Conflict Jemen

In Jemen dreigen miljoenen mensen te verhongeren. Aan de basis van de voedselschaarste ligt een conflict dat nu al meer dan drie jaar duurt. In het land heerst grote onveiligheid en  bombardementen zorgen ervoor dat de infrastructuur die nodig is om het voedsel, proper drinkwater en medicijnen op de juiste plaatsen te krijgen, vernield wordt. Bovendien wordt de import van al deze goederen bemoeilijkt door het sluiten van grenzen, havens en het luchtruim. 

Live nieuws updates

5 jaar conflict in Jemen

Op 19 maart 2015 ging het conflict in Jemen van start. Ook nu, vijf jaar later, blijft het conflict onverminderd voortduren en wordt het internationaal humanitair recht er nog meer dan geregeld geschonden. Toch staan we vandaag ook even stil bij de warme steun de we dankzij jullie, de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant konden bieden.

Jemen: steeds meer mensen op de vlucht nu geweld in Al Dhalea opflakkert

Duizenden families ontvluchten hun huizen in zware omstandigheden na de heropflakkering van geweld in de provincie Al Dhalea. Sinds afgelopen januari tot september van dit jaar gaat het om zo'n 65.000 mensen. Deze cijfers zullen de komende weken en maanden drastisch toenemen aangezien ook het geweld blijft toenemen.

Hulpteams van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Rode Halve Maan waren in Al Khobar om voedsel en andere hulpgoederen uit te delen en waren getuige van de nieuwe instroom aan vluchtelingen uit verschillende delen van de regio.

De gevechten zijn hevig en maken iedereen bang. De kinderen huilden de hele tijd. 3 familieleden raakten gewond toen enkele kogels insloegen in ons huis. Vluchten was onze enige optie.

Fatima Mohammed

Vluchteling in Jemen

Het gezin van Fatima sloeg midden in de nacht op de vlucht en wandelde urenlang. Ze hadden geen water, geen voedsel. Door het groot aantal mensen dat op de vlucht slaat, is het bijzonder moeilijk voor hen om een plekje te vinden om opnieuw te beginnen. Verschillende gebouwen en scholen in al-Dhalea doen sinds het begin van dit jaar dienst als opvangcentrum maar al deze gebouwen zitten overvol. Klaslokalen doen dienst al tijdelijke woning voor tot wel 25 mensen, water is er schaars en de toiletten functioneren niet. De aanhoudende gevechten en het grote spoor van vernieling dat het conflict met zich meebrengt, zorgen ervoor dat gezinnen ook na maanden niet terugkeren naar hun dorp.

Afgelopen twee maanden slaagden het ICRC en de Rode Halve Maanbeweing erin om meer dan 38.000 mensen te helpen. De meest recente verdeling van hulpgoederen bereikte meer dan 10.000 mensen in Hussain en Al Dhalea zelf. De organisaties blijven er de grootste noden inschatten en nieuwe distributies worden opgestart van zodra de veiligheid in het gebied het toelaat.

De provincie Al Dhalea ligt halverwege tussen Sana'a en Aden en is een belangrijk toegangspunt om humanitaire hulp en goederen ter plekke te krijgen. Bij iedere opflakkering van het geweld wordt de hoofdweg afgesloten waardoor tonnen voedsel (zoals graan) niet ter plekke raakt en gewoon wegrot. Ook de toegang naar ziekenhuizen wordt hierdoor bemoeilijkt. Dit zorgt ervoor dat slachtoffers van het geweld niet tijdig de nodige medische zorgen toegediend krijgen.

Het ICRC roept alle betrokken partijen op om het internationaal humanitair recht na te leven door het leven van burgers te sparen, door burgerlijke infrastructuur te beschermen en veilige doorgang te voorzien voor iedereen die het geweld probeert te ontsnappen.

Jemen - luchtaanval vernielt gevangenis en doodt meer dan 100 gevangenen

Gisteren vernielde een luchtaanval in Jemen een volledige gevangenis. Het gebouw stortte in waardoor iedereen die zich binnen bevond ofwel zwaargewond ofwel gedood werd.  Vrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan hielpen mee lichamen vanonder het puin te bevrijden, maar het zal waarschijnlijk nog enkele dagen duren om alle slachtoffers terug te vinden.  40 van de 170 gevangenen kregen ondertussen de eerste zorgen toegediend. Het lot van de overige 130 ziet er heel wat dramatischer uit.

Een team van het Internationale Rode Kruiscomité reisde ondertussen naar Dhamar waar ze naast een forensisch expert ook 200 lijkzakken en medische benodigdheden leverden.

Het was echt verschrikkelijk om zien: de luchtaanval berokkende enorm veel schade en overal waar we keken zagen we lichamen tussen het puin liggen. Het conflict in Jemen blijft nog steeds veel burgerslachtoffers eisen. - Franz Rauchenstein - ICRC

De aanval bewijst nog maar eens dat het internationaal humanitair recht (IHR) in dit conflict nog te vaak met de voeten getreden worden. Volgens het IHR mogen namelijk geen burgers of hulpverleners aangevallen worden. Het ICRC roept alle strijdende partijen dan ook nogmaals op om mensen die niet deelnemen aan de vijandelijkheden te sparen.

Jemen: enorme humanitaire noden na dagen van gevechten in Aden

Als gevolg van verschillende dagen vol zware gevechten in de Jemenitische stad Aden hebben de ziekenhuizen er dringend behoefte aan basisbenodigdheden om zoveel mogelijk gewonden te helpen.

Vele gewonden zaten vast tussen de strijdende partijen en raakten niet tot bij gezondheidsvoorzieningen waardoor verschillende doden vielen. Een team van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) ter plaatse bezocht twee ziekenhuizen en leverde chirurgische kits, matrassen en brancards zodat honderd mensen toch behandeld werden.

De gevechten duurden meer dan 72 uur en er werden zware wapens ingezet. We konden de schoten horen tot vlakbij het kantoor van het ICRC.

Mathias Kempf

ICRC-medewerker in Aden

Geen toegang tot schoon water

Minstens 200.000 mensen verloren door de gevechten toegang tot proper water en andere basisbehoeftes. Het Internationale Rode Kruiscomité werkte samen met andere organisaties en autoriteiten om die toegang tot water opnieuw te garanderen.

"Wat er met de bevolking in Aden gebeurd, is geen geïsoleerde situatie, maar vindt bijna dagelijks plaats in alle delen van Jemen. Er zijn echt politieke beslissingen nodig om een einde te maken aan het lijden van de bevolking", aldus Kempf.

Afgelopen jaar hielp het ICRC al veel mensen in Jemen, maar de situatie wordt steeds erger waardoor hulp nodig blijft. De hulp die afgelopen jaar geboden werd:

 • 342.000 mensen ontvingen noodhulp in de vorm van voedsel of geld;
 • 3 miljoen mensen werden geholpen met proper water en sanitaire voorzieningen;
 • ziekenhuizen gesteund door het ICRC behandelden bijna 13.000 oorlogswonden en voerden meer dan 5.000 operaties uit op de chirurgische afdeling.

De impact van het conflict in Jemen door de ogen van jonge fotografen

In Jemen gaat het conflict ondertussen z'n vijfde jaar in. Het geweld zorgde niet alleen voor (dodelijke) slachtoffers, vernieling en ziektes, het schudde ook het dagelijkse leven van de Jemenieten grond door elkaar. Hun leven staat al vijf jaar 'on hold', wanhoop heerst en gelukkige momenten worden steeds schaarser. Het Internationale Rode Kruiscomité vroeg daarom enkele jonge fotografen uit Jemen om de impact van het conflict in hun omgeving op beeld vast te leggen.

Deze vrouw uit Aden heeft geen dak meer boven het hoofd en draagt de zorg van haar kleindochters.

(c) BY-NC-ND / ICRC / Saleh Bahlais

Het kostte dit zwaar ondervoede jongetje heel wat moeite om in het ziekenhuis in Sa'ada te geraken. Hij is één van de 16 miljoen Jemenieten die zwaar afzien van de crisis waardoor ook hongersnood op de loer ligt.

(c) BY-NC-ND / ICRC / Karrar al-Moayyad

Twee broertjes zijn het geweld ontvlucht en vonden onderdak in deze donkere opvangplaats.

(c) BY-NC-ND / ICRC / Ali Al Sonidar

Deze oudere man keerde ondertussen terug naar zijn huis in Taiz. Van de meeste huizen in die buurt schiet na al het geweld niets dan puin over ....

(c) BY-NC-ND / ICRC / Ahmad Al Basha

Deze jongen gebruikt vuil water om zichzelf te wassen in het Al Malika opvangkamp. Het conflict dwong meer dan 2 miljoen Jemenieten om te vluchten.

(c) BY-NC-ND / ICRC / Ahmad Al Basha

Vredesonderhandelingen Jemen: eerste stap in goede richting

Vandaag gaan in Zweden de vredesonderhandelingen van start, een eerste stap in de goede richting om het land uit een catastrofale situatie te halen. Het conflict dat nu al drie jaar aansleept, treft Jemen in ieder aspect van het dagelijkse leven:

 • miljoenen mensen zijn dakloos;
 • miljoenen mensen hebben geen toegang tot veilig en proper water;
 • miljoenen mensen kunnen niet rekenen op gezondheidszorg;
 • miljoenen mensen zijn voedselonzeker. Het voedsel dat wel nog beschikbaar is op de markten, is door schaarste vaak veel te duur. Daarbij komt nog dat de waarde van Jemenitische munt gehalveerd is ten opzichte van 2015.

De vredesonderhandelingen zijn natuurlijk een eerste stap in de goede richting maar er mag geen mirakel verwacht worden: miljoenen mensen in Jemen rekenen NU op humanitaire hulp om te overleven. 522 hulpverleners van het Internationale Rode Kruis (ICRC) en 8.000 vrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan zijn ter plekke om te helpen waar mogelijk. We zijn actief om meerdere fronten:

 • voorzien in voedsel;
 • voorzien in hulpgoederen;
 • inzetten op veilig water en sanitair;
 • ondersteunen van 24 gezondheidszorg-units;
 • ondersteunen van 15 ziekenhuizen.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) hoopt dan ook dat de vredesonderhandelingen de neerwaartse spiraal in Jemen doorbreken en ijvert voor het respecteren van het internationaal humanitair recht:

 • de vrijheid voor de bevolking om te gaan en staan waar ze wil. Enkel zo kan het contact tussen familieleden die elkaar uit het oog verloren omwille van conflict opnieuw hersteld worden;
 • ongehinderde toegang tot het land voor hulporganisaties;
 • burgers mogen geen doelwit vormen bij de intense gevechten;
 • vrije toegang voor basisgoederen zoals voedsel en medicijnen.