Inzet van Rode Kruisvrijwilligers in ebolagebied

De Democratische Republiek Congo worstelt al een jaar met een ebola-uitbraak. In die periode klom het dodenaantal enorm. Het Rode Kruis gooit zich al van bij het begin in de strijd tegen het virus want ook in Congo zijn onze vrijwilligers actief. Maar wat doen ze daar precies?

  • Sommige inwoners staan wantrouwig tegenover de hulpverleners, een houding die de bestrijding van het virus tegenwerkt. De Rode Kruisvrijwilligers gaan daarom in gesprek met de lokale bevolking om zo misverstanden of geruchten de wereld uit te helpen.
  • Het ebolavirus blijft zelfs na overlijden overdraagbaar. Daarom moet het lichaam van de overledene met voldoende voorzichtigheid behandeld worden. De Rode Kruisvrijwilligers garanderen een veilige maar vooral ook respectvolle begrafenis voor alle slachtoffers.
  • Ook voor psychosociale begeleiding zijn er Rode Kruisvrijwilligers aanwezig. Familieleden, buurtbewoners, patiënten,… alle betrokkenen kunnen beroep doen op deze steun.
  • De vrijwilligers ter plekke ondersteunen de lokale medische faciliteiten. Praktische kennis over het voorkomen of inperken van infectie helpt de veiligheid van deze instellingen te bevorderen.

Lees meer over de noodsituatieLees alle updates