Aardbevingen in Indonesië

Opnieuw is Indonesië opgeschrikt door aardbevingen en een tsunami, dit keer in Sulawesi. Vorige maand werd het Indonesische eiland Lombok getroffen door verschillende aardbevingen. De lokale overheid spreekt intussen over meer dan 1.000 dodelijke slachtoffers en honderden gewonden. Het Indonesische Rode Kruis is ter plekke om hulp te bieden.

Help nu en doe een gift via ons online platform, op ons rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met de mededeling "INDONESIE" of op www.1212.be.

Rode Kruis-Vlaanderen is lid van het Consortium 12-12 voor noodhulpsituaties.

 

Live nieuws updates:

 • 08/10/2018 00:00

  Dodentol in Indonesië loopt op tot 2.000

  • 2.000 dodelijke slachtoffers
  • 2.632 gewonden
  • 5.000 vermisten
  • 500 Rode Kruisvrijwilligers
  • 141 tijdelijke opvangcentra
  • 63.360 mensen wachten om geëvacueerd te worden
  • 65.000 huizen vernield
  • 16.000 liter veilig water uitgedeeld

  Dit zijn de laatste cijfers die nogmaals duidelijk maken hoe zwaar de impact is van de aardbevingen en tsunami in Indonesië. Het Indonesische Rode Kruis blijft focussen op de verdeling van levensmiddelen, water en medische zorgen. Maar er zijn ook heel wat dossiers opgestart door Restoring Family Links om vermiste familieleden opnieuw in contact te brengen met elkaar. In Balaroa en Petobo worden nog steeds dorpelingen geëvacueerd en in Donggala wordt het assessment verdergezet om de noden van de lokale bevolking beter te kunnen inschatten zodat ook de verdeling van levensmiddelen hier op gang kan komen.

  Helikopters brengen hulp

  Die levensmiddelen vinden steeds meer hun weg naar de gemeenschappen die er dringend nood aan hebben dankzij de niet aflatende steun van de Rode Kruisvrijwilligers ter plekke. Heel wat wegen waren de eerste dagen na de natuurramp moeilijk bereikbaar en ook de communicatielijnen waren niet bruikbaar maar ondertussen worden ook helikopters en boten ingezet om het voedsel en water ter plekke te krijgen.

  In de regio tussen Sigi en Palu worden verder vier vrachtwagens met water ingezet, 3 andere vrachtwagens voorzien de mensen in Donggala van water. Andere gebieden blijven enkel per helikopter bereikbaar, maar de sterke wind maakt het bijzonder moeilijk om te landen.

  En meer hulpgoederen zijn onderweg: in Makkassar is een schip met dekens, kledij, babykits, muskiettennetten, hygiënekits, keukengerei, legertenten, ... toegekomen. De grootste uitdaging blijft echter om al deze goederen bij de slachtoffers te krijgen. Het Indonesische Rode Kruis zet ook dokters en verpleegkundigen in om medische posten op te zetten in Palu, Sigi en Donggala. Ook in verschillende mobiele ziekenhuizen, opgestart in de meest afgelegen gebieden, zijn Rode Kruisvrijwilligers aan de slag. Meer dan 100 mensen vinden dagelijks hun weg naar deze medische posten, bijna een derde van hen lijdt aan diarree en zware huiduitslag door het besmette water.

lees alle updates