Geweld in Myanmar

In Myanmar zijn door een nieuwe golf van geweld meer dan 520.000 mensen gevlucht uit noordelijke deelstaat Rakhine, onder hen vooral kinderen. De vluchtelingen maken deel uit van de moslimminderheid in het Boeddhistische Myanmar. Ze vluchten massaal naar buurland Bangladesh. 

Het geweld en de aanhoudende vluchtelingenstroom is de grootste humanitaire crisis voor deze regio in decennia.

Live nieuws updates:

 • 06/11/2017 05:45

  Noodhulpteam in Bangladesh helpt 1.500 gezinnen per week

  De Emergency Response Unit heeft intussen een nieuw registratiesysteem uitgerold en slaagde erin de distributie van hulpgoederen te centraliseren. Hierdoor kunnen de gezinnen dubbel zo snel geholpen worden. Momenteel helpt de ERU dan ook zo'n 1.500 gezinnen per week. 

  Teamleider Jeroen van Rode Kruis-Vlaanderen: "Nu het registratie- en distributiesysteem volledig opgezet en getest is, worden er zonder problemen 1.500 gezinnen per week geholpen. Als alles goed gaat, trekken we dat aantal tegen eind volgende week trouwens op naar 6.000 gezinnen per week. Vrijwilligers van het lokale Rode Kruis delen nu vooral jerrycans, touw, dekens, tentzeilen en voedsel uit."

  Naast het vlot laten verlopen van de bedeling van hulpgoederen voert het ERU-team ook een assessment uit. Hieruit blijkt dat 60% van de bevraagde huishoudens kinderen hebben tussen 0 en 5 jaar. 44% van de ondervraagden verblijven ondertussen 1 tot 4 weken in één van de opvangkampen.

  Vooruitzichten

  • 30 nieuwe vrijwilligers krijgen een training om met het nieuwe registratie- en distributiesysteem te kunnen werken, 12 anderen worden dan weer ondergedompeld in het uitvoeren van een assessment.
  • De start van het cycloonseizoen zorgt momenteel voor weinig tot geen hinder, maar dit kan snel veranderen. 
  • Het ERU-team biedt ondersteuning in en rond de opvangkampen van Hakimpara en Balukhali, het vroegere Moynarghona. Van zodra de registratie en distributie van 6.000 gezinnen per week vlot verloopt, is het mogelijk dat het team een derde kamp erbij neemt, zoals bijvoorbeeld het oorspronkelijke maar sterk in omvang toegenomen kamp in Kutupalong. Hierdoor zou ons team operationeel zijn in een groter gebied, waardoor ze na verloop van tijd 9.000 gezinnen per week kunnen bereiken.
lees alle updates