Hongersnood in de hoorn van Afrika

Verschillende landen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met langdurige en extreme droogte waardoor er hongersnood dreigt in onder andere Jemen, Nigeria, Somalië  en Zuid-Soedan. 20 miljoen mensen wachten op hulp.

 

Live nieuws updates:

 • 12/07/2017 07:17

  Jemen in de greep van dodelijke cholera-uitbraak

  Op 5 mei kondigde het Ministerie van Volksgezondheid in Sanaa de noodtoestand aan. Nu,  amper twee maand later, heeft de epidemie gigantische proporties aangenomen. Vermoed wordt dat al meer dan 313.000 mensen met cholera besmet zijn en dat meer dan 1.700 mensen eraan bezweken zijn.

  Hulpverleners hebben bovendien te kampen met de gevolgen van de oorlog die intussen al twee jaar woedt. De gezondheidsvoorzieningen zijn hierdoor gehalveerd en slechts 45% van de ziekenhuizen is nog actief.

  Johannes Bruwer van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) klaagt de crisissituatie aan: “Op zich zou de ziekte niet zo’n wrede gevolgen mogen kennen. Je handen wassen met proper water, zuiver water drinken en voedsel eten dat gekookt is: in theorie is het voorkomen van cholera vrij eenvoudig. Maar net dit zuivere water is in Jemen een luxe die niemand zich kan permitteren. Gemeentearbeiders in Sanaa worden al maandenlang niet betaald. Er is dus geen elektriciteit en het vuilnis stapelt zich hoog op in het straatbeeld.”

  We helpen helpen

  Om deze epidemie het hoofd te helpen bieden, stuurde het ICRC vanuit 7 landen essentiële medische benodigdheden zoals gespecialiseerde vloeistoffen, rehydratatiezouten en antibiotica. De Rode Kruishulpverleners bieden ondertussen hulp op 17 locaties verspreid over het hele land.

  Momenteel is het ICRC in staat om bijna één op vijf cholera-besmette personen in Jemen te verzorgen. Toch is dit lang niet voldoende om het extreem getroffen land te doen opleven na deze epidemie.

  Help ons helpen

  Door jouw steun helpen we Jemen terug aan zuiver water en degelijke sanitaire voorzieningen. Alleen zo kunnen we deze verwoestende ziekte helpen indijken.

lees alle updates