Hoe vind je je mama terug tussen 500 miljoen Europeanen?

Vandaag zijn meer dan een miljoen mensen op de vlucht voor conflicten. De beelden van vluchtende families zijn dramatisch. De tocht is dan ook verschrikkelijk. Vaak raken families elkaar onderweg kwijt. Het Rode Kruis helpt families bij het zoeken naar vermiste familieleden om hen opnieuw in contact te brengen. Help ons daarbij en doe een online gift!

Live nieuws updates:

 • 08/09/2015 16:05

  Basem sloeg op de vlucht voor IS

  Basem is afkomstig uit Sinjar, of Shingal in het Koerdisch, in Irak.  Sinjar kwam vorig jaar in augustus in de media bij ons toen het werd ingenomen door de troepen van IS.  Er wonen voornamelijk Yezidi, waarvan er duizenden uit angst voor IS de omliggende bergen invluchtten.  Daar zaten ze dan vast zonder voedsel, water of medische verzorging.

  Met een ezel en kar bracht Basem zijn ouders en zus in de bergen wat materiaal. Omdat hij nog meer mensen wou helpen, keerde hij terug naar Sinjar. Een beslissing die hem later zuur zou opbreken want ondertussen waren de gevechten met IS volop losgebarsten. Basem raakte verzeild tussen de strijdende partijen, maar kon gelukkig in veiligheid gebracht worden. Terugkeren naar zijn ouders en zus kon hij niet want de weg richting bergen was helemaal afgesneden. Samen met zijn buurman slaagt Basem erin om Sinjar via een andere weg te ontvluchten.

  Uiteindelijk komt hij in België terecht, maar de vragen blijven. Heeft zijn familie het overleefd? Werden ze geëvacueerd? Zijn ze nog in Sinjar? Zijn ze ook gevlucht?

  Tracing is een opsporing begonnen binnen Europa en verstuurde ondertussen ook een opsporingsverzoek aan het ICRC - Iraq delegation. Nu is het afwachten... en hopen op goed nieuws.

  * Omwille van privacy-redenen zijn de gebruikte namen fictie.

lees alle updates