Hongersnood in de hoorn van Afrika

Verschillende landen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met langdurige en extreme droogte waardoor er hongersnood dreigt in onder andere Jemen, Nigeria, Somalië  en Zuid-Soedan. 20 miljoen mensen wachten op hulp.

 

Live nieuws updates:

 • 17/03/2017 11:00

  Hongersnood Somalië in beeld

  De combinatie van extreme droogte en geweld zorgt voor toenemende hongersnood in Zuid-Soedan, Somalië, Nigeria en Jemen. In buurlanden dreigt er ook een tekort aan voedsel omdat heel wat mensen wegvluchten uit deze vier gebieden. 

  Maar wanneer spreken we nu van hongersnood? 

  • indien meer dan 2 op de 10.000 mensen per dag sterven door ondervoeding
  • indien meer dan 30% van de bevolking lijdt aan acute ondervoeding
  • indien minstens 20% van de gezinnen te kampen heeft met extreem voedseltekort

  In grote delen van Afrika zijn mensen de droogteperiodes ondertussen gewoon, maar de opwarming van de aarde zorgt er wel voor dat deze periodes steeds vaker voorkomen. Hierdoor is er geen kans op herstel mogelijk en het aanhoudende geweld in heel wat gebieden maakt de hele situatie nog erger.

  Onze hulpverleners delen niet enkel voedsel uit aan de meest kwetsbaren in de Hoorn van Afrika, ze voorzien zoveel mogelijk mensen ook van proper drinkwater. Hiervoor bouwen we niet alleen waterputten en dammen, maar geven we ook voorlichting over de effecten van klimaatverandering en over het opslaan van regenwater.

   

lees alle updates