Geweld in Myanmar

In Myanmar zijn door een nieuwe golf van geweld meer dan 520.000 mensen gevlucht uit noordelijke deelstaat Rakhine, onder hen vooral kinderen. De vluchtelingen maken deel uit van de moslimminderheid in het Boeddhistische Myanmar. Ze vluchten massaal naar buurland Bangladesh. 

Het geweld en de aanhoudende vluchtelingenstroom is de grootste humanitaire crisis voor deze regio in decennia.

Live nieuws updates:

  • 25/10/2017 00:00

    Dagelijkse registratie van begunstigden in Bangladesh

    Rode Kruismedewerker Jeroen vertrok een week geleden als teamlid van een Emergency Response Unit naar Bangladesh en zorgde ondertussen voor een eerste update aan het thuisfront: "We bieden het lokale Rode Kruis volop ondersteuning in het efficiënt registreren en selecteren van begunstigden. Dagelijks trekken onze collega's uit Bangladesh naar de opvangkampen en krijgen zo'n 250 mensen hulpgoederen. Iedereen krijgt momenteel hetzelfde noodhulppakket. Onze opdracht is het ondersteunen van het lokale Rode Kruis bij het opschalen tot 1.000 mensen per dag en het afstemmen van de distributie op hun noden."

    Verder werkt Jeroen samen met zijn team aan de verbetering van distributieplaatsen. Voorlopig wachten mensen in de volle zon op de distributie van producten, is er geen psychosociale ondersteuning aanwezig, ... Er wordt volop gewerkt aan suggesties om dit alles te verbeteren en dit vanop twee plaatsen - Moynarghona en Hakimpara - waar vluchtelingen toestromen.

    Dit werk wordt momenteel bemoeilijkt doordat het cycloonseizoen stilaan een piek bereikt. Voor de mensen die toekomen in Bangladesh zit er niets anders op dan in het kamp te blijven tot wanneer de cycloon passeert. Het Rode Kruis zet dan ook volop in op het vrijwaren van het veldziekenhuis zodat dit niet vernietigd wordt bij een eventuele storm en meteen terug operationeel wordt eenmaal de storm is gaan liggen.

lees alle updates