Hoe vind je je mama terug tussen 500 miljoen Europeanen?

Vandaag zijn meer dan een miljoen mensen op de vlucht voor conflicten. De beelden van vluchtende families zijn dramatisch. De tocht is verschrikkelijk. Vaak raken families elkaar onderweg kwijt.

Dankzij het wereldwijde Rode Kruisnetwerk tracht onze dienst Tracing vermiste personen op te sporen en het contact te herstellen. Zo helpen we families op de vlucht terug in contact te brengen.

Voor de opvang van asielzoekers kunnen wij rekenen op subsidies van de federale overheid. Er worden dus fondsen voorzien om asielzoekers zo goed mogelijk te kunnen opvangen. Ook hulpgoederen (kleren, voedsel, speelgoed) hebben we ondertussen genoeg.

Naast het opstarten van een noodopvangkamp en nieuwe opvangcentra voor asielzoekers, hebben we jouw financiële steun nodig om het contact tussen gevluchte families te herstellen. 

Help ons gevluchte families terug met elkaar in contact te brengen.

Doe een online gift


Wil je met je bedrijf, scoutsgroep of sportclub helpen? Start een inzamelactie: organiseer een kunstveiling, wafelenbak, estafetteloop, benefietconcert bij jou in de buurt. Dankzij de opbrengst van jouw actie kunnen we nog meer mensen op de vlucht in contact brengen met hun vermiste familie.

Om praktische redenen, kan je geen actie organiseren in onze opvangcentra zelf.

Registreer hier je actie. We bezorgen je een actiecode en communicatiemateriaal waar je mee aan de slag kan.

Registreer je actie

 

Bekijk hoe Rode Kruis-Vlaanderen families opnieuw in contact brengt

Voor een aantal conflicten heeft het ICRC een speciale website ontwikkeld, waarop mensen die op zoek zijn naar familie zich kunnen laten registreren: http://www.icrc.org/familylinks.

Live nieuws updates:

 • 08/09/2015 16:05

  Basem sloeg op de vlucht voor IS

  Basem is afkomstig uit Sinjar, of Shingal in het Koerdisch, in Irak.  Sinjar kwam vorig jaar in augustus in de media bij ons toen het werd ingenomen door de troepen van IS.  Er wonen voornamelijk Yezidi, waarvan er duizenden uit angst voor IS de omliggende bergen invluchtten.  Daar zaten ze dan vast zonder voedsel, water of medische verzorging.

  Met een ezel en kar bracht Basem zijn ouders en zus in de bergen wat materiaal. Omdat hij nog meer mensen wou helpen, keerde hij terug naar Sinjar. Een beslissing die hem later zuur zou opbreken want ondertussen waren de gevechten met IS volop losgebarsten. Basem raakte verzeild tussen de strijdende partijen, maar kon gelukkig in veiligheid gebracht worden. Terugkeren naar zijn ouders en zus kon hij niet want de weg richting bergen was helemaal afgesneden. Samen met zijn buurman slaagt Basem erin om Sinjar via een andere weg te ontvluchten.

  Uiteindelijk komt hij in België terecht, maar de vragen blijven. Heeft zijn familie het overleefd? Werden ze geëvacueerd? Zijn ze nog in Sinjar? Zijn ze ook gevlucht?

  Tracing is een opsporing begonnen binnen Europa en verstuurde ondertussen ook een opsporingsverzoek aan het ICRC - Iraq delegation. Nu is het afwachten... en hopen op goed nieuws.

  * Omwille van privacy-redenen zijn de gebruikte namen fictie.

 • 08/09/2015 14:50

  Shokrullah vindt familie terug dankzij telefoonnummer en Tracing

  Shokrullah* is 14 wanneer de Taliban hem willen inlijven in hun rangen. Omdat zijn vader het daar niet mee eens is en hij zijn zoon meer veiligheid wil bieden, zorgt een smokkelaar ervoor dat hij Afghanistan kan ontvluchten.

  De familie van Shokrullah heeft een mobiele telefoon dus leert de jongen het nummer van buiten. Onderweg naar Europa mag hij van de smokkelaar nog één keer contact opnemen met zijn vader. Nadien gaat de tocht gewoon verder en een half jaar later komt hij aan in België waar hij asiel aanvraagt. Hij krijgt een voogd toegewezen en een aantal maanden later wordt Shokrullah erkens als vluchteling.

  Iedere poging om de familie vanuit België te bereiken mislukt. Shokrullah vreest dat het nummer niet meer in gebruik is en gaat aankloppen bij Tracing. Tijdens het gesprek met Tracing wordt geprobeerd om nogmaals contact op te nemen op het nummer (is het nummer afgesloten? of is de familie omwille van een andere reden niet bereikbaar?). Als bij wonder krijgt Shokrullah nu wel zijn vader aan de lijn. Na een jaar vruchteloos proberen, heeft de jongen opnieuw contact met zijn familie.

  Blijkbaar was het gezin ondertussen verhuisd in Afghanistan omwille van de dreiging die ze ondervonden van de Taliban. Een tijdlang hebben ze omwille van deze dreiging de telefoon niet gebruikt. Het nummer afsluiten wilden ze niet omdat ze wisten dat dit nog de enige band met hun zoon was. Bovendien ligt de nieuwe woonplaats van de familie afgelegen in de bergen en is er niet altijd gsm-bereik.

  Tijdens het gesprek met Tracing bleek ook duidelijk dat Shokrullah niet goed wist hoe hij een gsm moest hanteren. In Afghanistan maakte hij er nooit gebruik van en hier in België had hij geen eigen mobiel toestel.

  Ook bij Tracing schuilt geluk dus soms in een klein hoekje!

   

  *omwille van privacyredenen werd in deze getuigenis een fictieve naam en foto gebruikt

   

 • 08/09/2015 07:14

  Zainullah zoekt koortsachtig naar familie

  Zainullah* is 18 wanneer hij in 2012 samen met zijn vader en 2 minderjarige zussen Afghanistan ontvlucht. Een smokkelaar brengt hen via Pakistan naar Turkije waar ze een boot naar een Grieks eiland moeten nemen.

  De nacht van de oversteek ziet Zainullah dat er twee bootjes klaarliggen in het water. De grote groep vluchtelingen die staan te wachten, wordt willekeurig in de boten geladen. De smokkelaars houden geen rekening met familiebanden. Alles moet snel gaan, er is helemaal geen tijd om nog van plaats te wisselen.

  De jongen belandt als enige van zijn familie op de eerste boot. Zijn vader en twee zussen stappen met de rest van de groep op boot nummer twee. Lange tijd kunnen ze elkaar blijven zien op het water, maar plots doemt achter hen een groot vrachtschip op. De vluchtelingen in de eerste boot peddelen alsof hun leven ervan afhangt. Ze slagen erin om te ontkomen, ondanks de deining die het vrachtschip veroorzaakt. Wanneer Zainullah om zich heen kijkt, ziet hij de tweede boot nergens meer.

  Eenmaal aangekomen op Kos zijn zij de enige die aanmeren. De groep vluchtelingen wacht op het strand, maar de tweede boot komt nooit aan. 's Ochtends worden ze door de politie en hulpdiensten naar een opvangcentrum gebracht. Zainullah verblijft een jaar in Griekenland maar blijft onafgebroken naar zijn familie zoeken.

  Na zijn aankomst in België maakt iemand hem erop attent dat de dienst Tracing van het Rode Kruis hem kan bijstaan in zijn zoektocht naar zijn familie. Hij aarzelt niet en komt kort daarna zijn verhaal doen.

  Volgens Tracing zijn er een aantal mogelijke scenario's

  • De familie van Zainullah is omgekomen op zee.
  • De boot is teruggekeerd naar Turkije en de familie heeft nadien een nieuwe poging ondernomen om naar Griekenland te varen.
  • De boot is teruggekeerd naar Turkije, maar de familie heeft besloten daar te blijven.
  • De familie probeerde op een andere manier verder te reizen naar Europa.
  • De tweede boot is afgedreven en op een ander eiland terecht gekomen. Of de boot werd onderweg opgepikt en de opvarenden werden naar een ander opvangcentrum gebracht.

  Wat doet Tracing om Zainullah te helpen in zijn zoektocht?

  • Eerst en vooral werd een opsporingsverzoek gestuurd naar het Griekse Rode Kruis.
  • Nadien werd een foto van Zainullah op posters afgedrukt en verscheen hij op de Family Links-website.
  • Zainullah werd geregistreerd in de Red Cross Tracing Application.

  Tot op de dag van vandaag blijft Zainullah met de hulp van Tracing verder zoeken naar zijn vader en twee zussen. Hij hoopt nog steeds dat hij ooit een teken van leven van hen ontvangt zodat ze opnieuw contact met elkaar kunnen hebben.

   

  *omwille van privacyredenen werd in deze getuigenis een fictieve naam en foto gebruikt

   

 • 07/09/2015 00:00

  Broers Hussaini vinden elkaar terug in België

  Zondag 6 september kende de familiezoektocht van 2 broers uit Afghanistan een happy end via Tracing. Jawid en Amir Hussaini werden opnieuw in contact gebracht na een 100% positieve match.

  Het was Amir die zich aanmeldde bij onze dienst Tracing met de vraag hem te bij te staan in zijn zoektocht. Dankzij het uitwisselen van gegevens kwamen Tracing-medewerkers er al snel achter dat zijn broer Jawid verbleef in het opvangcentrum in Lanaken.

  Ondertussen worden de eerste stappen geregeld om telefonisch contact tussen de broers mogelijk te maken.

lees alle updates