Hongersnood in de hoorn van Afrika

Verschillende landen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met langdurige en extreme droogte waardoor er hongersnood dreigt in onder andere Jemen, Nigeria, Somalië  en Zuid-Soedan. 20 miljoen mensen wachten op hulp.

 

Live nieuws updates:

 • 10/07/2017 07:27

  Geld versus goederen? Zo helpen we best.

  Vorige maand vertrok vrijwilligster Anne Seghers als teamlid van een Emergency Response Unit naar Nigeria om er samen met collega's uit Nederland, Luxemburg en Frankrijk de meest kwetsbaren van de nodige hulp te voorzien. Dat gebeurde niet alleen door het uitdelen van emmers, muskietennetten en waterzuiveringstabletten aan zo'n 4.500 gezinnen, maar vooral door middel van het zogenaamde cash transfersysteem.

  Wie is zwaarst getroffen?

  Kort na aankomst liet Anne, die ook al richting Haïti trok na de doortocht van orkaan Matthew, weten dat hen een moeilijke taak te wachten stond. In eerste instantie (tot 17/7) ging het team langs in 85 gemeenschappen om comités op te richten die de meest kwetsbare mensen binnen diezelfde gemeenschappen aanduiden. Deze lijst van begunstigden werd nadien gevalideerd door de gemeenschap zelf. De gegevens van de begunstigden werden genoteerd en geregistreerd via smartphones. 

  "Dat verliep niet altijd even makkelijk omdat de afstanden erg groot zijn en we niet on the field kunnen overnachten. We moesten onze reizen dus heel goed voorbereiden. Omwille van veiligheidsredenen kregen we bovendien vaak 's ochtends pas te horen of het dreigingsniveau in de omgeving niet te hoog was."

  Zaden planten

  "Waarom we geen traditionele voedselpaketten uitdelen? Omdat we toekomstgericht moeten denken. Het is nu regenseizoen in Nigeria, het ideale moment dus om zaden te planten. Als dat niet gebeurt voor september mislukt de oogst gegarandeerd."

  Daarom delen we binnenkort cash geld uit zodat de zwaarst getroffen families zaden en gereedschap kunnen aankopen. Veel mensen kunnen de komende weken nog overbruggen met het voedsel dat voorradig is, maar die voorraad is niet groot genoeg om het einde van het jaar te halen. Net daarom is het zo belangrijk om nu volop in te zetten op het planten van die zaden. Door het cash transferprogramma zetten we in op de zelfredzaamheid van mensen en worden ze minder afhankelijk van externe hulp. Bovendien geef je de lokale economie op deze manier ook een extra duwtje in de rug.

  Tweede ERU-team op post

  Het duurde even voor we dit alles in kaart konden brengen, maar ons ERU-team legde alvast een goede basis voor het tweede ERU-team dat ondertussen ter plekke is. Anne volgt de vorderingen op de voet en heeft er alle vertrouwen in dat nieuwe teamleader Frank Warnier, ook vrijwilliger bij Rode Kruis-Vlaanderen, de hulpverlening ter plekke mee op gang kan trekken in de komende weken.

  Ook nadat de cash is uitgedeeld, blijft opvolging van het Rode Kruis gegarandeerd. Lokale vrijwilligers gaan na of de begunstigden effectief zaden, kunstmest of gereedschap aankochten met het geld. Gebeurde dit op correcte wijze? Dan voorziet het Nigeriaanse Rode Kruis hen cash voor om basismiddelen zoals voedsel en medicijnen aan te kopen zodat de oogstperiode overbrugd kan worden.

   

lees alle updates