Australische Rode Kruis blijft helpen bij bosbranden

Australië wordt nu al weken geteisterd door felle bosbranden waardoor hulpverleners handen te kort komen. Collega's van het Australische Rode Kruis zetten daarom alles op alles om slachtoffers te helpen in de getroffen gebieden.

Live nieuws updates

Efficiënte besteding van giften voor de slachtoffers van de bosbranden in Australië

"Australische Rode Kruis zamelde geld in ten behoeve brandslachtoffers in Australië – gebruikt veruit het merendeel voor andere doeleinden." 

"Australische Rode Kruis bevestigt administratieve kost van 11 miljoen Australische dollar om slachtoffers bosbranden te helpen."

Het zijn maar enkele van de koppen die momenteel te lezen zijn in verschillende (buitenlandse) kranten. Titels die - zonder de nodige kadering - makkelijk uit hun context getrokken kunnen worden. Daarom zetten we even op een rijtje hoeveel giften het Australische Rode Kruis toe nu toe inzamelde, wat ze ermee doen en hoe de verdeling van de fondsen in elkaar zit.

Noodhulpfonds Australische Rode Kruis

Sinds de start van de bosbranden in juli 2019 ontving het Australische Rode Kruis al 115 miljoen Australische dollar (AUD) aan giften in hun noodhulpfonds. Zo'n noodhulpfonds zorgt ervoor dat iedere nationale Rode Kruisvereniging in eigen land onmiddellijk in actie kan schieten indien er een ramp gebeurt. In het fonds worden het hele jaar door giften verzameld om snel de nodige hulpoperaties op te starten zonder dat er kostbare tijd verloren gaat. In het geval van de bosbranden wil dit zeggen dat er dus al fondsen ingezet konden werden om de slachtoffers te helpen nog voor er specifiek giften voor de bosbranden gebeurden. 

Van het specifiek ingezamelde geld voor de bosbranden werd tot nu toe maar een deel effectief ingezet voor hulp aan de slachtoffers en de heropbouw.

Noodhulpacties ter plaatse

 • 5 miljoen AUD voor permanente ondersteuning (evacuaties van slachtoffers, opvangcentra, opleiding van vrijwilligers, ...);
 • ondersteuning van bosbranden en andere Australische rampen sinds juli 2019.

Onmiddellijke steun voor de slachtoffers van de bosbranden

 • 1 miljoen AUD 'rouwbetalingen' aan de nabestaanden van mensen die omkwamen tijdens de branden;
 • 30 miljoen AUD noodbeurzen voor gezinnen wiens huis verwoest werd door de bosbranden. Het Australische Rode Kruis probeert momenteel 1 miljoen AUD per dag toe te kennen aan deze slachtoffers.

3-jarig herstelprogramma na bosbranden

 • 18 miljoen AUD voor het herstel van gemeenschappen in getroffen regio's.

Voor het overige omvat het fonds voor bosbranden

 • 61 miljoen AUD voor onmiddellijke steun én hulp op langere termijn;
 • meer financiële hulp en individuele en maatschappelijke ondersteuning; 
 • samen met een vrijwillig adviespanel van experts werkt samen met het Australische Rode Kruis om 
 • een vrijwillig adviespanel van experts werkt samen met het Rode Kruis om de toewijzing van de giften te stimuleren om aan de behoeften van slachtoffers te voldoen.

Waarom moeten er administratiekosten betaald worden?

Minder dan 10 cent per dollar wordt uitgegeven aan administratiekosten. Onder deze kosten valt onder andere het volgen van donaties, het beheren van subsidies, het verzamelen en analyseren van informatie, rapportering aan donoren en het voldoen aan wettelijke privacy- en beschermingsverplichtingen. De rente op de giften blijft integraal in het noodhulpfonds.

Worden giften ook voor andere noodsituaties ingezet?

Dat kan inderdaad aangezien giften rechtstreeks in het noodhulpfonds van het Australische Rode Kruis gestort werden. Hierdoor is het niet uit te sluiten dat een deel van het ingezamelde bedrag kan worden gespaard voor toekomstige natuurrampen zoals overstromingen en cyclonen.

Het volledige statement van het Australische Rode Kruis over de besteding van de giften voor de bosbranden vind je hieronder terug.

Lees het statement van het Australische Rode Kruis

Australische Rode Kruis dankbaar voor wereldwijde hulp

Het Australische Rode Kruis bedankt via hun Facebookpagina iedereen die een gift deed (of nog zal doen) voor de slachtoffers van de bosbranden. Ze zijn immens dankbaar voor de massale en wereldwijde steun die ze ontvangen. Hulp die tot nu toe gebruikt werd om:

 • 15 miljoen Australische dollar in te zetten om cash grants uit te delen aan slachtoffers die hun huis verloren door de bosbranden;
 • Opvang en hulpgoederen (waaronder hygiëne kits) te voorzien voor mensen die geëvacueerd werden;
 • Informatie en psychosociale steun te bieden in de opvangcentra;
 • Te investeren in op maat gemaakte herstelplannen voor de komende drie jaar (of langer indien nodig);

De collega's in Australië benadrukken ook dat ze het grote publiek op geregelde tijdstippen zullen informeren over de inzet van de ingezamelde fondsen, waarvan trouwens minder dan 10 cent per dollar werkingskosten zijn. Dat betekent dat minstens 0,90 dollar effectief ingezet wordt  om de slachtoffers te helpen.

Het Rode Kruis zal verdere acties bepalen en bijsturen op basis van:

 • huidige en toekomstige noden;
 • gesprekken met slachtoffers; 
 • samenspraak met de overheid.

Australische Rode Kruis biedt brede waaier aan hulp bij bosbranden

De bosbranden in Australië blijven iedereen beroeren. Afgelopen week zette het Australische Rode Kruis in op:

 • het ondersteunen van mensen die geëvacueerd en opgevangen werd in opvangcentra;
 • het registreren van mensen in deze opvangcentra zodat ze opnieuw in contact konden komen met hun familie;
 • het voorzien van psychosociale hulp om trauma's en stress te verminderen;
 • het uitdelen van eten, water en hulpgoederen aan mensen die afgesloten waren van de buitenwereld;
 • het telefonisch en in real life nagaan of mensen in de buurt van de bosbranden in orde waren;
 • het voorzien van cash grants voor mensen die hun huis verloren door de het natuurgeweld.

Meer dan enkel hulp bieden in evacuatiecentra

In Victoria zijn Rode Kruismedewerkers- en vrijwilligers aanwezig in 9 opvangcentra. Ze voorzien de geëvacueerden van eten en drinken. Er werden ook 800 pakketten met eten, water, hygiënekits en benodigdheden voor huisdieren uitgedeeld aan mensen in Mallacoota. Verder werken ze nog volop aan het voorzien van satelliettelefoons in 18 gemeenschappen die afgesloten werden van de buitenwereld door elektriciteitsproblemen in het oosten van Gippsland.

In Nieuw-Zuid-Wales ondersteunen de Rode Kruisteams de slachtoffers in 5 evacuatiecentra en voorzien ze informatie in 6 tijdelijk opgezette welzijnspunten. Ze voeren er ook assessments uit naar de noden van de mensen in de meest getroffen gebieden.

In Zuid-Australië wordt dan weer ondersteuning geboden in het Lobethal Recovery Hub en het Kingscote Relief Centre. De Rode Kruishulpverleners checken er verder ook het welzijn van de mensen door langs te gaan of hen op te bellen en ze voorzien psychosociale hulp.

De inzet van het Australische Rode Kruis tijdens de bosbranden in beeld

De hevige bosbranden in Australië blijven de hele wereld beroeren. Sinds juli 2019 is er al een gebied afgebrand ter grootte van 5 miljoen voetbalvelden. De collega's van het Australische Rode Kruis hielpen ondertussen al zo'n 20.000 mensen, maar blijven zich ook nu nog steeds onverminderd inzetten om slachtoffers te steunen:

 • psychosociale hulp verlenen  
 • ondersteuning bieden in 35 evacuatiecentra  
 • water + voedselpakketten leveren  
 • slachtoffers met elkaar in contact brengen  
 • hulp voor huisdieren

De bosbranden in Australië in cijfers

Extreme temperaturen, droog weer en hevige wind zorgen samen voor een escalatie van de bosbranden in Australië. En die natuurramp heeft een zware impact:

 • 23 dodelijke slachtoffers;
 • een half miljard dieren lieten het leven;
 • 5 miljoen hectare land is volledig verbrand sinds de bosbranden begonnen in juli 2019;
 • meer dan 1.590 Rode Kruismedewerkers en -vrijwilligers hielpen tot nu toe al 18.600 mensen;
 • meer dan 30.000 Australiërs en toeristen maakten gebruik van het Register. Find. Reunite-systeem van het Australische Rode Kruis waarmee mensen kunnen aangeven dat ze veilig en wel zijn;
 • momenteel bekampt de brandweer nog meer dan 100 verschillende bosbranden;
 • vanaf 6 januari worden er cash grants uitgedeeld aan mensen wiens huis vernield werd. Op die manier kunnen zij materiële zaken aankopen die voor hen van belang zijn én start de lokale economie opnieuw op.

Australische Rode Kruis blijft helpen bij bosbranden

      

Australië wordt nu al weken geteisterd door felle bosbranden waardoor hulpverleners handen te kort komen. Collega's van het Australische Rode Kruis zetten daarom alles op alles om slachtoffers te helpen in de getroffen gebieden.

Zó helpt het Australische Rode Kruis bij de bosbranden

 • Rode Kruisvrijwilligers ondersteunen de 21 opvangcentra die opgericht werden om slachtoffers van de bosbranden tijdelijk op te vangen.
 • Ze vangen mensen op die met helikopters of marineboten geëvacueerd werden.
 • 200 getrainde vrijwilligers bieden daarnaast ook psychologische hulp.
 • Ze delen water en eten uit in de staat Victoria.
 • Verschillende Rode Kruisteams gaan op pad om in te schatten waar al herstellingen mogelijk en nodig zijn.
 • Er werd ook een registratiesysteem opgezet zodat iedereen familie en vrienden kan laten weten dat ze veilig zijn. 

3 miljoen euro ingezameld

De collega's in Australië laten weten dat de bosbranden niemand onberoerd laten en dat er sinds oudejaarsavond al zo'n 5,4 miljoen dollar - bijna 3,4 miljoen euro - ingezameld werd voor de slachtoffers.

(Foto's: ABC Gippsland , Kirstie Pearce - Buchan)

Met jouw gift kan Rode Kruis-Vlaanderen snel en efficiënt helpen na een acute ramp of hulp bieden tijdens een (langdurig) conflict. Jouw gift wordt ingezet waar ook ter wereld onze hulp écht het verschil maakt.

Deze noodzaak wordt bepaald op basis van onze samenwerking met ons internationaal netwerk: onze lokale Rode Kruis en Rode Halvemaanverenigingen, het ICRC en de IFRC.

Samen met hen kunnen we onze noodhulp afstemmen op de behoeften van de getroffenen ter plaatse.

×

   De websites van Rode Kruis-Vlaanderen maken gebruik van cookies om jouw bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen. We installeren noodzakelijke en technische cookies voor het goed functioneren van deze websites. Daarnaast gebruiken we analytische en advertising cookies om het algemeen gebruik van de websites te meten en verbeteren. Geef hieronder aan dat je akkoord bent met ons cookiebeleid om verder te surfen.

     Deze noodzakelijke cookies zorgen dat alle onderdelen van de website goed werken. Deze cookies mogen wij plaatsen zonder toestemming. Door verder te surfen op onze websites ga je akkoord met het gebruik van de noodzakelijke cookies. 

     We gebruiken cookies voor functionele doeleinden. Dit wil zeggen dat deze cookies noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van onze websites.  Deze cookies identificeren en houden jouw (taal)voorkeuren bij en registeren of je cookies hebt geaccepteerd.

     We gebruiken cookies voor analytische doeleinden. Deze cookies verzamelen informatie over de technische gegevens van de uitwisseling of over het gebruik van de websites (bezochte pagina’s, gemiddelde duur van het bezoek,…), dit om de werking van de site te verbeteren. We doen hiervoor beroep op Google Analytics (in overeenstemming met de Google Analytics Terms of Use: https://www.google.com/analytics/terms/us.html).

     We gebruiken cookies voor advertising. Deze cookies geven ons statistieken (die niet herleidbaar zijn tot individuele gebruikers) om onze online communicatie over en werving voor onze activiteiten op diverse kanalen te verbeteren en af te stemmen op maat van jouw behoeften. Door deze cookies te aanvaarden, aanvaard je ook het gebruik van Facebook-pixel.