Updates

In Jemen dreigen miljoenen mensen te verhongeren. Aan de basis van de voedselschaarste ligt een conflict dat nu al meer dan drie jaar duurt. In het land heerst grote onveiligheid en  bombardementen zorgen ervoor dat de infrastructuur die nodig is om het voedsel, proper drinkwater en medicijnen op de juiste plaatsen te krijgen, vernield wordt. Bovendien wordt de import van al deze goederen bemoeilijkt door het sluiten van grenzen, havens en het luchtruim. 

Live nieuws updates

Jemen: steeds meer mensen op de vlucht nu geweld in Al Dhalea opflakkert

Duizenden families ontvluchten hun huizen in zware omstandigheden na de heropflakkering van geweld in de provincie Al Dhalea. Sinds afgelopen januari tot september van dit jaar gaat het om zo'n 65.000 mensen. Deze cijfers zullen de komende weken en maanden drastisch toenemen aangezien ook het geweld blijft toenemen.

Hulpteams van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Rode Halve Maan waren in Al Khobar om voedsel en andere hulpgoederen uit te delen en waren getuige van de nieuwe instroom aan vluchtelingen uit verschillende delen van de regio.

De gevechten zijn hevig en maken iedereen bang. De kinderen huilden de hele tijd. 3 familieleden raakten gewond toen enkele kogels insloegen in ons huis. Vluchten was onze enige optie.

Fatima Mohammed

Vluchteling in Jemen

Het gezin van Fatima sloeg midden in de nacht op de vlucht en wandelde urenlang. Ze hadden geen water, geen voedsel. Door het groot aantal mensen dat op de vlucht slaat, is het bijzonder moeilijk voor hen om een plekje te vinden om opnieuw te beginnen. Verschillende gebouwen en scholen in al-Dhalea doen sinds het begin van dit jaar dienst als opvangcentrum maar al deze gebouwen zitten overvol. Klaslokalen doen dienst al tijdelijke woning voor tot wel 25 mensen, water is er schaars en de toiletten functioneren niet. De aanhoudende gevechten en het grote spoor van vernieling dat het conflict met zich meebrengt, zorgen ervoor dat gezinnen ook na maanden niet terugkeren naar hun dorp.

Afgelopen twee maanden slaagden het ICRC en de Rode Halve Maanbeweing erin om meer dan 38.000 mensen te helpen. De meest recente verdeling van hulpgoederen bereikte meer dan 10.000 mensen in Hussain en Al Dhalea zelf. De organisaties blijven er de grootste noden inschatten en nieuwe distributies worden opgestart van zodra de veiligheid in het gebied het toelaat.

De provincie Al Dhalea ligt halverwege tussen Sana'a en Aden en is een belangrijk toegangspunt om humanitaire hulp en goederen ter plekke te krijgen. Bij iedere opflakkering van het geweld wordt de hoofdweg afgesloten waardoor tonnen voedsel (zoals graan) niet ter plekke raakt en gewoon wegrot. Ook de toegang naar ziekenhuizen wordt hierdoor bemoeilijkt. Dit zorgt ervoor dat slachtoffers van het geweld niet tijdig de nodige medische zorgen toegediend krijgen.

Het ICRC roept alle betrokken partijen op om het internationaal humanitair recht na te leven door het leven van burgers te sparen, door burgerlijke infrastructuur te beschermen en veilige doorgang te voorzien voor iedereen die het geweld probeert te ontsnappen.

Jemen - luchtaanval vernielt gevangenis en doodt meer dan 100 gevangenen

Gisteren vernielde een luchtaanval in Jemen een volledige gevangenis. Het gebouw stortte in waardoor iedereen die zich binnen bevond ofwel zwaargewond ofwel gedood werd.  Vrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan hielpen mee lichamen vanonder het puin te bevrijden, maar het zal waarschijnlijk nog enkele dagen duren om alle slachtoffers terug te vinden.  40 van de 170 gevangenen kregen ondertussen de eerste zorgen toegediend. Het lot van de overige 130 ziet er heel wat dramatischer uit.

Een team van het Internationale Rode Kruiscomité reisde ondertussen naar Dhamar waar ze naast een forensisch expert ook 200 lijkzakken en medische benodigdheden leverden.

Het was echt verschrikkelijk om zien: de luchtaanval berokkende enorm veel schade en overal waar we keken zagen we lichamen tussen het puin liggen. Het conflict in Jemen blijft nog steeds veel burgerslachtoffers eisen. - Franz Rauchenstein - ICRC

De aanval bewijst nog maar eens dat het internationaal humanitair recht (IHR) in dit conflict nog te vaak met de voeten getreden worden. Volgens het IHR mogen namelijk geen burgers of hulpverleners aangevallen worden. Het ICRC roept alle strijdende partijen dan ook nogmaals op om mensen die niet deelnemen aan de vijandelijkheden te sparen.

Jemen: enorme humanitaire noden na dagen van gevechten in Aden

Als gevolg van verschillende dagen vol zware gevechten in de Jemenitische stad Aden hebben de ziekenhuizen er dringend behoefte aan basisbenodigdheden om zoveel mogelijk gewonden te helpen.

Vele gewonden zaten vast tussen de strijdende partijen en raakten niet tot bij gezondheidsvoorzieningen waardoor verschillende doden vielen. Een team van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) ter plaatse bezocht twee ziekenhuizen en leverde chirurgische kits, matrassen en brancards zodat honderd mensen toch behandeld werden.

De gevechten duurden meer dan 72 uur en er werden zware wapens ingezet. We konden de schoten horen tot vlakbij het kantoor van het ICRC.

Mathias Kempf

ICRC-medewerker in Aden

Geen toegang tot schoon water

Minstens 200.000 mensen verloren door de gevechten toegang tot proper water en andere basisbehoeftes. Het Internationale Rode Kruiscomité werkte samen met andere organisaties en autoriteiten om die toegang tot water opnieuw te garanderen.

"Wat er met de bevolking in Aden gebeurd, is geen geïsoleerde situatie, maar vindt bijna dagelijks plaats in alle delen van Jemen. Er zijn echt politieke beslissingen nodig om een einde te maken aan het lijden van de bevolking", aldus Kempf.

Afgelopen jaar hielp het ICRC al veel mensen in Jemen, maar de situatie wordt steeds erger waardoor hulp nodig blijft. De hulp die afgelopen jaar geboden werd:

 • 342.000 mensen ontvingen noodhulp in de vorm van voedsel of geld;
 • 3 miljoen mensen werden geholpen met proper water en sanitaire voorzieningen;
 • ziekenhuizen gesteund door het ICRC behandelden bijna 13.000 oorlogswonden en voerden meer dan 5.000 operaties uit op de chirurgische afdeling.

De impact van het conflict in Jemen door de ogen van jonge fotografen

In Jemen gaat het conflict ondertussen z'n vijfde jaar in. Het geweld zorgde niet alleen voor (dodelijke) slachtoffers, vernieling en ziektes, het schudde ook het dagelijkse leven van de Jemenieten grond door elkaar. Hun leven staat al vijf jaar 'on hold', wanhoop heerst en gelukkige momenten worden steeds schaarser. Het Internationale Rode Kruiscomité vroeg daarom enkele jonge fotografen uit Jemen om de impact van het conflict in hun omgeving op beeld vast te leggen.

Deze vrouw uit Aden heeft geen dak meer boven het hoofd en draagt de zorg van haar kleindochters.

(c) BY-NC-ND / ICRC / Saleh Bahlais

Het kostte dit zwaar ondervoede jongetje heel wat moeite om in het ziekenhuis in Sa'ada te geraken. Hij is één van de 16 miljoen Jemenieten die zwaar afzien van de crisis waardoor ook hongersnood op de loer ligt.

(c) BY-NC-ND / ICRC / Karrar al-Moayyad

Twee broertjes zijn het geweld ontvlucht en vonden onderdak in deze donkere opvangplaats.

(c) BY-NC-ND / ICRC / Ali Al Sonidar

Deze oudere man keerde ondertussen terug naar zijn huis in Taiz. Van de meeste huizen in die buurt schiet na al het geweld niets dan puin over ....

(c) BY-NC-ND / ICRC / Ahmad Al Basha

Deze jongen gebruikt vuil water om zichzelf te wassen in het Al Malika opvangkamp. Het conflict dwong meer dan 2 miljoen Jemenieten om te vluchten.

(c) BY-NC-ND / ICRC / Ahmad Al Basha

Vredesonderhandelingen Jemen: eerste stap in goede richting

Vandaag gaan in Zweden de vredesonderhandelingen van start, een eerste stap in de goede richting om het land uit een catastrofale situatie te halen. Het conflict dat nu al drie jaar aansleept, treft Jemen in ieder aspect van het dagelijkse leven:

 • miljoenen mensen zijn dakloos;
 • miljoenen mensen hebben geen toegang tot veilig en proper water;
 • miljoenen mensen kunnen niet rekenen op gezondheidszorg;
 • miljoenen mensen zijn voedselonzeker. Het voedsel dat wel nog beschikbaar is op de markten, is door schaarste vaak veel te duur. Daarbij komt nog dat de waarde van Jemenitische munt gehalveerd is ten opzichte van 2015.

De vredesonderhandelingen zijn natuurlijk een eerste stap in de goede richting maar er mag geen mirakel verwacht worden: miljoenen mensen in Jemen rekenen NU op humanitaire hulp om te overleven. 522 hulpverleners van het Internationale Rode Kruis (ICRC) en 8.000 vrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan zijn ter plekke om te helpen waar mogelijk. We zijn actief om meerdere fronten:

 • voorzien in voedsel;
 • voorzien in hulpgoederen;
 • inzetten op veilig water en sanitair;
 • ondersteunen van 24 gezondheidszorg-units;
 • ondersteunen van 15 ziekenhuizen.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) hoopt dan ook dat de vredesonderhandelingen de neerwaartse spiraal in Jemen doorbreken en ijvert voor het respecteren van het internationaal humanitair recht:

 • de vrijheid voor de bevolking om te gaan en staan waar ze wil. Enkel zo kan het contact tussen familieleden die elkaar uit het oog verloren omwille van conflict opnieuw hersteld worden;
 • ongehinderde toegang tot het land voor hulporganisaties;
 • burgers mogen geen doelwit vormen bij de intense gevechten;
 • vrije toegang voor basisgoederen zoals voedsel en medicijnen.

"Stop de honger in Jemen"

Het nieuws over Jemen wordt met de dag schrijnender: duizenden mensen kwamen er al om het leven en miljoenen anderen dreigen te verhongeren. Aan de basis van de voedselschaarste ligt een conflict dat nu al meer dan drie jaar duurt. In het land heerst grote onveiligheid en bombardementen zorgen ervoor dat de infrastructuur die nodig is om het voedsel, proper drinkwater en medicijnen op de juiste plaatsen te krijgen, vernield wordt.

Daarom lanceren we een actie en vragen we de Vlaming om steun voor de vele hongerslachtoffers in Jemen. Met een gift van 42 euro bijvoorbeeld bezorg je een gezin van 6 een voedselpakket voor een hele maand. Met 48 euro leveren we 30 hygiënekits aan oorlogsslachtoffers op de vlucht. 

Jemen - Verpleegkundige Rose getuigt

Rode Kruisverpleegkundige Rose verblijft momenteel in Aden (Jemen) en getuigt over de situatie in het door conflict geteisterde land.

"Onlangs vroeg ik aan een 8-jarige jongen welk speelgoed hij zou willen. Hij antwoordde 'een pistool'. Ik vroeg hem waarom en zijn antwoord bezorgde me koude rillingen: 'Om mijn mama te beschermen wanneer de vijand komt'. Zo'n situaties brengen altijd mijn eigen moederinstinct naar boven. Ik wil de jongen vasthouden, hem geruststellen dat zijn mama veilig is. Maar ik doe het niet. Want het is en blijft een feit dat ik dat niet kan beloven. Dit is Jemen. Het land waar nog maar weinig families veilig zijn.

De gezondheidszorg was al kwetsbaar nog voor het conflict losbrak maar is nu zo goed als onbestaande. Hierdoor breken makkelijk ziektes uit. En zware ondervoeding is schering en inslag. Kinderen sterven omwille van deze crisis.

Ik bezocht enkele ziekenhuizen buiten Aden en sprak er met zwangere vrouwen en jonge mama's. Ze delen allemaal de angst dat ze hun kinderen niet zullen zien opgroeien. Ze blijven hopen dat er snel vrede komt zodat ze hun kinderen kunnen zien spelen ... in alle veiligheid, zonder schrik te moeten hebben dat ze ergens op een verborgen landmijn trappen.

De video hieronder toont een vader die, samen met zijn pasgeboren baby, een rivier oversteekt om een mobiele hulppost te bereiken zodat zijn kindje een vaccin kan krijgen. Die beelden zorgen ervoor dat ik graag die extra mile ga voor de mensen hier."
 

Jemen: oproep tot staakt-het-vuren

Afgelopen weken werden  de vijandelijkheden in Jemen intenser in de nabijheid van de havenstad Hodeida. Maandag 19/11 werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Deze afkondiging kan ertoe leiden dat het geweld (tijdelijk) stopt. Een staakt-het-vuren zorgt mogelijk voor een adempauze voor de getroffen bevolking met hopelijk een betere toegang tot het zwaar getroffen gebied voor de humanitaire hulporganisaties. 

Respect voor humanitair recht noodzakelijke voorwaarde voor vrede.

Aangezien er sprake is van een gewapend conflict in Jemen, zijn de regels van het internationaal humanitair recht van toepassing. Deze regels hebben als doel het menselijk leed ten gevolge van oorlog te verminderen of zelfs te voorkomen. Maar vooraleer er sprake kan zijn van vrede en er mogelijk een politieke oplossing komt voor het conflict, moet eerst het respect voor het internationaal humanitair recht onder de loep genomen worden.

Terwijl in Jemen wordt gewacht op vrede, roept het Rode Kruis de strijdende partijen op om de basisregels van het IHR NU te respecteren:

 • Onder het internationaal humanitair recht moet de burgerlijke bevolking, medisch personeel, ziekenwagens en medische faciliteiten te allen tijde gerespecteerd en beschermd worden;
 • Burgers moeten de kans krijgen om gebieden waar geweld heerst te kunnen ontvluchten;
 • Scholen mogen niet rechtstreeks aangevallen of gebruikt worden voor militaire doeleinden. Het verhinderen van onderwijs heeft een zware impact op de toekomst van de kinderen in Jemen;
 • Het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden breng de veiligheid van burgers in gevaar en vernietigt en of beschadigt essentiële infrastructuur (gezondheidszorg, water, elektriciteit).

 

Dood, vernieling en honger ... het leven zoals het is in Jemen

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) wijst nogmaals op het feit dat er dringend een politieke oplossing nodig is voor de situatie in Jemen. Zolang die er niet is en strijdende partijen het internationaal humanitair recht negeren, blijft het menselijk leed toenemen en zal de huidige voedselschaarste evolueren in hongersnood. 

Deze negatieve evolutie stoppen, vereist een combinatie van dringende maatregelen:

 • het opnieuw op rails krijgen van de politieke situatie
 • het stap-voor-stap laten afnemen van het conflict
 • vrije doorgang voorzien van goederen
 • onvoorwaardelijke toegang bieden aan humanitaire hulp
 • het respecteren van het internationaal humanitair recht

Het ICRC verwelkomt dan ook iedere poging tot vredesonderhandelingen en staat klaar om de nodige ondersteuning te bieden. Maar voor er sprake kan zijn van vrede, moet er eerst gepraat worden over de oorlog en meer bepaald over de manier waarop deze oorlog gevoerd wordt.

In Hodeida, waar het conflict momenteel opnieuw opflakkert, bedreigen de gevechten het Al Thawra-ziekenhuis. Dit is één van de grootste ziekenhuizen van de stad en één van de weinig overblijvende medische faciliteiten in de omgeving. Al Thawra moet dan ook beschermd worden van aanvallen.

Onze teams ter plekke bezochten onlangs een familie die onderdak zoeken in een school in Hodeida en enkel overleven op bloem (aangevuld met water) en een kleine portie rijst. De kinderen uit het gezin zijn dan ook ontzettend verzwakt door het gebrek aan voedsel. 

Jemenieten kunnen echter niet blijven wachten op een duurzame oplossing. Er moet NU actie ondernomen worden en dit is hoe:

 • Burgers moeten gespaard blijven in het conflict;
 • Infrastructuur zoals ziekenhuizen en scholen mogen niet aangevallen worden;
 • De betrokken partijen moeten voldoende afstand houden van deze gebouwen zodat ze geen militair doelwit vormen;
 • De betrokken partijen moeten burgers toelaten om het conflictgebied te ontvluchten;
 • Er moet vrije doorgang zijn van goederen zoals voedsel en medicijnen;
 • De betrokken partijen moeten humanitaire hulp doorheen het hele land toelaten.

Alleen op die manier kan dood, vernieling en honger - de huidige situatie in Jemen - tegen gegaan worden.

Jemen: vooruitzicht op vredesgesprekken vormen geen excuus voor toenemend geweld in Hodeida

Nu het geweld in Hodeida opnieuw dramatisch toeneemt, roept het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) alle betrokken partijen opnieuw op om burgers en infrastructuur zoals watervoorzieningen en ziekenhuizen te sparen. Deze oproep komt er nu er zicht is op mogelijke gesprekken tussen de verschillende betrokkenen.

De stad Hodeida wordt opnieuw gegijzeld door geweld en duizenden Jemenieten zitten er middenin. Het vooruitzicht op vredesgesprekken kan geen excuus zijn om het internationaal humanitair recht aan de laars te lappen en het leven van al die burgers op het spel te zetten. (Fabrizio Carboni, regionaal ICRC-directeur)

Verschillende ICRC-teams die ter plekke zijn, zien hoe de angst groeit bij de Jemenieten om - al dan niet bewust - een doelwit te worden. De gevechten naderen ondertussen verschillende ziekenhuizen waardoor de activiteiten er geregeld stopgezet moeten worden. Het grootste ziekenhuis in de stad, Al-Thawra, bevindt zich op slechts enkele meters van de frontlinie. Indien nóg meer gezondheidsinstellingen niet meer kunnen functioneren, heeft dat ook invloed op de resterende ziekenhuizen: zij zullen de instroom van gewonden op dat moment niet langer aankunnen.

Het ICRC moedigt politieke inspanngen aan om een einde te stellen aan deze oorlog die al drie jaar lang zorgt voor intens verdriet bij de miljoenen Jemenieten die noodgedwongen moesten vluchten, honger lijden, ...

De nieuwe opflakkering van geweld ontneemt burgers de hoop op vrede. We kunnen haast niet omschrijven hoe hopeloos de situatie er is. Het wordt echt tijd voor dat sprankeltje hoop in de ogen van de burgers. (Fabrizio Carboni, regionaal ICRC-directeur)

6 op 10 gezinnen in Jemen kampt met voedselschaarste

In Hodeida bijvoorbeeld vinden momenteel hevige gevechten plaats. Dit is echter de grootste haven van het land én verantwoordelijk voor 70% van de invoer van voedsel en humanitaire hulpgoederen. Door deze gevechten valt de instroom van levensmiddelen zo goed als stil. Dit alles zorgt ervoor dat 6 op de 10 gezinnen in Yemen voedselonzeker is.

Het Rode Kruis probeert nu voedsel in Jemen te krijgen via de luchthaven van Sana'a en de haven van Aden of met vrachtwagens vanuit Oman en Saoudi-Arabië. Er zijn verschillende opslagplaatsen in het land van waaruit onze organisatie eten kan transporteren, maar ook deze voorraden raken stilaan uitgeput. Het voedsel dat wél nog beschikbaar is, is ondertussen zo duur geworden dat het voor veel burgers niet haalbaar is om aan te kopen.

Toch is deze voedselonzekerheid geen kwestie van eten alleen! Door het conflict in Jemen hebben bijna 15 miljoen mensen geen toegang tot veilig water, sanitair of ziekenhuizen. Elke dag sterven 20 mensen aan ziektes die te vermijden zijn. Zo werden 1 miljoen mensen vorig jaar besmet met cholera en vielen er uiteindelijk meer dan 2.200 dodelijke slachtoffers. De ziekte is nochtans makkelijk te vermijden indien er voldoende toegang tot veilig water is. Er is bovendien een complexe maar duidelijke link tussen ondervoeding en infecties wat de situatie er niet eenvoudiger op maakt. 

In de eerste helft van 2018 kregen zo'n 495.000 mensen voedselpakketten (waarin naast linzen, rijst en olie ook zeep zit - juist om het verband tussen ziekte en ondervoeding tegen te gaan) bedeeld. Zwangere vrouwen en kinderen die een verhoogd risico lopen op ondervoeding krijgen extra en hoog-nutritionele 'ready-to-eat'-oplossingen. Verder ondersteunt het Rode Kruis enkele bakkerijen gelegen in Taiz waardoor 91.000 mensen dagelijks enkele sneetjes brood kunnen krijgen.

Op plaatsen waar de veiligheid het toelaat, wordt gewerkt aan voedselzekerheid op lange termijn door er bijna 700.000 dieren te vaccineren, veevoeder te voorzien en zaden uit te delen. Ook de herstelling van beschadigde water-infrastructuur in ziekenhuizen en scholen is prioritair.

We voorzien met andere woorden in de grootste noden maar ook hier is vrede de enige oplossing die op lange termijn werkt. Ons werk wordt namelijk bemoeilijkt door het niet respecteren van het internationaal humanitair recht. Aanvallen en bedreigingen leidden er afgelopen zomer nog toe dat 71 Rode Kruismedewerkers het land verlieten.

   De websites van Rode Kruis-Vlaanderen maken gebruik van cookies om jouw bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen. We installeren daarvoor technische cookies die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van deze websites en analytische cookies om het algemeen gebruik van de websites te meten. Door verder te surfen op onze websites ga je akkoord met ons cookiebeleid.