Updates

In Myanmar zijn door het geweld meer dan 1.000.000 mensen gevlucht uit noordelijke deelstaat Rakhine, onder hen vooral kinderen. De vluchtelingen maken deel uit van de moslimminderheid in het Boeddhistische Myanmar. Ze vluchten massaal naar buurland Bangladesh. 

Live nieuws updates

Noodhulpteam maakt zich klaar voor regenseizoen in vluchtelingenkamp Bangladesh.

De vierde en laatste rotatie van ons ‘emergency respons unit’ is teruggekeerd naar België. Het noodhulpteam was van oktober tot februari actief in het opvangkamp Cox’s Bazar. Het Rode Kruis hielp in het kamp bij de verdeling van noodhulpgoederen zoals voedselpakketten, tentzeilen, hygiënekits, slaapmatten, ‘dignity kits’ voor vrouwen met hoofddoeken… Ons noodhulpteam digitaliseerde en monitorde de registratie en distributie van noodhulpgoederen. In totaal kregen 40.000 huishoudens hulp. 

"We zijn erin geslaagd om heel wat goederen te verdelen en bij de mensen te brengen die het nodig hadden. Er zullen jammer genoeg altijd wel zaken zijn die je meer of beter had willen doen. Financiële middelen blijven altijd een groot probleem. Niet de helft van wat gevraagd wordt was beschikbaar op dat moment." Frank Warnier, vrijwillige teamleader vierde ERU, keerde terug van zijn missie in februari.

De situatie in het opvangkamp blijft onzeker. De regio loopt risico op  overstromingen en landverschuivingen tijdens het komende monsoon- en cycloonseizoen. Het Rode Kruis werkt intensief aan de uitbouw van een cash-programma voor de vluchtelingen en de lokale gastgemeenschap. De geldsom moet mensen helpen hun eigen noden te bepalen én aan te pakken. Het Rode Kruis zet bewust in op deze zelfredzaamheid.

"De omstandigheden waarin de vluchtelingen leven heeft indruk op me gemaakt. De woningen bestaan uit bamboestokken met plastic over en wat bamboematjes. Dat is het. Regen kan daar echt dramatisch zijn." Frank Warnier, teamleader vierde ERU.


De tijdelijke woningen uit bamboe en plastic zijn nog niet voorbereid op het regenseizoen.

Radio 2 interviewt vrijwilligster Natalie Sterckx

ERU-teamlid Natalie Sterckx is opnieuw in het land en werd door Radio 2 Antwerpen uitgenodigd om haar verhaal te doen.

Beluister het interview

254.000 mensen geholpen in vluchtelingenkampen Bangladesh

Half oktober 2017 vertrok onze eerste Emergency Response Unit (ERU) naar Bangladesh om er in te staan voor het efficiënt verdelen van noodhulpgoederen. Ondertussen is een vierde rotatie van vrijwilligers aanwezig en is het hun grootste taak om de vrijwilligers en medewekers van de Rode Halve Maan in Bangladesh verder op te leiden zodat ze deze distributies zelfstandig kunnen gaan uitvoeren. 

Daarnaast ontwikkelde de ERU een plan om cash-distributies op te starten voor zo'n 40.000 huishoudens. Ook hier komt heel wat bij kijken: de lokale Rode Halve Maan moet hier niet alleen toestemming voor krijgen, er moet ook nagedacht worden over de veiligheid van de distributie. Cash geld uitdelen in een drukbevolkt kamp houdt altijd de nodige risico's in. Het kent echter ook ontzettend belangrijke voordelen: het verdelen van cash laat mensen toe om zelf te beslissen waarvoor ze de steun van het Rode Kruis best kunnen gebruiken. Bovendien wordt ook de lokale economie die in de kampen ontstaan is extra gestimuleerd.

Journaliste Natalie Sterkx is net terug uit Bangladesh als teamlid van de ERU en maakte nog net voor haar vertrek volgende vlog.

Sprekende cijfers

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) ondersteunt de Bengalese Rode Halve Maan in deze operatie sinds september 2017. Samen met hen en andere nationale Rode Kruisverenigingen konden intussen al 254.000 mensen geholpen worden. Toch blijven de basisnoden van de 655.000 gevluchte mensen precair: zuiver water, veilig sanitair, onderdak en gezondheidszorg blijft nog steeds onbeantwoord.

De grote instroom aan vluchtelingen is intussen gestopt, maar onze vrijwilligers ter plekke melden dat er nog dagelijks volledige families toekomen waardoor de samenstelling van de kampen continu wijzigt. Dit alles zorgt ervoor dat de vrees voor een cholera-uitbraak steeds groter wordt. Begin dit jaar waren er volgens de World Health Organization 3.500 verdachte gevallen en 58 bevestigde cases. Grootschalige vaccinatiecampagnes zijn van start gegaan, maar de vrees dat de ziekte zich op grote schaal gaat verspreiden, blijft.

Zonder een politieke oplossing van dit conflict die een veilige terugkeer en een toekomstperspectief in Myanmar garandeert, zal de crisis uitgroeien tot een langdurige vluchtelingensituatie die geleidelijk aan uit de spotlights zal verdwijnen. Het risico dat volledige generaties moeten opgroeien zonder enig perspectief wordt hierdoor bijzonder groot. 

Momenteel wordt de mogelijkheid bekeken om onze aanwezigheid met nog 3 maanden te verlengen zodat we de cash-operatie verder kunnen uitrollen en zo nog eens 40.000 extra gezinnen kunnen helpen. Ondertussen steunt Rode Kruis-Vlaanderen - via het Duitse Rode Kruis - de bouw van noodtoiletten en waterpunten in de verschillende opvangkampen.

 

Het nieuwe jaar inzetten in Bangladesh

Normaal gezien had ze op 1 januari op de redactie moeten zitten van Radio 2 Antwerpen, maar journaliste Natalie Sterckx verblijft al twee weken in Bangladesh als teamlid van onze Emergency Response Unit. Tussen al het helpen door en het bescheiden vieren van het nieuwe jaar, belde ze op de eerste dag van het jaar even met haar Radio 2-collega Els.

"Het is zonder twijfel een bijzondere manier om 2018 in te zetten. Ons team is hier om de 1 miljoen mensen die vluchtten voor het geweld in Myanmar te helpen. Al deze mensen verblijven in opvangkampen en hadden zo goed als niets meer toen ze aankwamen in Bangladesh. Enkel de kleren die ze droegen, af en toe ook een beetje geld maar meer niet. Een gelukkig nieuwjaar wensen is in dit geval dan ook heel dubbel. Ik zie elke heel veel miserie, maar anderzijds zie ik ook heel veel goede dingen gebeuren hier. Wat wij doen bijvoorbeeld! We deelden al aan 40.000 huishoudens dekens, slaapmatten, shelter, keukensets en hygiënekits uit. En momenteel proberen we 'waardigheidspakketten' voor vrouwen uit te delen. Daarin zitten dan sjaals, een rok, een zaklamp, zeep, shampoo,..."

Of er tijd was om zelf ook Nieuwjaar te vieren?

"Ja hoor, er was tijd om samen met het team en andere Rode Kruisvrijwilligers te vieren. In een hotel hier niet zover vandaan hebben we toch een glaasje kunnen drinken op dat nieuwe jaar. 2018 werd in Bangladesh trouwens ook met regen ingezet. De eerste regen sinds een drietal weken! Alle wegen in het kamp veranderden meteen in modderpoelen waardoor we heel moeilijk ter plekke geraken. We hebben op zo'n momenten een jeep nodig om ons te kunnen verplaatsen. Als je de staat van de wegen en hutjes van de mensen nu bekijkt, hou ik mijn hart vast voor wat er gaat gebeuren wanneer het regen- en cycloonseizoen van start gaat in februari."

Met Natalie zelf gaat het intussen goed.

"We werken lange dagen en we werken hard maar we krijgen er heel veel voor terug. Dat houdt mij dan ook op de been en doet mij goed aan mijn hartje."

Ook tijdens de feestdagen ... happy to help

Vrijwilligers Natalie en Bob van onze Emergency Response Unit hebben een kerstboodschap vanuit Bangladesh.

Journaliste Natalie Sterckx neemt je mee doorheen de opvangkampen in Bangladesh

Radio 2-journaliste Natalie Sterckx verblijft momenteel in Bangladesh als teamlid van onze Emergency Response Unit. Als Rode Kruisvrijwilliger staat ze vier weken lang in voor het registreren van de meest kwetsbaren in de opvangkampen en de distributie van noodhulpgoederen. Ondertussen houdt ze ook een vlog bij om iedereen op de hoogte te houden van de missie. Vandaag neemt ze je mee doorheen het opvangkamp, brengt ze een bezoek aan de collega's van een Japans veldhospitaal en toont ze hoe medisch afval ter plekke verbrand wordt.

Situatie in opvangkampen Bangladesh op de voet gevolgd door ICRC

Het Internationale Rode Kruiscomité is zich bewust van de alarmerende cijfers die blijken uit een onderzoek van Artsen Zonder Grenzen over het aantal doden in de opvangkampen in Bangladesh. Uit dat onderzoek blijkt dat afgelopen maand meer dan 6.700 mensen gedood werden bij ethnische zuiveringen.

Aangezien we zelf ter plekke aanwezig zijn in de opvangkampen, zijn onze medewerkers en vrijwilligers dagelijks getuige van de gevolgen van het geweld op de vluchtelingen dat sinds augustus steeds meer toeneemt. Maar als neutrale en onafhankelijke organisatie zal het Rode Kruis niet deelnemen aan het publieke debat over cijfers en schattingen.

We blijven de situatie in de opvangkampen op de voet volgen en nemen alle aantijgingen en bezorgdheden rechtstreeks op met de betrokken partijen. Alleen op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat getroffen en kwetsbare mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Journaliste Natalie Sterckx als vrijwilliger naar Bangladesh

Radio 2-journaliste Natalie Sterckx is momenteel op weg naar Cox's Bazar als teamlid van de nieuwe Emergency Response Unit. Dit betekent dat ze als Rode Kruisvrijwilliger vier weken lang ter plekke zal instaan voor het registeren van de meest kwetsbaren in de opvangkampen én de distributie van noodhulpgoederen. Onderweg houdt ze een vlog bij om haar volgers op Facebook en YouTube op de hoogte te houden van de missie. 

Noodhulpteam helpt 40.000 gezinnen in Bangladesh helpen

De huidige Emergency Response Unit voert volgende week een laatste registratie uit van kwetsbare mensen in de opvangkampen in Bangladesh. Nadien volgt een laatste distributie van noodhulpgoederen voor zo'n 600 gezinnen. Als alles zoals gepland verloopt, zal het noodhulpteam tegen volgende week maar liefst 40.000 gezinnen geholpen hebben na hun vlucht uit Myanmar. De teamleden worden kort daarna afgelost en vliegen terug naar huis.

Ondertussen is er nog ander goed nieuws want de langverwachte hygiënekits - met onder andere zeep en maandverband - zijn geleverd! Ook deze moeten zo snel mogelijk tot bij de meest kwetsbaren geraken. Een taak dus voor het volgende ERU-team. 

[BLOG] De adrenaline stroomt door mijn lichaam nu ik weet dat ik naar Bangladesh vertrek.

Noemi Monu vertrok een aantal weken geleden naar Bangladesh als teamlid van ons noodhulpteam. Dat zorgde voor de nodige adrenaline aangezien ze amper een maand ervoor ze haar ERU-opleiding voltooide. Ze schreef er deze blog over. Intussen bezorgde ze ons ook een aantal foto's uit de opvangkampen waar ze samen met de andere teamleden zorgt voor de distributie van hulpgoederen.

Provincie Antwerpen steunt Rode Kruis in Bangladesh

De provincie Antwerpen schenkt 12.000 euro aan een project rond noodhulp voor vluchtelingen uit Myanmar in Bangladesh. Met het project kunnen 3.000 gezinnen geholpen worden op het vlak van water en sanitair.

De voorbije maanden sloegen naar schatting ruim 500.000 mensen op de vlucht voor het geweld in Rakhine, een noordelijke deelstaat van Myanmar. Het Internationale Rode Kruis is in buurland Bangladesh aanwezig om noodhulp te bieden voor zowat 175.000 vluchtelingen die daar zijn terechtgekomen. Wie kunnen dankzij de steun van de provincie Antwerpen extra financiële hulp bieden aan het Duitse Rode Kruis dat ter plekke 10 waterputten en 200 noodlatrines bouwt. 

"In situaties zoals deze is hulp op verschillende vlakken hard nodig", stelt Antwerps gedeputeerde voor Mondiaal Beleid Rik Röttger (sp.a). "Veilig en drinkbaar water en sanitair zijn essentieel en vormen basiselementen om gezond te blijven. Daarnaast hebben de vluchtelingen ook recht op kansen om opnieuw een leven op te bouwen. Door het Rode Kruis te ondersteunen proberen we mee de acute noden van deze mensen in te willigen."

 

Nieuw noodhulpteam arriveert in Cox's Bazar

De teamleden van de eerste Emergency Response Unit (ERU) worden na vier weken hulp bedelen in Bangladesh afgelost door nieuwe teamleden. De tweede rotatie van de ERU arriveerde gisteren in Cox's Bazar en wordt momenteel gebriefd over het verloop van de registraties en bedeling van hulpgoederen:

  • Het aantal bereikte huishoudens per week steeg van 1.500 naar 6.000 sinds de start van de missie;
  • Meer dan 90% van de huishoudens op de sites Hakimpara en Balukhali kunnen hierdoor geholpen worden;

De nieuwe teamleden zullen de komende vier weken trachten nog meer gezinnen te bereiken met hulp, mogelijk op extra sites. In alle gebieden blijven echter mensen toestromen uit Myanmar. Deze instroom zorgt ervoor dat de ERU steeds moet terugkeren naar de reeds gecoverde gebieden om na te gaan of er opnieuw hulp nodig is.

Lokale vrijwilligers werden getraind in de assessment-, registratie- en distributiesystemen maar hebben voorlopig geen tijd om andere trainingen te volgen. De ERU bekijkt de mogelijkheid om medewerkers van het lokale Rode Kruis alvast extra opleidingen - bv. in het opbouwen van de capaciteit - aan te bieden zodat zij later op hun beurt hun vrijwilligers verder kunnen opleiden. 

Noodhulpteam in Bangladesh helpt 1.500 gezinnen per week

De Emergency Response Unit heeft intussen een nieuw registratiesysteem uitgerold en slaagde erin de distributie van hulpgoederen te centraliseren. Hierdoor kunnen de gezinnen dubbel zo snel geholpen worden. Momenteel helpt de ERU dan ook zo'n 1.500 gezinnen per week. 

Teamleider Jeroen van Rode Kruis-Vlaanderen: "Nu het registratie- en distributiesysteem volledig opgezet en getest is, worden er zonder problemen 1.500 gezinnen per week geholpen. Als alles goed gaat, trekken we dat aantal tegen eind volgende week trouwens op naar 6.000 gezinnen per week. Vrijwilligers van het lokale Rode Kruis delen nu vooral jerrycans, touw, dekens, tentzeilen en voedsel uit."

Naast het vlot laten verlopen van de bedeling van hulpgoederen voert het ERU-team ook een assessment uit. Hieruit blijkt dat 60% van de bevraagde huishoudens kinderen hebben tussen 0 en 5 jaar. 44% van de ondervraagden verblijven ondertussen 1 tot 4 weken in één van de opvangkampen.

Vooruitzichten

  • 30 nieuwe vrijwilligers krijgen een training om met het nieuwe registratie- en distributiesysteem te kunnen werken, 12 anderen worden dan weer ondergedompeld in het uitvoeren van een assessment.
  • De start van het cycloonseizoen zorgt momenteel voor weinig tot geen hinder, maar dit kan snel veranderen. 
  • Het ERU-team biedt ondersteuning in en rond de opvangkampen van Hakimpara en Balukhali, het vroegere Moynarghona. Van zodra de registratie en distributie van 6.000 gezinnen per week vlot verloopt, is het mogelijk dat het team een derde kamp erbij neemt, zoals bijvoorbeeld het oorspronkelijke maar sterk in omvang toegenomen kamp in Kutupalong. Hierdoor zou ons team operationeel zijn in een groter gebied, waardoor ze na verloop van tijd 9.000 gezinnen per week kunnen bereiken.

Dagelijkse registratie van begunstigden in Bangladesh

Rode Kruismedewerker Jeroen vertrok een week geleden als teamlid van een Emergency Response Unit naar Bangladesh en zorgde ondertussen voor een eerste update aan het thuisfront: "We bieden het lokale Rode Kruis volop ondersteuning in het efficiënt registreren en selecteren van begunstigden. Dagelijks trekken onze collega's uit Bangladesh naar de opvangkampen en krijgen zo'n 250 mensen hulpgoederen. Iedereen krijgt momenteel hetzelfde noodhulppakket. Onze opdracht is het ondersteunen van het lokale Rode Kruis bij het opschalen tot 1.000 mensen per dag en het afstemmen van de distributie op hun noden."

Verder werkt Jeroen samen met zijn team aan de verbetering van distributieplaatsen. Voorlopig wachten mensen in de volle zon op de distributie van producten, is er geen psychosociale ondersteuning aanwezig, ... Er wordt volop gewerkt aan suggesties om dit alles te verbeteren en dit vanop twee plaatsen - Moynarghona en Hakimpara - waar vluchtelingen toestromen.

Dit werk wordt momenteel bemoeilijkt doordat het cycloonseizoen stilaan een piek bereikt. Voor de mensen die toekomen in Bangladesh zit er niets anders op dan in het kamp te blijven tot wanneer de cycloon passeert. Het Rode Kruis zet dan ook volop in op het vrijwaren van het veldziekenhuis zodat dit niet vernietigd wordt bij een eventuele storm en meteen terug operationeel wordt eenmaal de storm is gaan liggen.

Snelst groeiende humanitaire crisis in Myanmar

Deze cijfers spreken voor zich ...

  • Meer dan 500.000 op een maand tijd;
  • 14.000 per dag;
  • 600 per uur.

Het geweld in Myanmar en het aantal mensen dat vlucht naar Bangladesh resulteert in de snel groeiende humanitaire crisis van dit moment.

Levensreddende hulp voor mensen die vluchten voor geweld in Myanmar

Naimullah en Johora sloegen samen hun vijf kinderen op de vlucht voor het geweld in Myanmar. Het gezin was maar liefst 10 dagen onderweg en dat met een pasgeboren baby op de arm. Bovendien kwamen ze meer dan eens in contact met gewelddaden, Naimullah werd zelfs beschoten! Langs de kant van de weg lagen lijken en stonden de restanten van afgebrande huizen.

Ook na aankomst in Hakimpara Camp in Bangladesh, waar zo'n 80.000 gevluchtte mensen verblijven, kon de schotwonde van Naimullah wekenlang niet verzorgd worden. Tot iemand hem vertelde dat er in het kamp een gratis ziekenhuis was opgezet door de lokale Rode Halve Maanvereniging. Daar kwam hij in contact met de Japanse Rode Kruisdokter Kozu Tsuda.

"De kogel was volledig door de schouder gegaan en de wonde was al meer dan een maand oud. Maar langs de ene zijde was de wonde al aan het genezen. De pijn moet ondraaglijk geweest zijn, maar het is een wonder dat er geen zwaardere infectie is opgetreden."

Dankzij de hulp van het ziekenhuis in het opvangkamp kunnen Naimullah en zijn gezin steeds op medische hulp rekenen. Ook baby Nursahera stelt het intussen goed en vierde onlangs haar eerste ver-maand-dag in Hakimpara.

Rode Kruis-Vlaanderen stuurt noodhulpteam naar Bangladesh

Zo'n 500.000 mensen ontvluchtten sinds eind augustus het geweld in Rakhine (Myanmar) en staken de grens over naar Bangladesh. De grote toestroom aan vluchtelingen in bestaande opvangkampen Cox's Bazar is immens waardoor de humanitaire hulp ter plekke ontoereikend is. Daarom vertrekt woensdag een Emergency Response Unit (ERU) naar Cox's Bazar. Teamleider Jeroen van Rode Kruis-Vlaanderen zal er samen met zijn team instaan voor een efficiënte verdeling van hulpgoederen. 

"Wij zullen binnen en rondom de vluchtelingenkampen eerst en vooral de noden van de mensen mee helpen bepalen. We hebben onvoldoende middelen om iedereen te helpen, daarom moeten we op zoek naar zij die het meest nood hebben aan ondersteuning. In een schrijnende situatie zoals deze, waarin de noden zo immens zijn, is dat een heel moeilijke opdracht. Eenmaal we de selectie rond hebben, helpen we mee in de correcte registratie van de begunstigden. Zo kunnen we opvolgen wie welke steun krijgt, en vermijden we dat mensen onterecht uit de boot vallen. Pas na de registratie, gaan we over tot de effectieve verdeling van non-food items zoals dekens, jerry cans, hygiëne kits, dekzeilen voor onderdak én cash geld. Wij zijn het eerste team dat vertrekt vanuit België en we zullen dus nog veel zaken moeten uitzoeken bij aankomst."

Het team van Jeroen bestaat uit 5 personen en bereidt zich nu al voor op een stevige missie: "Door de immense toestroom aan mensen op zeer korte tijd, verwacht ik dat de situatie in het kamp chaotisch zal zijn. Het blijft koffiedik kijken wat ons precies te wachten staat, maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ons team die eerste weken waarschijnlijk vooral met heel veel praktische regelingen zal bezig zijn. Er zullen auto’s en vrachtwagens geregeld moeten worden, we moeten op zoek naar plaatsen waar we de hulpgoederen efficiënt en veilig kunnen verdelen, etc. Dankzij dit ondersteunend werk, kunnen de volgende ERU-rotaties dan meteen aan de slag met het effectief uitdelen van hulpgoederen.” "

De opvangkampen in Cox's Bazar worden momenteel overspoeld met mensen die vluchten van het geweld in Myanmar. 65% van hen zijn vrouwen en kinderen: "Ik heb de beelden gezien maar ik ben al in gelijkaardige kampen geweest in Oeganda en Rwanda dus ik weet ongeveer wat ik ga aantreffen. Ik heb een idee hoe het voelt, hoe het eruit ziet, hoe het ruikt. Het sanitair is er niet in orde, er zitten heel veel mensen op een kleine oppervlakte, het regent er constant, je ziet schrijnende taferelen ... een aankomst in een vluchtelingenkamp werkt in op al je zintuigen én blijft echt hangen."

De blijvende instroom van wanhopige mensen zorgt ervoor dat er door hulporganisaties geen vaste structuur opgebouwd kan worden en dat maakt de taak van Jeroen en zijn team zo mogelijk nog moeilijker.

Het Rode Kruis in Bangladesh helpt ondertussen waar het kan door onder andere zuiver en veilig drinkwater en eten uit te delen aan meer dan 175.000 mensen. Maar hun grootste bekommernis gaat, naast hygiëne en sanitatie, nu vooral uit naar de veiligheid van vrouwen, meisjes en kinderen die toekomen in Bangladesh.

(Foto's copyright: Michael Drost-Hansen - Rode Kruis Denemarken)

Dronebeelden tonen vlucht van duizenden mensen

Onderstaande dronebeelden van het UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) tonen duizenden mensen die op de vlucht zijn voor het geweld in Myanmar. 

Veilig water en sanitatie voor 3.000 gezinnen in Cox's Bazaar

429.308 mensen ontvluchtten sinds eind augustus het geweld in Rakhine (Myanmar) en staken de grens over naar Bangladesh. De grote toestroom aan vluchtelingen in bestaande opvangkampen Cox's Bazar en Bandaras is immens waardoor de humanitaire hulp ter plekke ontoereikend is. Eén van de prioriteiten - om onder andere een uitbraak van cholera - te vermijden, is toegang tot veilig water en sanitatie.

Met de steun van de Vlaamse overheid kunnen wij 200.000 euro inzetten en zo hulp bieden aan 3.000 gezinnen in Cox's Bazar. 15.000 vluchtelingen krijgen hierdoor toegang tot veilig water dankzij de bouw/rehabilitatie van 10 waterputten en 200 noodlatrines. Verder ontvangen ze ook essentiële noodhulpgoederen zoals jerry cans, emmers, zeep, tandenborstel, tandpasta,...

Geweld in Myanmar: vaccinatiecampagne cholera in opvangkamp

Dagelijks blijven de vluchtelingen toestromen. Op twee dagen tijd (9 en 10 oktober) hebben meer dan 20.000 de grens over gestoken. Dit is terug een piek in verhouding met de laatste weken. Mensen zijn zo wanhopig dat ze proberen via de zee Myanmar te verlaten. De oversteek is onveilig en er vallen veel dodelijke slachtoffers.

Om mensen te kunnen opvangen heeft de overheid in Bangladesh een kamp met meer dan 14.000 tenten opgezet. Het grootste kamp is nu het Mainnerghona kamp, waar 70.000 mensen wonen. Het Rode Kruis biedt onderdak en medische hulp in o.a. Cox's Bazar en Hakimpara kamp. In totaal werden al 4.000 mensen verzogd in mobiele hulpposten van het Rode Kruis en 110.000 mensen ontvingen noodhulpgoederen.

In de slechte hygiënische omstandigheden is de vrees op cholera groot. 9 oktober startte een grote vaccinatiecampagne. Meer dan 900.000 vaccinaties zijn beschikbaar. Het Rode Kruis zet bij de campagne in op sensiblisering en het informeren van de vluchtelingen. 

Ondanks de humanitaire crisis blijven kleine wondertjes gebeuren. In het Hakimpara kamp hielpen vroedvrouwen van het Rode Kruis een gezond meisje Sheikh Hasina ter wereld komen. Moeder en dochter stellen het goed.

Om aan de hoge medische nood te blijven voldoen wordt een nieuwe ziekenhuis opgezet met 60 bedden. Klaar om de meer dan een half miljoen vluchtelingen zo goed en snel mogelijk op te vangen. 

26 landen (Rode Kruisverenigingen) steunen het lokale Rode Kruis van Bangladesh bij de noodhulp.

Kindjes op de vlucht van het geweld in Myanmar zijn zwaar ziek en getraumatiseerd

Duizenden vluchtelingen uit de deelstaat Rakhine – vooral kinderen en vrouwen – maken dagelijks de oversteek van Myanmar naar Bangladesh. Ze worden in het Bandaran district opgevangen in de geïmproviseerde vluchtelingenkamp Cox's Bazaar. Het ziet er naar uit dat het aantal vluchtelingen de komende weken alleen maar zal toenemen. 

De weg naar Cox's Bazaar is schrijnend. Wel duizenden mensen wachten en slapen er langs de weg. Zonder bezittingen, zonder onderdak en zonder sanitaire voorzieningen. 

In Cox's Bazaar verzorgen medische teams meer dan 200 mensen per dag. De verzorging is gratis. Kindjes hebben zware diarree, huidproblemen, brandwondes en zelfs schotwondes. Ook pyscholosociale ondersteuning is dringend nodig. Veel vluchtelingen raakten onderweg hun familie kwijt. Nog dramatischer is het verhaal van verschillende jonge moeders: zij bevielen onderweg, zonder medische hulp. Hun pasgeborenen overleefden dat vaak niet. 

Corrine vertelt:

Meer dan 422.000 vluchtelingen uit Myanmar, vooral kinderen

Door het aanhoudend geweld in Myanmar zijn nu al meer dan 422.000 mensen op de vlucht. Ze trekken massaal naar Bangladesh. Die regio kan de stroom van vluchtelingen niet aan. De toestanden zijn er schrijnend. Het Internationale Rode Kruis helpt door onder andere zuiver water, eten, medische zorg en tentzeilen.

De vele regen en de slechte staat van de geïmproviseerde opvangkampen maakt dat er onder veel zieken vallen. Vaak hebben ze bij de aanvang van hun vlucht enkel wat extra kleren meegenomen. Zo ook voor Rehana Begum. Zij vluchtte met haar man en zoontje, hoogzwanger van een tweeling. Na een zware tocht door de bergen kwam ze aan in Unchiprang camp. Ze beviel er van een jongen en een meisje. Haar zoontje overleefde het niet. Samen met haar gezin wacht ze nu op hulp.  

Er is een groot risico op een epidemie. We hebben een mobiel medisch team opgestart en werken er nu aan om de zorg en plaatsing van 60 ziekenhuisbedden rond te hebben." zegt Tina, teammanager van 'Cox Bazar' in Bangladesh.