Hongersnood in de hoorn van Afrika

Verschillende landen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met langdurige en extreme droogte waardoor er hongersnood dreigt in onder andere Jemen, Nigeria, Somalië  en Zuid-Soedan. 20 miljoen mensen wachten op hulp.

 

Live nieuws updates:

 • 13/04/2017 00:00

  Cholera bedreigt levens in Somalië

  Een uitbraak van cholera en acute diarree kostte afgelopen tien dagen het leven aan 28 mensen, 167 anderen werden opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling. De uitbraak verwoestte afgelegen gemeenschappen in regio's die al hard getroffen werden door de extreme droogte. Sinds het begin van april werden al meer dan 411 gevallen van cholera en acute diarree genoteerd.

  De meest kwetsbare kinderen en volwassenen, die al vochten voor hun leven omwille van voedseltekort en ondervoeding, konden geen weerstand bieden aan de dodelijke ziekte na het drinken van besmet water. 

  "Droogte veroorzaakt niet alleen honger, dorst en de dood - het brengt ook ziektes zoals acute diarree met zich mee omdat mensen zo wanhopig zijn dat ze zelfs vervuild water drinken," zegt Abdirasaq Ali Duran van het Somalische Rode Kruis in het Buhodle ziekenhuis.

  Dokter Julie Hall van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging (IFRC) blikt terug op hongersnood van 2011 in Somalië. Toen stierven tienduizenden aan ziektes, zoals diarree, die perfect te voorkomen én behandelen zijn.

  "Ziekte staat vaak tussen hongersnood en de dood. We moeten snel zijn om de verspreiding van cholera en diarree tegen te gaan en verzorging bieden aan zij die het nodig hebben. Ziektes achtervolgen mensen die honger hebben - we kunnen hier tegen vechten."

  Lokale medische hulpverleners van het IFRC voorzien ORS (een oraal mengsel van zouten dat uitdroging tegengaat) aan zieke kinderen en volwassenen, bieden check-ups en verwijzen zieke burgers door naar ziekenhuizen voor verdere behandeling. Maar ze zorgen ook voor meer bewustwording over de gevaren van cholera en acute diarree door bewoners te informeren over betere hygiëne en sanitatie.

  Om dit alles te kunnen ondersteunen, beslist het IFRC om haar steun aan het Somalische Rode Kruis uit te breiden.

lees alle updates