Help de slachtoffers van het geweld in Jemen

Je kan de burgers van Jemen helpen met een bijdrage op BE53 0000-0000-5353.

En dat is nodig, want de bevolking in het zuiden van het land lijdt onder een humanitaire catastrofe, als gevolg van de gevechten tussen het regeringsleger en de sjiitische Houthi-strijders. De burgers zijn afgesneden van zowat alles: drinkbaar water, voedsel en medische hulp. Het Rode Kruis heeft momenteel twee vliegtuigen klaar staan om de ergste nood op te vangen.

Wat doen we?

Op dinsdag 7 april is er al een vliegtuig van het Rode Kruis geland in Sanaa met hulpverleners aan boord en in de haven van Djibouti ligt een boot klaar om chrirurgen van het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen naar de havenstad Aden te brengen. Op dit ogenblik (woensdag 8 april) is er echter nog geen toestemming om in Aden aan te meren, een stad waar hevig gevochten wordt.

Ondertussen staan er ook nog twee vliegtuigen klaar om medisch materiaal en andere hulpgoederen naar Jemen te brengen. Een eerste vliegtuig bevat 16,4 ton materiaal, waarmee zo'n 1.500 gewonden verzorgd kunnen worden. Dit vliegtuig zal vandaag (8 april) in Sanaa aankomen. Het tweede vliegtuig, met 32 ton aan materiaal, waaronder tenten en generatoren, wordt op 9 april in Sanaa verwacht.

Het Rode Kruis is als organisatie uniek geplaatst om te helpen in dit soort situaties, omdat het sowieso al in vrijwel alle landen aanwezig is. De Jemenitische Rode Halve Maan kent het terrein, de mensen en de noden, waardoor het snel en efficiënt kan optreden.

Help helpen!

Om deze broodnodige humanitaire interventie mogelijk te maken, vragen we om jouw hulp. Stort online of via BE53 0000-0000 5353.