Hoe vind je je mama terug tussen 500 miljoen Europeanen?

Vandaag zijn meer dan een miljoen mensen op de vlucht voor conflicten. De beelden van vluchtende families zijn dramatisch. De tocht is dan ook verschrikkelijk. Vaak raken families elkaar onderweg kwijt. Het Rode Kruis helpt families bij het zoeken naar vermiste familieleden om hen opnieuw in contact te brengen. Help ons daarbij en doe een online gift!

Live nieuws updates:

 • 08/09/2015 07:14

  Zainullah zoekt koortsachtig naar familie

  Zainullah* is 18 wanneer hij in 2012 samen met zijn vader en 2 minderjarige zussen Afghanistan ontvlucht. Een smokkelaar brengt hen via Pakistan naar Turkije waar ze een boot naar een Grieks eiland moeten nemen.

  De nacht van de oversteek ziet Zainullah dat er twee bootjes klaarliggen in het water. De grote groep vluchtelingen die staan te wachten, wordt willekeurig in de boten geladen. De smokkelaars houden geen rekening met familiebanden. Alles moet snel gaan, er is helemaal geen tijd om nog van plaats te wisselen.

  De jongen belandt als enige van zijn familie op de eerste boot. Zijn vader en twee zussen stappen met de rest van de groep op boot nummer twee. Lange tijd kunnen ze elkaar blijven zien op het water, maar plots doemt achter hen een groot vrachtschip op. De vluchtelingen in de eerste boot peddelen alsof hun leven ervan afhangt. Ze slagen erin om te ontkomen, ondanks de deining die het vrachtschip veroorzaakt. Wanneer Zainullah om zich heen kijkt, ziet hij de tweede boot nergens meer.

  Eenmaal aangekomen op Kos zijn zij de enige die aanmeren. De groep vluchtelingen wacht op het strand, maar de tweede boot komt nooit aan. 's Ochtends worden ze door de politie en hulpdiensten naar een opvangcentrum gebracht. Zainullah verblijft een jaar in Griekenland maar blijft onafgebroken naar zijn familie zoeken.

  Na zijn aankomst in België maakt iemand hem erop attent dat de dienst Tracing van het Rode Kruis hem kan bijstaan in zijn zoektocht naar zijn familie. Hij aarzelt niet en komt kort daarna zijn verhaal doen.

  Volgens Tracing zijn er een aantal mogelijke scenario's

  • De familie van Zainullah is omgekomen op zee.
  • De boot is teruggekeerd naar Turkije en de familie heeft nadien een nieuwe poging ondernomen om naar Griekenland te varen.
  • De boot is teruggekeerd naar Turkije, maar de familie heeft besloten daar te blijven.
  • De familie probeerde op een andere manier verder te reizen naar Europa.
  • De tweede boot is afgedreven en op een ander eiland terecht gekomen. Of de boot werd onderweg opgepikt en de opvarenden werden naar een ander opvangcentrum gebracht.

  Wat doet Tracing om Zainullah te helpen in zijn zoektocht?

  • Eerst en vooral werd een opsporingsverzoek gestuurd naar het Griekse Rode Kruis.
  • Nadien werd een foto van Zainullah op posters afgedrukt en verscheen hij op de Family Links-website.
  • Zainullah werd geregistreerd in de Red Cross Tracing Application.

  Tot op de dag van vandaag blijft Zainullah met de hulp van Tracing verder zoeken naar zijn vader en twee zussen. Hij hoopt nog steeds dat hij ooit een teken van leven van hen ontvangt zodat ze opnieuw contact met elkaar kunnen hebben.

   

  *omwille van privacyredenen werd in deze getuigenis een fictieve naam en foto gebruikt

   

lees alle updates