Geweld in Myanmar

In Myanmar zijn door het geweld meer dan 1.000.000 mensen gevlucht uit noordelijke deelstaat Rakhine, onder hen vooral kinderen. De vluchtelingen maken deel uit van de moslimminderheid in het Boeddhistische Myanmar. Ze vluchten massaal naar buurland Bangladesh. 

Live nieuws updates:

 • 15/01/2018 00:00

  254.000 mensen geholpen in vluchtelingenkampen Bangladesh

  Half oktober 2017 vertrok onze eerste Emergency Response Unit (ERU) naar Bangladesh om er in te staan voor het efficiënt verdelen van noodhulpgoederen. Ondertussen is een vierde rotatie van vrijwilligers aanwezig en is het hun grootste taak om de vrijwilligers en medewekers van de Rode Halve Maan in Bangladesh verder op te leiden zodat ze deze distributies zelfstandig kunnen gaan uitvoeren. 

  Daarnaast ontwikkelde de ERU een plan om cash-distributies op te starten voor zo'n 40.000 huishoudens. Ook hier komt heel wat bij kijken: de lokale Rode Halve Maan moet hier niet alleen toestemming voor krijgen, er moet ook nagedacht worden over de veiligheid van de distributie. Cash geld uitdelen in een drukbevolkt kamp houdt altijd de nodige risico's in. Het kent echter ook ontzettend belangrijke voordelen: het verdelen van cash laat mensen toe om zelf te beslissen waarvoor ze de steun van het Rode Kruis best kunnen gebruiken. Bovendien wordt ook de lokale economie die in de kampen ontstaan is extra gestimuleerd.

  Journaliste Natalie Sterkx is net terug uit Bangladesh als teamlid van de ERU en maakte nog net voor haar vertrek volgende vlog.

  Sprekende cijfers

  De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) ondersteunt de Bengalese Rode Halve Maan in deze operatie sinds september 2017. Samen met hen en andere nationale Rode Kruisverenigingen konden intussen al 254.000 mensen geholpen worden. Toch blijven de basisnoden van de 655.000 gevluchte mensen precair: zuiver water, veilig sanitair, onderdak en gezondheidszorg blijft nog steeds onbeantwoord.

  De grote instroom aan vluchtelingen is intussen gestopt, maar onze vrijwilligers ter plekke melden dat er nog dagelijks volledige families toekomen waardoor de samenstelling van de kampen continu wijzigt. Dit alles zorgt ervoor dat de vrees voor een cholera-uitbraak steeds groter wordt. Begin dit jaar waren er volgens de World Health Organization 3.500 verdachte gevallen en 58 bevestigde cases. Grootschalige vaccinatiecampagnes zijn van start gegaan, maar de vrees dat de ziekte zich op grote schaal gaat verspreiden, blijft.

  Zonder een politieke oplossing van dit conflict die een veilige terugkeer en een toekomstperspectief in Myanmar garandeert, zal de crisis uitgroeien tot een langdurige vluchtelingensituatie die geleidelijk aan uit de spotlights zal verdwijnen. Het risico dat volledige generaties moeten opgroeien zonder enig perspectief wordt hierdoor bijzonder groot. 

  Momenteel wordt de mogelijkheid bekeken om onze aanwezigheid met nog 3 maanden te verlengen zodat we de cash-operatie verder kunnen uitrollen en zo nog eens 40.000 extra gezinnen kunnen helpen. Ondertussen steunt Rode Kruis-Vlaanderen - via het Duitse Rode Kruis - de bouw van noodtoiletten en waterpunten in de verschillende opvangkampen.

   

lees alle updates