Honger slokt Zuid-Soedan op

Gras en onkruid. Daaruit bestaat noodgedwongen het dieet van heel wat lokale gemeenschappen in Zuid-Soedan. Een gewapend conflict maakt de situatie voor duizenden gezinnen onhoudbaar.

 

Live nieuws updates:

 • 11/04/2018 00:00

  Geweld blijft toenemen in Zuid-Soedan

  Het Internationale Rode Kruiscomtié (ICRC) is ontzettend bezorgd over de burgeroorlog die gruwelijk geweld blijft stimuleren waarbij heel wat burgers verwond of gedood worden. Ook gebouwen die voor hun veiligheid en voortbestaan moeten zorgen, worden steeds vaker vernietigd. 

  Mijn vrouw werd neergeschoten. Mijn kinderen werden neergeschoten ... ik werd neergeschoten. We werden allemaal plots heel kwetsbaar. - Ruey

  Ruey, zijn vrouw Nyalual en twee van hun kinderen raakten afgelopen februari gewond in een vuurgevecht in hun eigen stad. Eén van hun kinderen - amper 7 was hij - liet hierbij het leven. Samen met 44 andere patiënten werd het gezin geëvacueerd naar een ziekenhuis van het ICRC in Ganyliel. Mama Nyalual was er het ergste aan toe, haar been werd niet veel later geamputeerd door de zware verwondingen.

  We zien heel veel schotwonden passeren, vooral in de benen. Veel van die wonden zijn al geïnfecteerd als de patiënten hier toekomen. - Fysiotherapeut Guido Serge Verslout (ICRC)

  Het conflict verwoest ook eigendommen en gemeenschappen. Dat zorgt ervoor dat heel wat mensen op de vlucht slaan waardoor honger en ziekte welig tieren. Naar schatting kijken meer dan 5 miljoen mensen in Zuid-Soedan een hongersnood in de ogen.

  Rode Kruis-Vlaanderen bereikt via het ICRC én met steun van de federale overheid 65.000 mensen die door het conflict vastzitten in Centraal Zuid-Soedan en via de lucht van voedsel bevoorraadt moeten worden. Vorig jaar bereikten we op diezelfde manier nog zo'n 115.000 mensen. Met diezelfde steun konden ook 75 vrijwilligers van het Zuid-Soedanese Rode Kruis een opleiding in psychosociale hulpverlening volgen. Enerzijds worden ze zo zelf weerbaarder voor de wreedheden die op hun pad komen tijdens hun vrijwilligerswerk. Anderzijds kunnen ze begunstigden ook beter begeleiden op die manier.

  Meer info over dit project

lees alle updates