Help de slachtoffers van de voedselschaarste in Jemen

In Jemen dreigen miljoenen mensen te verhongeren. Aan de basis van de voedselschaarste ligt een conflict dat nu al meer dan drie jaar duurt. In het land heerst grote onveiligheid en  bombardementen zorgen ervoor dat de infrastructuur die nodig is om het voedsel op de juiste plaatsen te krijgen, vernield wordt. Bovendien werd tot voor kort de import van voedsel bemoeilijkt door het sluiten van grenzen, havens en het luchtruim.

Live nieuws updates:

 • 08/11/2018 00:00

  Jemen: vooruitzicht op vredesgesprekken vormen geen excuus voor toenemend geweld in Hodeida

  Nu het geweld in Hodeida opnieuw dramatisch toeneemt, roept het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) alle betrokken partijen opnieuw op om burgers en infrastructuur zoals watervoorzieningen en ziekenhuizen te sparen. Deze oproep komt er nu er zicht is op mogelijke gesprekken tussen de verschillende betrokkenen.

  De stad Hodeida wordt opnieuw gegijzeld door geweld en duizenden Jemenieten zitten er middenin. Het vooruitzicht op vredesgesprekken kan geen excuus zijn om het internationaal humanitair recht aan de laars te lappen en het leven van al die burgers op het spel te zetten. (Fabrizio Carboni, regionaal ICRC-directeur)

  Verschillende ICRC-teams die ter plekke zijn, zien hoe de angst groeit bij de Jemenieten om - al dan niet bewust - een doelwit te worden. De gevechten naderen ondertussen verschillende ziekenhuizen waardoor de activiteiten er geregeld stopgezet moeten worden. Het grootste ziekenhuis in de stad, Al-Thawra, bevindt zich op slechts enkele meters van de frontlinie. Indien nóg meer gezondheidsinstellingen niet meer kunnen functioneren, heeft dat ook invloed op de resterende ziekenhuizen: zij zullen de instroom van gewonden op dat moment niet langer aankunnen.

  Het ICRC moedigt politieke inspanngen aan om een einde te stellen aan deze oorlog die al drie jaar lang zorgt voor intens verdriet bij de miljoenen Jemenieten die noodgedwongen moesten vluchten, honger lijden, ...

  De nieuwe opflakkering van geweld ontneemt burgers de hoop op vrede. We kunnen haast niet omschrijven hoe hopeloos de situatie er is. Het wordt echt tijd voor dat sprankeltje hoop in de ogen van de burgers. (Fabrizio Carboni, regionaal ICRC-directeur)

lees alle updates