Aardbevingen in Indonesië

Opnieuw is Indonesië opgeschrikt door aardbevingen en een tsunami, dit keer in Sulawesi. Vorige maand werd het Indonesische eiland Lombok getroffen door verschillende aardbevingen. De lokale overheid spreekt intussen over meer dan 1.000 dodelijke slachtoffers en honderden gewonden. Het Indonesische Rode Kruis is ter plekke om hulp te bieden.

Help nu en doe een gift via ons online platform, op ons rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met de mededeling "INDONESIE" of op www.1212.be.

Rode Kruis-Vlaanderen is lid van het Consortium 12-12 voor noodhulpsituaties.

 

Live nieuws updates:

  • 02/10/2018 00:00

    Sulawesi - 'De situatie in getroffen gebieden is een echte nachtmerrie'

    Meer dan 175 vrijwilligers en medewerkers van het Indonesische Rode Kruis zijn nog steeds ter plekke op Sulawesi. Hun focus ligt op het uitvoeren van 'search and rescue'-missies, het bieden van eerste hulp, het uitdelen van hulpgoederen en psychologische hulp bieden aan getraumatiseerde slachtoffers. 22 vrachtwagens geladen met proper water, 15 ziekenwagens en medische teams zijn onderweg naar Palu, Sigi en Donggala. Er zijn ook een aantal boten met nog meer hulpgoederen onderweg naar Palu.

    De noodhulpteams van het Indonesische Rode Kruis getuigen over doodsbange mensen in steden die nog geregeld opgeschrikt worden door naschokken. Volgens de hulpverleners ter plekke werden volledige huizen als het ware in de grond gezogen door de kracht van de aardbeving en tsunami.

    "De situatie in de getroffen gebieden is een echte nachtmerrie. Palu is helemaal verwoest en de eerste berichten uit Donggala zijn niet hoopgevend. Ook die stad is bijzonder zwaar geraakt door de dubbele ramp. Het Rode Kruis en andere hulpverleners werken de klok rond maar de grootste uitdaging momenteel blijft toegang zoeken tot alle gemeenschappen die getroffen werden zodat we hen de nodige hulp kunnen bieden. Maar transport blijft moeilij en de elektriciteit en communitielijnen zijn nog niet volledig hersteld." (Jan Gelfand - IFRC) 

lees alle updates