Hoe vind je je mama terug tussen 500 miljoen Europeanen?

Vandaag zijn meer dan een miljoen mensen op de vlucht voor conflicten. De beelden van vluchtende families zijn dramatisch. De tocht is dan ook verschrikkelijk. Vaak raken families elkaar onderweg kwijt. Het Rode Kruis helpt families bij het zoeken naar vermiste familieleden om hen opnieuw in contact te brengen. Help ons daarbij en doe een online gift!

Live nieuws updates:

 • 08/09/2015 14:50

  Shokrullah vindt familie terug dankzij telefoonnummer en Tracing

  Shokrullah* is 14 wanneer de Taliban hem willen inlijven in hun rangen. Omdat zijn vader het daar niet mee eens is en hij zijn zoon meer veiligheid wil bieden, zorgt een smokkelaar ervoor dat hij Afghanistan kan ontvluchten.

  De familie van Shokrullah heeft een mobiele telefoon dus leert de jongen het nummer van buiten. Onderweg naar Europa mag hij van de smokkelaar nog één keer contact opnemen met zijn vader. Nadien gaat de tocht gewoon verder en een half jaar later komt hij aan in België waar hij asiel aanvraagt. Hij krijgt een voogd toegewezen en een aantal maanden later wordt Shokrullah erkens als vluchteling.

  Iedere poging om de familie vanuit België te bereiken mislukt. Shokrullah vreest dat het nummer niet meer in gebruik is en gaat aankloppen bij Tracing. Tijdens het gesprek met Tracing wordt geprobeerd om nogmaals contact op te nemen op het nummer (is het nummer afgesloten? of is de familie omwille van een andere reden niet bereikbaar?). Als bij wonder krijgt Shokrullah nu wel zijn vader aan de lijn. Na een jaar vruchteloos proberen, heeft de jongen opnieuw contact met zijn familie.

  Blijkbaar was het gezin ondertussen verhuisd in Afghanistan omwille van de dreiging die ze ondervonden van de Taliban. Een tijdlang hebben ze omwille van deze dreiging de telefoon niet gebruikt. Het nummer afsluiten wilden ze niet omdat ze wisten dat dit nog de enige band met hun zoon was. Bovendien ligt de nieuwe woonplaats van de familie afgelegen in de bergen en is er niet altijd gsm-bereik.

  Tijdens het gesprek met Tracing bleek ook duidelijk dat Shokrullah niet goed wist hoe hij een gsm moest hanteren. In Afghanistan maakte hij er nooit gebruik van en hier in België had hij geen eigen mobiel toestel.

  Ook bij Tracing schuilt geluk dus soms in een klein hoekje!

   

  *omwille van privacyredenen werd in deze getuigenis een fictieve naam en foto gebruikt

   

lees alle updates