Mozambique, Malawi en Zimbabwe zwaar getroffen door cycloon Idai

Cycloon Idai, die sinds 14 maart in zuidelijk Afrika aan land ging, eist honderden levens in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Het natuurgeweld verwoestte ook duizenden huizen. Door het uitvallen van de elektriciteit verloopt de communicatie op het terrein al enkele dagen bijzonder moeizaam.

Help nu!

Live nieuws updates

Administratieve hulp maakt een wereld van verschil in noodsituaties

Vrijwilliger Caroline is net terug uit Mozambique nadat ze er twee maanden hielp als Emergency Response Unit (ERU)-teamlid na de doortocht van cycloon Idai. Toen we haar vroegen of we haar konden interviewen, antwoordde ze meteen: "Goh, maar ik heb daar niet echt iets spectaculairs gedaan." En inderdaad, Caroline stond niet met beide voeten in de modder om de slachtoffers van het natuurgeweld rechtstreeks te helpen maar haar taak was daarom niet minder belangrijk. Als administratief teamlid zorgde zij namelijk voor het opvangen van de meer dan 100 Rode Kruishulpverleners die van overal ter wereld op de luchthaven in Beira toekwamen. Van daaruit hielp ze hen aan transport om tot in de getroffen gebieden te geraken en voorzag ze al deze hulpverleners van onderdak tijdens hun verblijf in Mozambique.

Een organisatorisch talent dus die Caroline want in zo'n noodsituatie loopt niet altijd alles even gestructureerd en vallen er vaak last minute beslissingen. Het was dus geregeld alle hens aan dek om van iedere hulpverlener een telefoonnummer te pakken te krijgen, te weten hoeveel kamers er voorzien moesten worden, welke bagage verloren ging en wie die dag toekwam of vertrok. 

Voor Caroline - die al 8 jaar lid is van onze ERU - was het haar eerste missie: "Het was hectisch maar ik kwam wel terug met een gevoel dat ik nooit zal vergeten. Iedereen in Beira ging voor datzelfde doel: zoveel mogelijk slachtoffers van de cycloon helpen. Da's iets dat ik hier in België nog nooit meegemaakt heb!"

Je ziet ... je hoeft niet óp het terrein te staan om een verschil te maken. Dankzij Caroline (en tal van andere administratieve vrijwilligers) liep de organisatie van onze hulpacties vlot en gestructureerd. En dat kwam de slachtoffers van cycloon Idai alleen maar ten goede.

Verdeling shelter kits na cycloon Kenneth

Geëvacueerde slachtoffers van cycloon Kenneth keren stilaan terug naar hun thuis. Het gebied heeft nog steeds te lijden onder de gevolgen van het noodweer, maar de heropbouw kan stilaan beginnen. Daarom deelt het Rode Kruis er momenteel shelter kits uit om huizen te repareren en een tijdelijk onderkomen te voorzien.

Nieuwe cycloon bedreigt Mozambique

Hoewel Mozambique nog lang niet bekomen is van de doortocht van cycloon Idai, nu zo'n maand geleden, moet het land zich al opnieuw schrap zetten voor de komst van een nieuwe cycloon. Die zou volgens de laatste verwachten donderdagochtend aan land gaan in het noorden van Mozambique.

Cycloon Kenneth haalt momenteel windsnelheden tot 110 km/u en passeert woensdagnacht eerst de eilandengroep Comoren. Vrijwilligers van de Rode Halve Maan zijn er al even in de weer om zoveel mogelijk gemeenschappen te verwittigen zodat ze de nodige voorzorgen kunnen nemen.

Mozambique zet zich opnieuw schrap

In Mozambique wordt volop gewerkt aan een actieplan zodat ook daar de nodige voorbereidingen getroffen worden. Net zoals voor de komst van cycloon Idai worden bijvoorbeeld voorraden hulpgoederen klaargezet zodat er meteen geholpen kan worden indien nodig. Zelfs wanneer bepaalde gebieden afgesloten raken van de buitenwereld.

Ook in Tanzania staan ondertussen 150 vrijwilligers klaar om te helpen. Verder  wordt daar ook alles in gereedheid gebracht om eventueel hulpgoederen zoals dekens, tenten, matrassen, eerstehulpkits, ... uit te delen.

Hoe 45 gezinnen hun woning gespaard bleef dankzij an-ticiperen, in plaats van reageren

Cyclonen. Sneeuwstormen. Overstromingen. Elk jaar zorgen rampen voor duizenden doden en vernietigen ze over heel de wereld levensmiddelen. Tot nu toe ontvingen mensen enkel hulp nadat de ramp zijn tol had geëist. Dit willen we veranderen en daarom passen we in onze projecten een nieuw concept toe: Forecast-based Financing.

Forecast-based Financing baseert zich op anticiperen, in plaats van op reageren. Experten kunnen met behulp van weersvoorspellingen en satellietdata de kans op extreme weersomstandigheden steeds nauwkeuriger voorspellen. Verder kunnen ze met data over sociale kwetsbaarheid inschatten wat de impact zal zijn op de getroffen populatie. Forecast-based Financing gebruikt die wetenschappelijke voorspellingen om te beslissen wanneer, waar en hoe de hulpmiddelen worden gemobiliseerd en fondsen worden vrijgegeven. Dit alles nog voor de ramp toeslaat. Zo kunnen acties ondernomen worden om niet alleen de schade te beperken maar ook levens te redden. 

Mozambique wordt bijna jaarlijks getroffen door cyclonen en van tijd tot tijd is de impact ervan zo groot dat het een humanitaire crisis veroorzaakt. We werken al jaren samen met het lokale Rode Kruis van Mozambique op allerlei projecten maar Forecast-based Financing is hier dus écht nodig. Dit werd de voorbije weken nogmaals pijnlijk duidelijk. Cycloon Idai sloeg toe in zuidelijk Afrika en Mozambique bleef niet gespaard.

Enkele dagen voor de cycloon aan land kwam, zagen we al dat de cycloon zo sterk was dat de bevolking zo goed als zeker in een humanitaire crisis terecht zou komen. Op dat moment trad onze Forecast-based Financing in actie: er werden meteen fondsen vrijgemaakt en specifieke acties uitgevoerd om levens en middelen te sparen. Eén van die specifieke acties vond plaats in Chupunga, een dorp in het Marromeu district. Hier werden speciale shelter kits uitgedeeld om huizen te verstevigen. Een medewerker van het Mozambikaanse Rode Kruis gaf instructies aan 5 gezinnen over het gebruik van deze shelter kits. Zij gaven op korte tijd de uitleg door aan 40 andere gezinnen. Dankzij deze eenvoudige methodes konden uiteindelijk 45 gezinnen hun woning verstevigen tegen de hevige rukwinden.  

Forecast-based Financing is een nieuw concept met een enorm potentieel. Wij staan dan ook klaar om efficiënter te worden in het anticiperen

Cycloon Idai: heropbouw start dankzij bedeling van zaden

In Mozambique pakken de lokale bewoners stilaan de draad van hun leven opnieuw op. Collega Stephan trok eind vorige week naar het Buzi district waar - bijna een maand na de doortocht van cycloon Idai - de gevolgen nog steeds overduidelijk zijn. Het gebied stond na het natuurgeweld dagenlang onder water waardoor onder andere volledige maïsvelden vernield werden. Ook nu staan bepaalde stukken grond nog steeds onder water en ligt er overal modder.

Rode Kruis-Vlaanderen deelde er, in samenwerking met het Internationale Rode Kruis Comtié, afgelopen dagen 2.500 zadenkits uit. In zo'n kit zit zaad voor bonen, maïs, sla, kool maar ook gereedschap om de zaden effectief te planten. Dankzij deze hulp starten de slachtoffers van cycloon Idai stilaan met de heropbouw van hun leven.

Cholera-uitbraak en hongersnood dreigen na doortocht cycloon Idai

Intussen is het bijna twee weken geleden dat cycloon Idai en de daaropvolgende overstromingen hevig huishielden in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Hoewel de menselijke tol en de omvang van de aangerichte schade nog steeds niet helemaal duidelijk zijn omdat bepaalde gebieden tot vandaag moeilijk bereikbaar blijven, zijn de desastreuse gevolgen voor de zuidelijk Afrikaanse landen dat wel. Het dodental staat er momenteel op 678, meer dan duizend mensen zijn gewond, meer dan 220.000 mensen hebben geen huis meer.

Vooral Mozambique werd zwaar getroffen. Dit is de grootste humanitaire ramp in de recente geschiedenis van het land. Onze organisatie was al voor de ramp actief in het land maar stuurt daar bovenop enkele van haar leden van het BENELUX noodhulpteam uit om de situatie ter plaatse mee op te vangen. Het team zal er onder andere noodhulpgoederen zoals tentzeilen, dekens en muskietennetten uitdelen.

Cholera-uitbraak loert om de hoek

Ondertussen bevestigt de Mozambikaanse overheid vijf gevallen van cholera in Beira. Omdat er gevreesd wordt voor een verdere cholera-uitbraak zorgt de Internationale Federatie van het Rode Kruis voor proper water en sanitatie. Concreet is er ondertussen een Emergency Mass Sanitation Unit gearriveerd in Beira. Zo’n kit geeft 20.000 mensen toegang tot toiletten en zorgt voor afvalverwerking en hygiëne-promotie. Daarnaast is er nog een andere Emergency Response Unit onderweg die dagelijks 225.000 liter proper water zal leveren voor 15.000 mensen. Er wordt ook een medisch team uitgestuurd naar Beira om de situatie zo goed als mogelijk onder controle te houden.

Hongersnood dreigt na vernielde oogsten

Alsof de ellende nog niet groot genoeg is, zorgden de overstromingen na de doortocht van de cycloon ervoor dat vele oogsten in de regio rond Dombe mislukten. Een gebied van meer dan 474.150 hectaren met gewassen is vernietigd. Dit heeft potentieel dramatische gevolgen voor de lokale bevolking. We bekijken daarom hoe we – met de steun van de Vlaamse overheid –  zaden, landbouwgereedschap en shelter tool kits kan aankopen om uit te delen aan de bevolking. De bedoeling is om hen zo snel mogelijk weer zelfvoorzienend te maken. Daarenboven onderzoekt ons noodhulpteam de optie om cash uit te delen aan de bevolking. Dit heeft vele voordelen - het geeft een boost aan de lokale economie en het bezorgt de bevolking koopkracht en de flexibiliteit om zelf te kiezen waaraan geld wordt uitgegeven.

De nood op het terrein is en blijft zeer groot. Financiële steun is dus van levensbelang voor de lokale bevolking. Het ingezamelde geld wordt ingezet op vier gebieden: gezondheid, onderdak, proper drinkwater & hygiëne en livelihoods (o.a. het uitdelen van cash).

      De websites van Rode Kruis-Vlaanderen maken gebruik van cookies om jouw bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen. We installeren daarvoor technische cookies die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van deze websites en analytische cookies om het algemeen gebruik van de websites te meten. Door verder te surfen op onze websites ga je akkoord met ons cookiebeleid.