Collega's Iraanse en Iraakse Rode Halve Maan helpen slachtoffers na zware aardbeving

Live nieuws updates:

 • 15/11/2017 07:10

  Ook in Irak blijven vrijwilligers helpen na aardbeving

  De Iraakse Rode Halve Maan (IRCS) bevestigt dat er ook in Irak 10 doden en meer dan 500 gewonden vielen na de zware aardbeving in Iran afgelopen zondag. Dit aantal kan nog oplopen gezien de vele naschokken kort nadien.

  De IRCS was de eerste humanitaire organisatie die meteen na de aardbeving hulp kon bieden aan getroffen mensen en dat in samenwerking met de lokale overheid. Vrijwilligers van de IRCS blijven de klok rond werken in het noorden van Irak. Ze bieden hulp bij de 'search and rescue'-acties, dienen de eerste zorgen toe en delen hulpgoederen uit aan mensen die getroffen werden door de aardbeving. 

  Noodhulpteams van de IRCS stelden bovendien immense schade vast aan huizen, openbare instellingen en ziekenhuizen. Ook de Darbandikhan dam aan de Diyale rivier werd getroffen door landverschuivingen. Burgers die aan de dam wonen, werden door de overheid gevraagd zich klaar te houden voor een eventuele evacuatie.

 • 13/11/2017 11:53

  Zo helpt de Iraanse Rode Halve Maan helpen na aardbeving

  De Iraanse Rode Halve Maan zette kort na de aardbeving volgende middelen in:

  • 16 noodhulpteams
  • 31 speurhonden en bijhorend team
  • 41 teams om puin te ruimen
  • 48 teams voor noodopvang
  • 9 medische teams

  Hiernaast werden ook 40 ambulances, 55 voertuigen met vierwielaandrijving en 5 helikopters gemobiliseerd. Lokale afdelingen uit Koerdistan en de provincie Markazi helpen hun collega's helpen en bieden mee ondersteuning op verschillende vlakken.

  Momenteel is de reddingsactie nog steeds aan de gang maar wordt er ook volop ingezet op het inschatten van de schade en de hulp die nodig is. Hulpgoederen zoals tenten, grondzeilen, dekens, keukensets, rijst en conserven worden uitgedeeld aan getroffen mensen en slachtoffers die uit schrik hun huis niet meer in durven. Tot nu toe werden namelijk al 114 naschokken geregistreerd.

 • 13/11/2017 07:43

  Collega's Iraanse Rode Halve Maan helpen slachtoffers na zware aardbeving

  De aardbeving deed zich voor op de grens tussen Iran en Irak, maar werd gevoeld in een omtrek van 1.500 kilometer. De Iraanse Rode Halve Maan stuurde intussen 174 reddingsteams en -honden, 17.000 dekens, 7.000 tenten en medische hulpmiddelen ter plekke. 

  Verschillende ziekenhuizen werden (gedeeltelijk) vernield door de aardbeving waardoor patiënten overgebracht werden naar andere ziekenhuizen in de buurt. In heel wat gebieden is geen elektriciteit, ook dit heeft effect op de werking van medische infrastructuur.