Geweld in Myanmar

In Myanmar zijn door het geweld meer dan 1.000.000 mensen gevlucht uit noordelijke deelstaat Rakhine, onder hen vooral kinderen. De vluchtelingen maken deel uit van de moslimminderheid in het Boeddhistische Myanmar. Ze vluchten massaal naar buurland Bangladesh. 

Live nieuws updates:

 • 11/10/2017 16:00

  Geweld in Myanmar: vaccinatiecampagne cholera in opvangkamp

  Dagelijks blijven de vluchtelingen toestromen. Op twee dagen tijd (9 en 10 oktober) hebben meer dan 20.000 de grens over gestoken. Dit is terug een piek in verhouding met de laatste weken. Mensen zijn zo wanhopig dat ze proberen via de zee Myanmar te verlaten. De oversteek is onveilig en er vallen veel dodelijke slachtoffers.

  Om mensen te kunnen opvangen heeft de overheid in Bangladesh een kamp met meer dan 14.000 tenten opgezet. Het grootste kamp is nu het Mainnerghona kamp, waar 70.000 mensen wonen. Het Rode Kruis biedt onderdak en medische hulp in o.a. Cox's Bazar en Hakimpara kamp. In totaal werden al 4.000 mensen verzogd in mobiele hulpposten van het Rode Kruis en 110.000 mensen ontvingen noodhulpgoederen.

  In de slechte hygiënische omstandigheden is de vrees op cholera groot. 9 oktober startte een grote vaccinatiecampagne. Meer dan 900.000 vaccinaties zijn beschikbaar. Het Rode Kruis zet bij de campagne in op sensiblisering en het informeren van de vluchtelingen. 

  Ondanks de humanitaire crisis blijven kleine wondertjes gebeuren. In het Hakimpara kamp hielpen vroedvrouwen van het Rode Kruis een gezond meisje Sheikh Hasina ter wereld komen. Moeder en dochter stellen het goed.

  Om aan de hoge medische nood te blijven voldoen wordt een nieuwe ziekenhuis opgezet met 60 bedden. Klaar om de meer dan een half miljoen vluchtelingen zo goed en snel mogelijk op te vangen. 

  26 landen (Rode Kruisverenigingen) steunen het lokale Rode Kruis van Bangladesh bij de noodhulp.

lees alle updates