Cycloon Pam

Hulp voor slachtoffers cycloon Pam

Op het eiland Vanuatu en andere eilanden (zoals de Salomonseilanden) in de Stille Oceaan bieden interventieploegen van het Rode Kruis hulp aan de bevolking na de doortocht van cycloon Pam.

Live nieuws updates:

 • 17/03/2015 00:00

  Zware schade

  Meer dan 10.000 mensen in de regio zijn getroffen door het noodweer. Er is geen telefoonverkeer mogelijk, het elektriciteitsnetwerk op verschillende eilanden ligt plat, huizen zijn verwoest , oogsten vernield, maar ook plaatselijke ziekenhuizen zijn beschadigd en waterbronnen vervuild. Het is niet altijd makkelijk om de hulp ter plaatse te krijgen omdat het om vele kleine eilanden gaat die getroffen zijn maar ook omdat de wegen op de eilanden beschadigd zijn door grondverschuivingen.

  Toch zijn de eerste hulpgoederen al ter plaatse. Het gaat dan vooral om eten, dekens en dekzeilen. Ook in Tuvalu en Kiribati biedt het Rode Kruis hulp nadat hoge golven er in de kuststreek zware schade hebben aangericht.

  De Rode Kruisteams in onder andere Palau, Papua Nieuw Guinea en de Marshall eilanden houden  samen met de autoriteiten de situatie in het oog omdat er nog meer tropisch noodweer op komst is. Cycloon Nathan en tropische storm Bavi kondigen zich al aan. Tegen vrijdag verwacht men golven van drie meter die zullen inbuiken op het eiland Kiribati.

  Rode Kruismedewerkers ter plaatse richten nu al noodopvang in voor de mensen ter plaatse en delen nu al hulpgoederen, zoals dekens, uit.

lees alle updates