Ook 1 jaar na uitbraak ebola in Democratische Republiek Congo blijven noden hoog
Precies 1 jaar geleden brak ebola uit in de Democratische Republiek Congo, meteen de start van de tweede grootste uitbraak ooit van de ziekte. De Internationale Rode Kruisfederatie bereikte samen met het Congolese Rode Kruis sindsdien meer dan 1,3 miljoen mensen. Daarnaast stond ze samen met de civiele bescherming in voor 5.722 veilige en waardige begrafenissen van overleden zieken. Met meer dan 298.000 mensen gingen we in dialoog om zorgen, angsten en vragen van de gemeenschap te kennen. Hierop wordt de humanitaire hulpverlening verder afgestemd zodat het vertrouwen en de acceptatie van hulp toeneemt. Bovendien werden meer dan 779.000 mensen door Rode Kruismedewerkers gescreend, verspreid over 14 gezondheidsinstellingen.
Ook Belgisch Rode Kruis actief
Ook het Belgische Rode Kruis droeg het voorbije jaar zijn steentje bij en stuurde 3 hulpverleners naar Congo. Zij werden gestationeerd in Butembo, waar ze het informatiebeheer coördineerden. Zo moesten ze o.a. waken over de manier waarop data worden verzameld door vrijwilligers en medewerkers. Die data gaan bijvoorbeeld over het aantal begrafenissen die plaatsvonden of het aantal gemeenschappen die reeds sensibiliseringssessies volgden. Eén van hen leidde een maand lang de basis in Mabalako, waar ongeveer 60 Rode Kruismedewerkers en -vrijwilligers actief waren.
Uitbraak ebola in buurlanden voorkomen
Het Internationale Rode Kruis zet zich niet alleen in DR Congo in om ebola te bestrijden, maar doet er ook alles aan om uitbraken in de buurlanden te vermijden. Specifiek in Zuid-Soedan, Oeganda, Rwanda & Burundi wordt sterk ingezet op preventie. In Burundi, Rwanda, Oeganda en Tanzania start het Belgische Rode Kruis - met steun van de federale overheid - deze maand nog met een nieuw rampenparaatheidsprogramma. Daar werken ze aan de ‘epidemic preparedness and control’: lokale verenigingen worden getraind om signalen van ebola te herkennen en te rapporteren aan de juiste instanties, om eventuele uitbraken vroeg te ontdekken.
Het Internationale Rode Kruis lanceerde in het begin van de ebola-uitbraak een oproep voor 39 miljoen euro. Momenteel is hier slechts 13,7 miljoen van ingezameld. De Vlaamse overheid deed een schenking van 150.000 euro.
