Cycloon Pam

Hulp voor slachtoffers cycloon Pam

Rode Kruis, expert in noodhulp

Het Rode Kruis kan snel en adequaat hulp bieden omdat het in die landen al aanwezig is. Bovendien kennen de medewerkers ter plaatse het terrein en is er binnen het Rode Kruis zoveel kennis rond noodhulp dat de organisatie altijd als eerste en met de juiste middelen de slachtoffers kan helpen. De exacte schade en de hulpbehoefte zal pas de komende dagen duidelijk worden. Rode Kruis-Vlaanderen kan – indien dat noodzakelijk is – ook onmiddellijk een gespecialiseerd hulpteam ter plaatse sturen. Op dit moment bieden Rode Kruis Australië, Rode Kruis Nieuw-Zeeland en Rode Kruis Frankrijk ook al hulp.

Live nieuws updates:

 • 19/03/2015 00:00

  FACT-team ter plaatse

  In Papoea Nieuw Guinea zijn ongeveer 20.000 mensen in vijf provincies getroffen door overstromingen.

  Het lokale Rode Kruis doet alles wat het kan om de getroffen bevolking te helpen, vooral met proper drinkwater, hygiënekits die de verspreiding van ziektes moeten voorkomen, dekens en zeilen. Momenteel is er een FACT-team ter plaatse om de noden in de zwaarst getroffen gebieden in te schatten.

  Wie een bijdrage wil leveren, kan dat via deze website doen door op de “steun financieel”-knop te klikken.

 • 17/03/2015 00:00

  Zware schade

  Meer dan 10.000 mensen in de regio zijn getroffen door het noodweer. Er is geen telefoonverkeer mogelijk, het elektriciteitsnetwerk op verschillende eilanden ligt plat, huizen zijn verwoest , oogsten vernield, maar ook plaatselijke ziekenhuizen zijn beschadigd en waterbronnen vervuild. Het is niet altijd makkelijk om de hulp ter plaatse te krijgen omdat het om vele kleine eilanden gaat die getroffen zijn maar ook omdat de wegen op de eilanden beschadigd zijn door grondverschuivingen.

  Toch zijn de eerste hulpgoederen al ter plaatse. Het gaat dan vooral om eten, dekens en dekzeilen. Ook in Tuvalu en Kiribati biedt het Rode Kruis hulp nadat hoge golven er in de kuststreek zware schade hebben aangericht.

  De Rode Kruisteams in onder andere Palau, Papua Nieuw Guinea en de Marshall eilanden houden  samen met de autoriteiten de situatie in het oog omdat er nog meer tropisch noodweer op komst is. Cycloon Nathan en tropische storm Bavi kondigen zich al aan. Tegen vrijdag verwacht men golven van drie meter die zullen inbuiken op het eiland Kiribati.

  Rode Kruismedewerkers ter plaatse richten nu al noodopvang in voor de mensen ter plaatse en delen nu al hulpgoederen, zoals dekens, uit.

 • 16/03/2015 00:00

  4 miljoen euro nodig

  Volgens de internationale Rode Kruis Federatie werden ongeveer 7.000 huishoudens getroffen door typhoon Pam in Vanuatu. Het gaat dan vooral om gezinnen die door de kracht van de tropische storm hun huis zijn kwijt geraakt. Zij hebben dringend nood aan een (tijdelijk) dak boven hun hoofd, maar ook aan zuiver drinkwater en voedsel.

  De federatie doet dan ook een noodoproep voor 4 miljoen euro om de hulpverlening verder te zetten.

  Sinds het begin van de noodsituatie verdeelt het Rode Kruis hygiënekits,  eerste hulpkits en shelterkits.  In die laatste zit bijvoorbeeld een dekzeil, gereedschap, nagels, touw enz… Maar jerrycans om zuiver drinkwater te kunnen vervoeren zijn bijvoorbeeld ook nodig.

  Ondertussen zijn extra gespecialiseerde teams van het Rode Kruis onderweg naar het rampgebied om de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het gaat om de FACT teams – wat staat voor Field Assesment Coordination Team. Ze staan voor een moeilijke opdracht omdat Vanuatu alleen al bestaat uit meer dan 80 eilanden die op relatief grote afstand van mekaar liggen. Bovendien is het weer er momenteel nog steeds stormachtig en noodhulp kan voorlopig enkel via de lucht worden aangevoerd (met helikopters en kleine vliegtuigjes) – dat is momenteel behalve een hachelijke onderneming ook bijzonder duur. Het geld dat via het Rode Kruis wordt ingezameld gaat dus ook naar het transport van die noodhulpgoederen.

 • 15/03/2015 00:00

  Preventieve evacuatie

  In de dagen voor de komst van Cycloon Pam heeft het Rode Kruis duizenden mensen preventief geëvacueerd. Honderden vrijwilligers werden gemobiliseerd om mensen naar veiligere oorden over te brengen. Via de radio werd de bevolking voorbereid op de mogelijk verwoestende kracht van de cycloon – vooral in Vanuatu. Zo kon de bevolking zich tijdig voorbereiden.