te maken. Dankzij Caroline (en tal van andere administratieve vrijwilligers) liep de organisatie van onze hulpacties vlot en gestructureerd. En dat kwam de slachtoffers van cycloon Idai alleen maar ten goede.

Verdeling shelter kits na cycloon Kenneth

Geëvacueerde slachtoffers van cycloon Kenneth keren stilaan terug naar hun thuis. Het gebied heeft nog steeds te lijden onder de gevolgen van het noodweer, maar de heropbouw kan stilaan beginnen. Daarom deelt het Rode Kruis er momenteel shelter kits uit om huizen te repareren en een tijdelijk onderkomen te voorzien.

Nieuwe cycloon bedreigt Mozambique

Hoewel Mozambique nog lang niet bekomen is van de doortocht van cycloon Idai, nu zo'n maand geleden, moet het land zich al opnieuw schrap zetten voor de komst van een nieuwe cycloon. Die zou volgens de laatste verwachten donderdagochtend aan land gaan in het noorden van Mozambique.

Cycloon Kenneth haalt momenteel windsnelheden tot 110 km/u en passeert woensdagnacht eerst de eilandengroep Comoren. Vrijwilligers van de Rode Halve Maan zijn er al even in de weer om zoveel mogelijk gemeenschappen te verwittigen zodat ze de nodige voorzorgen kunnen nemen.

Mozambique zet zich opnieuw schrap

In Mozambique wordt volop gewerkt aan een actieplan zodat ook daar de nodige voorbereidingen getroffen worden. Net zoals voor de komst van cycloon Idai worden bijvoorbeeld voorraden hulpgoederen klaargezet zodat er meteen geholpen kan worden indien nodig. Zelfs wanneer bepaalde gebieden afgesloten raken van de buitenwereld.

Ook in Tanzania staan ondertussen 150 vrijwilligers klaar om te helpen. Verder  wordt daar ook alles in gereedheid gebracht om eventueel hulpgoederen zoals dekens, tenten, matrassen, eerstehulpkits, ... uit te delen.

Hoe 45 gezinnen hun woning gespaard bleef dankzij an-ticiperen, in plaats van reageren

Cyclonen. Sneeuwstormen. Overstromingen. Elk jaar zorgen rampen voor duizenden doden en vernietigen ze over heel de wereld levensmiddelen. Tot nu toe ontvingen mensen enkel hulp nadat de ramp zijn tol had geëist. Dit willen we veranderen en daarom passen we in onze projecten een nieuw concept toe: Forecast-based Financing.

Forecast-based Financing baseert zich op anticiperen, in plaats van op reageren. Experten kunnen met behulp van weersvoorspellingen en satellietdata de kans op extreme weersomstandigheden steeds nauwkeuriger voorspellen. Verder kunnen ze met data over sociale kwetsbaarheid inschatten wat de impact zal zijn op de getroffen populatie. Forecast-based Financing gebruikt die wetenschappelijke voorspellingen om te beslissen wanneer, waar en hoe de hulpmiddelen worden gemobiliseerd en fondsen worden vrijgegeven. Dit alles nog voor de ramp toeslaat. Zo kunnen acties ondernomen worden om niet alleen de schade te beperken maar ook levens te redden. 

Mozambique wordt bijna jaarlijks getroffen door cyclonen en van tijd tot tijd is de impact ervan zo groot dat het een humanitaire crisis veroorzaakt. We werken al jaren samen met het lokale Rode Kruis van Mozambique op allerlei projecten maar Forecast-based Financing is hier dus écht nodig. Dit werd de voorbije weken nogmaals pijnlijk duidelijk. Cycloon Idai sloeg toe in zuidelijk Afrika en Mozambique bleef niet gespaard.

Enkele dagen voor de cycloon aan land kwam, zagen we al dat de cycloon zo sterk was dat de bevolking zo goed als zeker in een humanitaire crisis terecht zou komen. Op dat moment trad onze Forecast-based Financing in actie: er werden meteen fondsen vrijgemaakt en specifieke acties uitgevoerd om levens en middelen te sparen. Eén van die specifieke acties vond plaats in Chupunga, een dorp in het Marromeu district. Hier werden speciale shelter kits uitgedeeld om huizen te verstevigen. Een medewerker van het Mozambikaanse Rode Kruis gaf instructies aan 5 gezinnen over het gebruik van deze shelter kits. Zij gaven op korte tijd de uitleg door aan 40 andere gezinnen. Dankzij deze eenvoudige methodes konden uiteindelijk 45 gezinnen hun woning verstevigen tegen de hevige rukwinden.  

Forecast-based Financing is een nieuw concept met een enorm potentieel. Wij staan dan ook klaar om efficiënter te worden in het anticiperen

Cycloon Idai: heropbouw start dankzij bedeling van zaden

In Mozambique pakken de lokale bewoners stilaan de draad van hun leven opnieuw op. Collega Stephan trok eind vorige week naar het Buzi district waar - bijna een maand na de doortocht van cycloon Idai - de gevolgen nog steeds overduidelijk zijn. Het gebied stond na het natuurgeweld dagenlang onder water waardoor onder andere volledige maïsvelden vernield werden. Ook nu staan bepaalde stukken grond nog steeds onder water en ligt er overal modder.

Rode Kruis-Vlaanderen deelde er, in samenwerking met het Internationale Rode Kruis Comtié, afgelopen dagen 2.500 zadenkits uit. In zo'n kit zit zaad voor bonen, maïs, sla, kool maar ook gereedschap om de zaden effectief te planten. Dankzij deze hulp starten de slachtoffers van cycloon Idai stilaan met de heropbouw van hun leven.

Cholera-uitbraak en hongersnood dreigen na doortocht cycloon Idai

Intussen is het bijna twee weken geleden dat cycloon Idai en de daaropvolgende overstromingen hevig huishielden in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Hoewel de menselijke tol en de omvang van de aangerichte schade nog steeds niet helemaal duidelijk zijn omdat bepaalde gebieden tot vandaag moeilijk bereikbaar blijven, zijn de desastreuse gevolgen voor de zuidelijk Afrikaanse landen dat wel. Het dodental staat er momenteel op 678, meer dan duizend mensen zijn gewond, meer dan 220.000 mensen hebben geen huis meer.

Vooral Mozambique werd zwaar getroffen. Dit is de grootste humanitaire ramp in de recente geschiedenis van het land. Onze organisatie was al voor de ramp actief in het land maar stuurt daar bovenop enkele van haar leden van het BENELUX noodhulpteam uit om de situatie ter plaatse mee op te vangen. Het team zal er onder andere noodhulpgoederen zoals tentzeilen, dekens en muskietennetten uitdelen.

Cholera-uitbraak loert om de hoek

Ondertussen bevestigt de Mozambikaanse overheid vijf gevallen van cholera in Beira. Omdat er gevreesd wordt voor een verdere cholera-uitbraak zorgt de Internationale Federatie van het Rode Kruis voor proper water en sanitatie. Concreet is er ondertussen een Emergency Mass Sanitation Unit gearriveerd in Beira. Zo’n kit geeft 20.000 mensen toegang tot toiletten en zorgt voor afvalverwerking en hygiëne-promotie. Daarnaast is er nog een andere Emergency Response Unit onderweg die dagelijks 225.000 liter proper water zal leveren voor 15.000 mensen. Er wordt ook een medisch team uitgestuurd naar Beira om de situatie zo goed als mogelijk onder controle te houden.

Hongersnood dreigt na vernielde oogsten

Alsof de ellende nog niet groot genoeg is, zorgden de overstromingen na de doortocht van de cycloon ervoor dat vele oogsten in de regio rond Dombe mislukten. Een gebied van meer dan 474.150 hectaren met gewassen is vernietigd. Dit heeft potentieel dramatische gevolgen voor de lokale bevolking. We bekijken daarom hoe we – met de steun van de Vlaamse overheid –  zaden, landbouwgereedschap en shelter tool kits kan aankopen om uit te delen aan de bevolking. De bedoeling is om hen zo snel mogelijk weer zelfvoorzienend te maken. Daarenboven onderzoekt ons noodhulpteam de optie om cash uit te delen aan de bevolking. Dit heeft vele voordelen - het geeft een boost aan de lokale economie en het bezorgt de bevolking koopkracht en de flexibiliteit om zelf te kiezen waaraan geld wordt uitgegeven.

De nood op het terrein is en blijft zeer groot. Financiële steun is dus van levensbelang voor de lokale bevolking. Het ingezamelde geld wordt ingezet op vier gebieden: gezondheid, onderdak, proper drinkwater & hygiëne en livelihoods (o.a. het uitdelen van cash).

Cycloon Idai - Honderden doden in Mozambique

De vernieling die cylcoon Idai aanbracht is gigantisch. Vooral Mozambique werd zwaar getroffen door het natuurgeweld. In Beira - het centram van Mozambique - werden windsnelheden gemeten tot 190km/u. Het uitvallen van de elektriciteit zorgt voor bijzonder moeilijke communicatie op het terrein en de aanhoudende hevige regenval maakt noodhulp bijzonder moeilijk. Hulpverleners die de stad ondertussen wel bereikt hebben, spreken van totale vernieling.

De armere buurten werden volledig verpletterd door de cycloon. Er vielen veel doden, gebouwen en winkels zijn verwoest, er is geen enkel raam dat nog intact is. (Mozambikaanse Rode Kruis)

Wouter, één van onze collega's, is momenteel in Mozambique en getuigt over de ramp.

De weg tussen Nhamatanda en Beira is volledig van de kaart geveegd door de cycloon. Mensen in de buurt sloegen op de vlucht en zochten bescherming in de bomen. Meer dan 1.000 van hen zaten urenlang vast. De hulpdiensten werkten dag en nacht door om hen te evacuëren per boot. (Wouter Rhebergen - Country Representative Mozambique Belgische Rode Kruis)

Mozambique en Malawi bereiden zich voor op komst cycloon Idai

Inwoners van Malawi en Mozambique bereiden zich voor op de komst van de tropische cycloon Idai. Momenteel worden beide landen al getroffen door hevige overstromingen, maar de impact van de natuurramp zal nog groter worden eens de cycloon toeslaat.

Meer dan 150.000 gezinnen getroffen

De zware regenval en bijhorende overstromingen eisten in Malawi al 45 doden en 577 gewonden. In totaal werden tot nu toe zo'n 147.958 huishoudens getroffen door het natuurgeweld. In Mozambique vielen al 10 doden en zijn zo'n 12.779 huishoudens getroffen.

Het lokale Rode Kruis helpt waar mogelijk maar ook onze organisatie biedt op verschillende vlakken hulp. Zo zorgden we enkele maanden geleden voor een eerstehulpopleiding aan vrijwilligers ter plekke. Kennis die nu al meteen in praktijk omgezet kan worden. Verder zetten we in op het bedelen van noodhulpgoederen (dekens, muskietennetten en emmers) in gebieden waar de hevige regenval al voor de nodige problemen zorgde én houden we deze goederen ook klaar in streken waar de cycloon verwacht wordt.

Schade beperken

In Mozambique werkt onze organisatie bovendien mee aan een programma dat op basis van voorspellingen van aankomende cyclonenen 'vroege acties' gaat uitvoeren om zo de mogelijke schade te beperken. Dit betekent dat er bijvoorbeeld chlorine tabletten uitgedeeld worden om water te zuiveren en dat er kits ter beschikking gesteld worden met daarin het nodige materiaal om huizen te verstevigen. Samen met onze collega's van het Mozambikaanse Rode Kruis wordt de komst van de cycloon momenteel op de voet gevolgd om te bepalen of deze acties opgestart moeten worden.

 

×

   De websites van Rode Kruis-Vlaanderen maken gebruik van cookies om jouw bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen. We installeren noodzakelijke en technische cookies voor het goed functioneren van deze websites. Daarnaast gebruiken we analytische en advertising cookies om het algemeen gebruik van de websites te meten en verbeteren. Geef hieronder aan dat je akkoord bent met ons cookiebeleid om verder te surfen.

     Deze noodzakelijke cookies zorgen dat alle onderdelen van de website goed werken. Deze cookies mogen wij plaatsen zonder toestemming. Door verder te surfen op onze websites ga je akkoord met het gebruik van de noodzakelijke cookies. 

     We gebruiken cookies voor functionele doeleinden. Dit wil zeggen dat deze cookies noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van onze websites.  Deze cookies identificeren en houden jouw (taal)voorkeuren bij en registeren of je cookies hebt geaccepteerd.

     We gebruiken cookies voor analytische doeleinden. Deze cookies verzamelen informatie over de technische gegevens van de uitwisseling of over het gebruik van de websites (bezochte pagina’s, gemiddelde duur van het bezoek,…), dit om de werking van de site te verbeteren. We doen hiervoor beroep op Google Analytics (in overeenstemming met de Google Analytics Terms of Use: https://www.google.com/analytics/terms/us.html).

     We gebruiken cookies voor advertising. Deze cookies geven ons statistieken (die niet herleidbaar zijn tot individuele gebruikers) om onze online communicatie over en werving voor onze activiteiten op diverse kanalen te verbeteren en af te stemmen op maat van jouw behoeften. Door deze cookies te aanvaarden, aanvaard je ook het gebruik van Facebook-pixel.