Geweld in Myanmar

In Myanmar zijn door het geweld meer dan 1.000.000 mensen gevlucht uit noordelijke deelstaat Rakhine, onder hen vooral kinderen. De vluchtelingen maken deel uit van de moslimminderheid in het Boeddhistische Myanmar. Ze vluchten massaal naar buurland Bangladesh. 

Live nieuws updates:

 • 02/01/2018 10:19

  Het nieuwe jaar inzetten in Bangladesh

  Normaal gezien had ze op 1 januari op de redactie moeten zitten van Radio 2 Antwerpen, maar journaliste Natalie Sterckx verblijft al twee weken in Bangladesh als teamlid van onze Emergency Response Unit. Tussen al het helpen door en het bescheiden vieren van het nieuwe jaar, belde ze op de eerste dag van het jaar even met haar Radio 2-collega Els.

  "Het is zonder twijfel een bijzondere manier om 2018 in te zetten. Ons team is hier om de 1 miljoen mensen die vluchtten voor het geweld in Myanmar te helpen. Al deze mensen verblijven in opvangkampen en hadden zo goed als niets meer toen ze aankwamen in Bangladesh. Enkel de kleren die ze droegen, af en toe ook een beetje geld maar meer niet. Een gelukkig nieuwjaar wensen is in dit geval dan ook heel dubbel. Ik zie elke heel veel miserie, maar anderzijds zie ik ook heel veel goede dingen gebeuren hier. Wat wij doen bijvoorbeeld! We deelden al aan 40.000 huishoudens dekens, slaapmatten, shelter, keukensets en hygiënekits uit. En momenteel proberen we 'waardigheidspakketten' voor vrouwen uit te delen. Daarin zitten dan sjaals, een rok, een zaklamp, zeep, shampoo,..."

  Of er tijd was om zelf ook Nieuwjaar te vieren?

  "Ja hoor, er was tijd om samen met het team en andere Rode Kruisvrijwilligers te vieren. In een hotel hier niet zover vandaan hebben we toch een glaasje kunnen drinken op dat nieuwe jaar. 2018 werd in Bangladesh trouwens ook met regen ingezet. De eerste regen sinds een drietal weken! Alle wegen in het kamp veranderden meteen in modderpoelen waardoor we heel moeilijk ter plekke geraken. We hebben op zo'n momenten een jeep nodig om ons te kunnen verplaatsen. Als je de staat van de wegen en hutjes van de mensen nu bekijkt, hou ik mijn hart vast voor wat er gaat gebeuren wanneer het regen- en cycloonseizoen van start gaat in februari."

  Met Natalie zelf gaat het intussen goed.

  "We werken lange dagen en we werken hard maar we krijgen er heel veel voor terug. Dat houdt mij dan ook op de been en doet mij goed aan mijn hartje."

lees alle updates